Reklama

Evropští ministři financí se scházejí v Praze. Recesi lze ještě odvrátit, míní evropský komisař Gentiloni

Evropský komisař pro ekonomiku Paolo Gentiloni
ČTK
Stanislav Šulc
sta

Den D. Tím se zdá být pátek 9. září. V Bruselu se schází evropští lídři a energetičtí experti, aby dojednali společné unijní řešení energetické krize. A v Praze probíhá setkání evropských ministrů financí a guvernérů. Téma? Očekávaná recese. Té přitom podle slov evropského komisaře pro ekonomiku Paola Gentiloniho lze ještě zabránit.

Reklama

Je to výzva, ale není to nemožné. Můžeme to zvládnout. Taková byla slova evropského komisaře pro ekonomiku Paolo Gentiloni před zahájením schůzky evropských ministrů financí a guvernérů centrálních bank, které probíhá v Praze.

Mluvil přitom o blížící se recesi, které se eurozóna i většina evropských států téměř nemá šanci vyhnout. „Možné to je pouze, pokud napneme veškeré síly, budeme dobře dělat měnovou i fiskální politiku a podaří se dohodnout energetický balíček. Pak odvrátíme recesi,“ uvedl Gentiloni.

Dalibor Martínek: Zhasli jsme, přestali topit, nakupujeme ve slevě. Co máme dělat dál, vládo?

Nezaměstnaných v srpnu přibylo 11 tisíc. To se nezdá být velkým číslem. Lidí bez práce je v Česku přes dvě stě tisíc, a většinou jsou to jedinci, kteří vlastně pracovat nechtějí. Číslo jedenáct tisíc je přesto zajímavé. Je to největší nárůst počtu nezaměstnaných od roku 2009, kdy po celém světě řádila finanční krize.

Přečíst článek

Problémy Evropy jsou obdobné jako v dalších vyspělých ekonomikách a vévodí jim nezvladatelná inflace. V jednotlivých evropských státech již dávno překonala hranici dvou procent, na niž cílí většina centrálních bank, v některých státech včetně České republiky již má dvoucifernou hodnotu.

A to navzdory razantně rostoucím úrokovým sazbám, které jednotlivé centrální banky zvyšují již několik měsíců v řadě.

Nejhorší energetická krize za 50 let

V Evropě se však k problémům přidává ještě nejhorší energetická krize za posledních padesát let, tedy od ropných šoků ze sedmdesátých let.

Obchodní centrum - ilustrační snímek

Lukáš Kovanda: Češi šetří na všem. Na podzim lze čekat vlnu krachů hospod i firem

Češi kvůli drahotě šetří na všem možném kromě léků, hlavně na benzínu a naftě. Přijdou krachy firem či restaurací a růst nezaměstnanosti.

Přečíst článek

„Musíme řešení hledat na společné evropské úrovni a zabránit tomu, aby kroky jednoho ohrozily sousední státy,“ uvedla lucemburská ministryně financí Yuriko Backes. „Jsme pod ohromným tlakem a všichni musíme převzít zodpovědnost a pomoci především ohroženým společnostem a domácnostem,“ dodala.

Eurozóna pak má ještě další problém. Výrazné zadlužení některých států v čele s Itálií totiž zabraňují Evropské centrální bance razantněji zvyšovat úrokové sazby. Hrozilo by totiž, že by tyto státy měly problém s obsluhou dluhu a mohlo by je to přivést až ke krachu.

Vše k energetické krizi čtěte zde

Jan Palaščák

Jan Palaščák: Celoevropské řešení energetické krize nečekejme. Bude to spíš rámec

V Bruselu dnes budou unijní lídři hledat společné řešení aktuální energetické krize, aby se Evropa vyhnula katastrofickým scénářům před nadcházející zimou. Na stole budou hlavně dva návrhy – vyloučení plynu z trhu s elektřinou a daň z mimořádných zisků. „Já jsem spíš pro iberskou cestu, tedy toho, aby plyn neurčoval cenu na trhu. Je to jednodušší a efektivnější cesta. Nicméně i tak očekávám, že můžeme čekat maximálně nějaký rámec, který jednotlivé státy budou muset naplnit po svém,“ říká zakladatel Skupiny Amper a odborník na energetický trh Jan Palaščák.

Přečíst článek

Britský historik Niall Ferguson

Krize v 70. letech byla nic proti tomu, co nyní přijde, varuje vlivný historik

Svět upadá do éry politických a ekonomických otřesů podobných těm ze 70. let minulého století. Dopady na energetické trhy ale mohou být na rozdíl od situace před půl stoletím mnohem horší a trvalejší, popsal pro CNBC přední historik Niall Ferguson věnující se dějinám evropského kontinentu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Burzovní palác

České akcie letos investorům prodělaly kalhoty. Brutálně propadly banky, ČEZ i Pilulka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme