Reklama

Fed zvýšil základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu a bude v tom pokračovat

Jerome Powell, Předseda Federálního rezervního systému USA.
ČTK
 ČTK

Americká centrální banka (Fed) ve středu podle očekávání dále zmírnila rozsah zvyšování úroků. Základní úrokovou sazbu zvedla o čtvrt procentního bodu do pásma 4,50 až 4,75 procenta. Sazba je tak nejvýše od října 2007. Banka to uvedla v tiskové zprávě na závěr dvoudenní schůzky svého měnového výboru. Zdůraznila v ní také, že kvůli přetrvávající vysoké inflaci bude nutné sazbu dál zvyšovat.

Reklama

Na posledním prosincovém zasedání Fed zvýšil základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu. Na předchozích čtyřech zasedáních banka zvyšovala základní úrokovou sazbu ve snaze potlačit inflaci vždy o 0,75 procentního bodu. Středeční zvýšení je osmé a nejnižší od března 2022.

ČNB

Analytik: Centrální banky dnes nepřekvapí. ECB přidá k dobru 0,5 procenta, ČNB ponechá sazby beze změny

Zatímco Fed včera zvýšil úrokové sazby o 25 bazických bodů do pásma 4,50-4,75 procenta, ECB dnes přidá k dobru rovnou půl procentního bodu a svou depozitní sazbu zvýší na 2,5 procenta. V případě ČNB se naopak žádná změna nastavení měnové politiky dnes nečeká, míní analytik ČSOB Dominik Rusinko.

Přečíst článek

„Inflace se poněkud zmírnila, ale zůstává zvýšená,” uvedla banka v prohlášení. Naznačila tak, že si je vědomá prvních úspěchů v potírání inflace, ale také to, že další zvyšování úroků bude následovat.

Fed stále uvádí, že ruská válka na Ukrajině přispívá ke „zvýšené globální nejistotě”. Tvůrci měnové politiky ale vypustili dřívější zmínky, které uváděly válku a pandemii covidu-19 jako přímé přispěvatele k rostoucím cenám.

akciová bublina, ilustrační foto

Týden tradera: Centrální banky zvyšují sazby a burziáni smutní

Zmírnění inflace v USA napomohlo „býkům“ dostat se zpátky trochu do sedla, ale vzápětí jim zkazil radost Fed s nelichotivým výhledem ekonomiky a sazeb. Centrální banka sice přišla s mírnějším růstem úrokových sazeb (50 bodů dle očekávaní analytiků), ale se svým pohledem na budoucí vývoj ohrozila akciové trhy a další šanci na „Santa Claus rallye“. Ta nyní může být jen snem, ale realita vypadá, že „medvědi“ zůstávají plně v sedle, a ještě na dlouhou dobu.

Přečíst článek

Americká ekonomika se těší mírnému růstu a robustnímu nárůstu pracovních míst. Zástupci Fedu ale zůstávají „velmi pozorní k inflačním rizikům”, stojí ve zprávě.

Loni se míra inflace ve Spojených státech vyšplhala na 40leté maximum. V prosinci meziroční růst spotřebitelských cen zpomalil na 6,5 procenta z listopadové hodnoty 7,1 procenta. Míra inflace se tak snížila šestý měsíc za sebou a dostala se na nejnižší úroveň od října 2021. Fed usiluje o to, aby se míra inflace vrátila na dvě procenta.

prezident USA Joe Biden

Ekonomika USA vytvořila více pracovních míst. Cena ropy v reakci klesla

Americká ekonomika v listopadu vytvořila zhruba 263 tisíc pracovních míst, což je více, než se čekalo. Míra nezaměstnanosti v největším hospodářství světa pak zůstala na 3,7 procenta, oznámilo dnes americké ministerstvo práce.

Přečíst článek

Přestože inflace delší čas klesá, Fed neuvedl, že je připraven zakončit současný cyklus zpřísňování měnové politiky. Naznačil ovšem, že jakékoli budoucí zvýšení sazeb bude v přírůstcích o čtvrt procentního bodu.

Šéf Fedu Jerome Powell na následné tiskové konferenci řekl, že bude potřebovat podstatně více důkazů, aby si byl jistý, že se inflace bude snižovat. Nedávné zmírnění inflace sice přivítal, uvedl ale, že nedošlo k dostatečnému pokroku, který by vrátil cenové tlaky zpět na dvě procenta.

Euro se při Powellově řeči vyšplhalo k dolaru nejvýš od 11. dubna. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, se dostal nejníže od 30. května. Dolů zamířily výnosy z amerických vládních dluhopisů. Hlavní americké akciové indexy posilovaly.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Fed nenašel odvahu pojedenácté v řadě zvýšit sazby. Možná za měsíc

AKTUALIZOVÁNO: Fed nenašel odvahu pojedenácté v řadě zvýšit sazby. Možná za měsíc

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme