Reklama

Evropská energetická solidarita má už teď trhliny. Francie chce zastavit vývoz elektřiny do Itálie

jaderná elektrárna, ilustrační foto
iStock
 ČTK

Francie by mohla na dva roky přerušit vývoz elektřiny do Itálie, protože se potýká s poklesem produkce ve svých jaderných elektrárnách, píše agentura Bloomberg. Dodávky z Francie se na italské spotřebě elektřiny podílejí zhruba pěti procenty.

Reklama

Mluvčí italského ministerstva energetiky podle agentury Bloomberg uvedla, že Itálie již pracuje na plánech na vykompenzování jakéhokoliv omezení dodávek poté, co obdržela od francouzské elektrárenské společnosti EDF písemnou zprávu o možném zastavení vývozu. Potvrdila tak dřívější zprávu listu La Repubblica. Mluvčí EDF nicméně tuto zprávu popřel s tím, že firma žádný dopis italským úřadům neposlala. Francouzské ministerstvo financí se odmítlo vyjádřit.

Předpokládá se, že produkce jaderných elektráren EDF kvůli problémům s údržbou klesne na nejnižší úroveň za více než tři desetiletí, takže se Francie změní z tradičního čistého vývozce elektřiny v čistého dovozce. Pokles produkce elektřiny ve Francii prohlubuje energetickou krizi v Evropě, za kterou stojí omezování dodávek plynu z Ruska, píše Bloomberg.

Farmáři v Evropě končí s pěstováním zeleniny a ovoce ve sklenících, nevyplatí se je vytápět.

Farmáři v Evropě končí se skleníky. Pěstitele rajčat či okurek drtí vysoké náklady na energie

Rekordní ceny energií dopadnou i letošní úrodu okurek, rajčat nebo salátů pěstovaných v Evropě ve sklenících. Kvůli až několikanásobně vyšším účtům za vytápění skleníků od jejich využití farmáři ustupují. Energetická krize má ale dopady na evropský potravinový řetězec v širším slova smyslu, protože problémy s placením účtů mají pekaři, mlékaři i další producenti, včetně pěstitelů cukrové řepy či oliv, napsal deník The Financial Times.

Přečíst článek

Solidarita, nebo národní zájmy. Co převáží?

Energetické problémy jsou testem solidarity mezi členskými zeměmi Evropské unie. Možné přerušení francouzských dodávek elektřiny do Itálie naznačuje, že v případě prohloubení energetické krize by mohly převážit národní zájmy, upozorňuje Bloomberg.

Situace kolem dodávek ruského plynu se zkomplikovala, když Rusko v únoru zahájilo útok na Ukrajinu a Evropská unie v odvetě přijala sérii protiruských sankcí. Rusko omezování dodávek plynu zdůvodňuje technickými problémy způsobenými sankcemi. Evropská unie ale tvrdí, že technické problémy jsou pouhou záminkou a že Moskva používá plyn jako zbraň k prosazení svých zájmů.

Vše k energetické krizi čtěte zde

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme