Reklama

Finanční úřady čekají nával daňových přiznání, prodlužují úřední hodiny

Finanční úřady čekají nával daňových přiznání, prodlužují úřední hodiny
ČTK
 ČTK

Pro podání daňového přiznání v papírové podobě zbývá poslední týden. Finanční úřady proto ode dneška prodlužují úřední hodiny. Finanční správa také upozorňuje na možnost podání přiznání elektronicky, v takovém případě je termín o měsíc delší. Kdo podává přiznání prostřednictvím daňového poradce, má čas do července.

Reklama

Podatelny finančních úřadů budou ode dneška do pondělí 3. dubna, kdy je poslední den pro podání papírového daňového přiznání, otevřené každý všední den od 08:00 do 17:00 hodin. Za běžné situace je na většině finančních úřadů tři dny v týdnu provoz kratší.

Papírová daňová přiznání stále převažují 

K 19. březnu přijala Finanční správa zhruba 968 600 daňových přiznání, z toho zhruba 473 tisíc mělo listinnou formu. Loni firmy a lidé celkem odevzdali 2,83 milionu přiznání k dani z příjmu, z toho 54 procent tvořila papírová přiznání.

Daňové přiznání 2023. Co bude letos jinak, shrnuje daňová expertka

Začátek nového roku s sebou obvykle přináší v oblasti daní změny, které se pak promítají do každoroční povinnosti řady lidí vyplnit a podat daňové přiznání. Kromě povinnosti posílat daňové přiznání přes datovou schránku, nebo zvýšení odvodů a případných slev na dani, ale na podnikatele čekají podobné nástrahy jako loni. O jaké změny jde a na co by si lidé měli dát pozor, přibližuje Monika Lodrová, daňová poradkyně společnosti BDO.

Přečíst článek

Finanční správa upozorňuje i na možnost podat přiznání elektronicky. Pro tyto případy je termín odevzdání 2. května. Elektronické daňové přiznání ale nemůže mít formu naskenovaného papírového formuláře, ale je nutné ho podat na formuláři ve formátu .xml. Takové podání je možné například pomocí portálu Moje daně, kam se lze přihlásit pomocí datové schránky, občanského průkazu s čipem nebo bankovní identity.

Elektronická forma je povinná pro všechny živnostníky

Elektronické daňové přiznání je povinné pro všechny, kdo mají ze zákona zřízenou datovou schránku. Letos se tak nově týká všech živnostníků.

Až dvojnásobná daň z nemovitosti, zrušení podpory stavebního spoření. A co dál navrhuje ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)?

Až dvojnásobná daň z nemovitosti, zrušení podpory stavebního spoření. A co dál navrhuje Stanjura?

Daň z nemovitosti by se mohla zvýšit až na dvojnásobek a výnos změny ve výši šest až osm miliard korun by stát vybíral pro sebe. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) to řekl v rozhovoru pro dnešní Hospodářské noviny (HN), jde o jedno z opatření k vylepšení státního rozpočtu. Takových opatření je podle ministra připraveno asi 65 a jejich suma přesahuje 70 miliard korun, které chce stát v rozpočtu ušetřit.

Přečíst článek

Daňové přiznání je možné podat i prostřednictvím finančního poradce nebo advokáta. V takovém případě je lhůta pro podání do 3. července. Stejný termín platí také pro firmy, které podle zákona musí mít účetní závěrku ověřenou auditorem.

V případě, že se podání daňového přiznání opozdí o pět pracovních dnů, sankce nehrozí. Následné sankce za každý den prodlení činí 0,05 procenta ze zaplacené daně nebo 0,01 procenta stanovené daňové ztráty za každý následující den prodlení. Maximální postih je pět procent. Pokud daňové přiznání není odevzdáno vůbec, a to ani po výzvě úřadu, pokuta je minimálně 500 korun a maximálně 300 tisíc korun.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Aktuální sazby zářijových spořicích účtů. Víme, kde vám dají nejlepší sazbu

Přečíst článek
video

FreshStart: Z vlastní potřeby vyvinuli aplikaci Nekrachni. Generaci Z pomáhají finančně dospět

Přečíst článek
Daňová revoluce. Konsolidační balíček přinese největší změny za více než dekádu

Poradkyně: Letošní daňové přiznání má řadu změn. Mnohé jsou výhodné pro ty chudší

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme