Reklama

ETF fondy. Řešení, jak ušetřit na poplatcích?

Ilustrační foto
iStock
 Zlaťák

Každý investor by se měl při výběru investičního portfolia zaměřit nejen na výnosy, ale také na poplatky. Těm se totiž nelze vyhnout, ale jejich výše zásadním způsobem ovlivňuje, jak výnosné portfolio bude. Z tohoto hlediska se jako nejvýhodnější jeví pasivní indexové ETF fondy, jejichž náklady na správu a vedení se pohybují mezi 0,1 a 0,2 procenta za rok.

Reklama

ETF fondy jsou stále populárnější

V poslední době se ETF fondy těší čím dál větší oblibě. Asi nejjednodušší typ investice, kterou doporučuje i miliardář Warren Buffett, má celou řadu výhod. ETF fondy kopírují největší světové indexy, a tak přesně víte, jaké akcie nakupujete. Zároveň vám stačí pouze nízká částka, abyste mohli začít investovat. Jeden z nejoblíbenějších ETF kopíruje index S&P 500. Abyste si mohli koupit akcie pěti stovek největších amerických společností, potřebovali byste pořádný balík peněz. Na nákup ETF vám stačí jen několik desítek či stovek dolarů. Koupíte jeden cenný papír vydaný fondem, ale přeneseně si vlastně pořizujete podíl ve zmiňovaných 500 společnostech.

Díky ETF získáte vysoce diverzifikované portfolio se slušným výnosem. Další výhodou je, že se nemusíte téměř o nic starat, jedná se totiž o pasivní investování. ETF kopíruje index pasivně, to znamená, že obsahuje stejný podíl akcií jako index a vyvíjí se stejným způsobem. Ukazuje se, že investování do ETF je mnohem jistější než aktivně řízený podílový fond – jen jedna desetina aktivně řízených fondů dokáže překonat ve výnosech běžné ETF v horizontu 10 let.

Jak vysoké jsou poplatky u ETF?

Další výhodou ETF jsou nízké poplatky. Zatímco u aktivně řízeného fondu se roční náklady pohybují kolem dvou procent z hodnoty portfolia, při nákupu ETF se můžete dostat na 0,1 až 0,2 procenta ročně. Nízké poplatky jsou přitom důležitější, než by se na první pohled mohlo zdát. Čím nižší poplatky platíte, tím více svojí investicí vyděláváte.

Nízkých poplatků u ETF dosáhnete především díky tomu, že se nejedná o aktivně spravovaný fond, a tak nemusíte platit manažera fondu za to, že o vaše portfolio pečuje. Navíc i sám manažer musí platit poplatky na burzách, tudíž čím aktivněji obchoduje, tím vyšších částek poplatky dosahují.

Jak se liší poplatky u jednotlivých brokerů?

U ETF můžete dosáhnout velmi nízkých poplatků, ale přesto se jim zcela nevyhnete. Pokud se rozhodnete nakoupit ETF přímo, musíte počítat s poplatky brokerovi a navíc ještě s kurzovým rizikem. ETF se totiž neobchodují v korunách.

Poplatek brokerovi pokrývá náklady na nákup či prodej, ale setkáte se také s ročními fixními poplatky za přístup na burzu a podobně. Poplatky se liší v závislosti na burze, kde obchodujete, i na konkrétním cenném papíru. 

Mezi nejoblíbenější brokery na českém trhu patří Degiro, Fio banka a Lynx. Podívejte se na přehled základních poplatků: 

  • Degiro obchodování s ETF zpoplatňuje dvě eura + 0,03 procenta, případně můžete využít jeden obchod měsíčně bez poplatku u vybraných ETF titulů.
  • U Fio banky činí poplatek za nákup ETF 0,15 procenta z objemu, minimálně 9,95 eura.
  • U Lynx uhradíte poplatek 0,12 procenta z transakce, minimálně šest eur + poplatek 100 korun za konverzi měn před nákupem akcií. Nevýhodou je ovšem minimální výše vkladu od 75 tisíc korun.

Poplatky se tak do velké míry odvíjí od toho, jak často ETF nakupujete a v jakém objemu. Pro pravidelné investice v menším objemu vychází nejvýhodněji broker Degiro. Portu je jednodušší, zaplatíte ale vyšší poplatky. Jedná se v podstatě o kombinaci aktivně řízeného a pasivního fondu. Na Portu si zvolíte svoji investiční strategii a Portu vám sestaví portfolio na základě požadovaného rizika.

Samotné investice pak probíhají především do ETF, a tak nevyžadují aktivní správu – pouze v případě, že se výrazně vychylují od předpokládaných cílů. Portu také sází na jednoduchý výpočet poplatků – účtuje si jedno procento ročně z vašeho portfolia. Vždy tak jasně víte, kolik na poplatcích zaplatíte. Na druhou stranu bude poplatek časem čím dál vyšší, jak bude hodnota vašeho portfolia narůstat.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

David Šnajdr, ředitel české pobočky XTB

Stále více Čechů realizuje své plány pomocí pasivního investování

Přečíst článek
Investice do ETF fondů jsou velmi populární

Většina podílových fondů investorům letos vydělala, nejvíce ty akciové, ukazuje index

Přečíst článek
Investice do ETF fondů jsou velmi populární

Investování do ETF fondů je populární. Je ale opravdu pasivní? Odpovídá portfolio manažerka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme