Reklama

Experiment s politikou jednoho dítěte se Číně vymstil. Příští rok bude nejlidnatější Indie

Indie, přelidněné Dillí
iStock
 ČTK

Indie předstihne v roce 2023 Čínu na pozici nejlidnatější země světa, uvádí zpráva Organizace spojených národů. Oba asijské státy letos evidují více než 1,4 miliardy obyvatel. Zpráva zároveň varuje, že vysoká porodnost nejspíše ohrozí hospodářský růst, uvádí agentura Reuters.

Reklama

Světová populace, která k 15. listopadu tohoto roku podle odhadů překročí hranici osmi miliard lidí, by mohla v roce 2030 dosáhnout 8,5 miliardy. Podle odhadů by počet lidí na planetě mohl v roce 2100 vystoupat na 10,4 miliardy, protože úmrtnost se zpomaluje, uvádí zpráva zveřejněná u příležitosti Světového dne populace.

Podle sčítání lidu, které se v Indii provádí jednou za deset let, činil v roce 2011 počet obyvatel země 1,21 miliardy. Vláda sčítání lidu v roce 2021 odložila kvůli pandemii covidu-19. Podle odhadů OSN nicméně rostla světová populace nejpomaleji od roku 1950, v roce 2020 klesl růst pod jedno procento.

Průměrná porodnost světové populace v roce 2021 činila 2,3 porodu na jednu ženu za život, přičemž v roce 1950 se pohybovala přibližně okolo pěti porodů na ženu. Předpokládá se, že do roku 2050 klesne celosvětová na 2,1 porodu.

Japonsko

Japonci mají po desítkách let inflaci. Lidé jsou naštvaní a centrální banka má starosti

Japonský jen je nejslabší za 32 let. Inflace přes dvě procenta je to, po čem vláda a centrální banka roky toužily. Jenže jak se říká, odříkaného chleba největší krajíc. Centrální banka je i tak v pasti.

Přečíst článek

„Rostoucí populace zároveň připomíná společnou odpovědnost lidí za péči o planetu a vede k zamyšlení nad tím, v čem stále ještě neplníme své závazky vůči sobě navzájem,” uvedl v prohlášení generální tajemník OSN António Guterres.

Celosvětová střední délka života navíc v roce 2021 klesla především v důsledku pandemie covidu-19 na 71 let ze 72,8 roku, jež byla vypočítána v roce 2019.

Více než polovina předpokládaného nárůstu světové populace se podle OSN, alespoň do roku 2050, bude soustředit v osmi zemích: v Kongu, Egyptě, Etiopii, Indii, Nigérii, Pákistánu, na Filipínách a v Tanzanii. Očekává se, že země subsaharské Afriky se budou podílet na předpokládaném nárůstu více než polovinou.

Počet obyvatel se podle odhadů v 61 zemích světa mezi lety 2022 a 2050 sníží o jedno procento nebo více v důsledku poklesu porodnosti.

Srí Lanka (ilustrační foto)

Turisty oblíbená Srí Lanka je na pokraji bankrotu, v hlavním městě vládne chaos

Zadlužená ekonomika, nedostatek státních peněz, potravin, pohonných hmot či elektřina způsobila, že turisty obdivovaná Srí Lanka se ocitla na okraji státního bankrotu a její ekonomika se podle premiéra Ranila Vikremesingheho zhroutila. Jednou z mála nadějí na záchranu jsou jednání se sousední velmocí Indií, která již ostrovní zemi poskytla pomoc ve formě úvěru čtyři miliardy dolarů. Neštěstí, které zachvátilo 23 milionů obyvatel tohoto ostrovního státu, hrozí, že zamete s dalšími stovkami milionů v pěti dalších zemích, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

ropný tanker

Ruská ropa míří do Indie a Číny v rekordním množství. Evropa ztratila prvenství v objemu dodávek

Protiruské sankce a omezování poptávky po ruské ropě ze strany západního světa přiměly Kreml zaměřit svou pozornost do Asie. Moře nyní brázdí rekordní množství tankerů s více než 70 miliony barelů na palubách – téměř trojnásobně více, než před začátkem ruské invaze na Ukrajinu 24. února. Asie – zejména díky Číně a Indii – tak v uplynulém měsíci poprvé předběhla Evropu jako největšího kupce, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

generál Petr Pavel, kandidát na prezidenta ČR
video

Petr Pavel: Vraťme Česku řád a klid. Chci být prezidentem, který mírní vášně

Bývalý vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel v úterý oficiálně potvrdil kandidaturu na prezidenta republiky. Do voleb jde s heslem „Vraťme Česku řád a klid“. U příležitosti zahájení jeho volební kampaně připomínáme rozhovor, který Pavel poskytl Newstreamu v rámci letního speciálu Kafe s prezidentem.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Monumentální pomník Tádž Mahal

Indie může do roku 2075 předstihnout ekonomiku USA i Číny, tvrdí prognóza banky Goldman Sachs

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme