Reklama

EU omezí dovoz ruské ropy. Rusko na oplátku zvýší těžbu

Těžba ropy, ilustrační foto
iStock

Ruské ropné společnosti v čele s Rosněftí plánují v červnu znovu spustit vrtné soupravy na místech, kde byla těžba přerušena kvůli západním sankcím. Firmy spoléhají na zvýšení sezonní poptávky a trvalé nákupy z Asie. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na čtyři informované zdroje.

Reklama

Zatím není zcela jasné, jak velké by toto zvýšení mohlo být, ani to, jak rozhodnutí mohou ovlivnit v pondělí oznámené plány Evropské unie na snížení dovozu ruské ropy do konce roku až o 90 procent.

Podle údajů tiskové agentury Interfax těžba ropy v Rusku v období od 1. do 30. května stoupla na 10,19 milionu barelů denně z dubnových 10,05 milionu barelů. Je však téměř o jeden milion barelů denně nižší, než před uvalením sankcí západních zemí na Moskvu.

Podle zdrojů chtějí ruské společnosti zvýšit produkci v naději, že v létě stoupne domácí poptávka a Rusko zvýší dodávky po moři odběratelům v zemích jako Indie a Čína.

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová

EU se pochlapila a omezí dovoz ruské ropy na minimum. Maďaři si vymínili výjimku pro Družbu

Nový balík protiruských sankcí se dotkne až 90 procent ruské ropy dovážené do Evropské unie, uvedla šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Ropovod Družba dostal časově omezenou výjimku.

Přečíst článek

„Zpočátku panovala řada obav, jak se prodej uskuteční, ale nyní se situace trochu uklidnila a poptávka po ruských barelech se zlepšuje,“ řekl jeden ze zdrojů, který prodává ruskou ropu do zahraničí.

Rosněfť ani ministerstvo energetiky na žádost agentury Reuters o komentář neodpověděly. Místopředseda vlády Alexandr Novak však tento měsíc uvedl, že těžba se v červnu zvýší. Přesnější údaje však neposkytl.

Jeden ze zdrojů, vysoce postavený ropný manažer, uvedl, že mírné zvýšení těžby v létě bude dočasné. Poptávka v létě vzroste, protože Rusové se chystají na své venkovské chaty a jiné možnosti dovolené pro ně budou omezené.

Gazprom

Lukáš Kovanda: Zatímco Brusel vede plané řeči, Kreml vydělává. Rosněfť a Gazprom vyplatí rekordní dividendu

Ruské energetické podniky ovládané Kremlem, ropná Rosněfť a plynárenský Gazprom, vyplatí letos historicky rekordní dividendu. K vysokým ziskům jim pomáhá zejména EU, která hrozí embargem, čímž vyhání cenu ropy i plynu výše, ale nezavádí jej, takže Rusko prodává stále hodně, a navíc ještě draze.

Přečíst článek

Celkem mají ropné společnosti podle tohoto zdroje v plánu letos vytěžit 480 milionů tun ropy, tedy 9,64 milionu barelů denně. To je v souladu s dřívější Novakovou prognózou.

Další zdroj, od velkého ruského producenta ropy, uvedl, že ropa od jiných světových těžařů bude odkloněna do Evropy, což vytvoří tržní příležitost pro ruské prodejce.

„(Evropané) budou platit za benzin pět až sedm euro. A protože budou muset odněkud brát, budeme dodávat (naši ropu) tam, odkud ji budou brát,“ řekl zdroj.

ropný tanker

Ruská ropa míří do Indie a Číny v rekordním množství. Evropa ztratila prvenství v objemu dodávek

Protiruské sankce a omezování poptávky po ruské ropě ze strany západního světa přiměly Kreml zaměřit svou pozornost do Asie. Moře nyní brázdí rekordní množství tankerů s více než 70 miliony barelů na palubách – téměř trojnásobně více, než před začátkem ruské invaze na Ukrajinu 24. února. Asie – zejména díky Číně a Indii – tak v uplynulém měsíci poprvé předběhla Evropu jako největšího kupce, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ruský ropný průmysl jede dál. Navzdory sankcím těží víc než před válkou

Přečíst článek
Vladimír Putin

Rusku více než sankce škodí levná ropa. Putinův tah ji přitom citelně zdražuje

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme