Reklama

Ekonomika USA se vrátila k růstu. Boj s inflací ale pokračuje

Bílý dům
iStock
 ČTK

Ekonomika Spojených států ve třetím čtvrtletí v přepočtu na celý rok vzrostla o 2,6 procenta po poklesu o 0,6 procenta ve druhém kvartálu. V předběžné zprávě to oznámilo americké ministerstvo obchodu. Největší ekonomika světa se tak vrátila k růstu po dvou čtvrtletích poklesu za sebou. V prvním čtvrtletí se hrubý domácí produkt (HDP) snížil o 1,6 procenta.

Reklama

Růst v období od července do konce září překonal očekávání analytiků, kteří jeho tempo v anketě agentury Reuters odhadovali v průměru na 2,4 procenta. Americké hospodářství se nicméně nadále potýká s negativními důsledky vysoké inflace a růstu úrokových sazeb.

Inflace v USA už je pod kontrolou. Akcie by už příští rok mohly růst o 30 procent, říká vlivný investor Jeremy Siegel.

Inflace v USA už je pod kontrolou. Akcie by už příští rok mohly růst o 30 procent, říká vlivný investor

Americké akcie jsou pro dlouhodobé investory stále skvělou sázkou, říká známý akciový býk Jeremy Siegel. Nic na tom nemění ani agresivní postoj americké centrální banky (Fed) v otázce úrokových sazeb, který uvrhl index S&P 500 do medvědího trhu. Jsme velmi blízko, ne-li přímo v bodě, kdy bude inflace zkrocena,” říká Siegel.

Přečíst článek

Americká centrální banka (Fed) se nyní pomocí zpřísňování měnové politiky snaží dostat inflaci pod kontrolu. Předpokládá se, že příští týden Fed opět zvýší základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu. Zvyšování úroků pomáhá brzdit inflaci, obvykle však má negativní vliv na hospodářskou aktivitu.

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen ve Spojených státech v září už třetí měsíc za sebou zpomalilo a míra inflace klesla na 8,2 procenta ze srpnové hodnoty 8,3 procenta. V červnu se inflace vyšplhala na čtyřicetileté maximum 9,1 procenta.

Walmart

Inflační tlaky v USA zůstávají silné. Fed bude sazby dál zvyšovat

Meziroční inflace ve Spojených státech v září dosáhla 8,2 procenta, čímž lehce překonala tržní konsenzus, který činil 8,1 procenta. Inflační tlaky v USA zůstávají výrazné. 

Přečíst článek

Šéf Fedu Jerome Powell už dříve varoval, že přísná měnová politika nutná k potlačení vysoké inflace bude americké domácnosti i podniky bolet. Její dopady se podle něj projeví vyšší nezaměstnaností a možná i hospodářskou recesí.

Vyšší úrokové sazby mají negativní vliv na spotřebitelské výdaje, které v USA zajišťují více než dvě třetiny ekonomické aktivity. Ve třetím čtvrtletí růst spotřebitelských výdajů zpomalil na 1,4 procenta ze dvou procent ve druhém kvartálu.

Bydlení si může dovolit stále méně Američanů. Stejně tak Čechů

Zájem o hypotéky ve Spojených státech minulý týden klesl oproti loňsku na téměř poloviční hodnotu. Na svém webu to uvedla americká Asociace hypotečních bankéřů. Zájemce odrazují vyšší sazby na hypotečních úvěrech, které se vyšplhaly nejvýše za 21 let.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Sídlo Mezinárodního měnového fondu ve Washingtonu

Světová ekonomika letos poroste rychleji, než se očekávalo. Výrazné zlepšení čeká Rusko

Přečíst článek
Na konferenci centrálních bankéřů z celého světa v Jackson Hole ve Wyomingu v roce 2017 se setkali tehdejší šéfka Fedu Janet Yellenová, tehdejší šéf Evropské centrální banky Mario Draghi a Haruhiko Kuroda, šéf Bank Bank of Japan.

Bankovní událost roku v Jackson Hole začíná. Co poradí světu k inflaci a úrokovým sazbám?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme