Reklama

Česká ekonomika vzrostla o 1,7 procenta

Škoda Auto, ilustrační foto
Škoda Auto
 ČTK

Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí letošního roku vzrostla meziročně o 1,7 procenta. Mezičtvrtletně naopak klesla o 0,2 procenta. Vyplývá to ze zpřesněného odhadu, který zveřejnil Český statistický úřad. Oproti předběžnému odhadu ze začátku listopadu se výsledky ekonomiky zlepšily.

Reklama

Meziroční růst HDP podpořila podle statistiků hlavně zahraniční poptávka a tvorba hrubého fixního kapitálu. Negativní vliv měly na ekonomiku výdaje na spotřebu domácností. „Na straně poptávky byla ve třetím čtvrtletí hlavním faktorem mezičtvrtletního poklesu HDP domácí poptávka. Snížily se zejména výdaje na konečnou spotřebu domácností. Zahraniční poptávka měla pozitivní vliv,” uvedl ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

„Zpřesněná čísla o HDP ukázala o polovinu mírnější mezičtvrtletní propad, než naznačoval první odhad. Přesto se výsledkem -0,2 procenta zařadilo Česko do nejhorší třetiny zemí EU,” uvedl Pavel Sobíšek, hlavní ekonom UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia. Ještě hůř pak podle něj Česko dopadá při srovnání HDP s předcovidovou úrovní (4Q19), proti níž český HDP stále zaostává, a to o 0,4 procenta.

Kanye West

Twitter zablokoval účet rapperovi Ye kvůli jeho lásce k Hitlerovi a svastice

Americký rapper Ye, dříve známý jako Kanye West, upustil od převzetí internetové sociální sítě Parler, která je populární hlavně mezi americkými konzervativci. Ye ve čtvrtek v rozhovoru s dezinformátorem Alexem Jonesem řekl, že „má rád (Adolfa) Hitlera" a v jiné části, že „má rád i nacisty". Podle společnosti Parlement Technologies, která síť vlastní, rozhodnutí o neuskutečnění prodeje padlo už v listopadu a nesouvisí s rapperovými nejnovějšími výroky, které nepřímo odsoudil i americký prezident Joe Biden.

Přečíst článek

Ani meziročním růstem ve výši 1,7 procenta Česko neoslní. „Z hlediska struktury byl pozitivní změnou obrat do kladných čísel v meziročním příspěvku čistého exportu k HDP, a to po čtyřech obdobích propadu. Tím ovšem pozitivní zprávy končí. Dynamika investic zpomaluje, soukromá spotřeba se propadá stále hlouběji a nutnost šetřit dolehla i na spotřebu vlády. Kladný příspěvek sice přinesla tvorba zásob, to ale oslabí růst HDP v příštím roce, kdy se budou nahromaděné zásoby nutně snižovat,” dodal Sobíšek.

V právě probíhajícím kvartálu se podle ekonomů obrázek ohledně HDP zásadně nezmění. Na straně produkce se budou podniky snažit maximálně zužitkovat výhodně zafixované ceny energií. Zejména zpracovatelský průmysl tedy bude přispívat k dynamice HDP kladně, byť zůstane část produkce v neprodaných zásobách.

Marcela Suchánková, ČSOB

Investiční produkty v ČSOB bude řídit Marcela Suchánková

S účinností od 1. prosince 2022 se Marcela Suchánková stala ředitelkou české pobočky KBC Asset Management a generální ředitelkou ČSOB Penzijní společnosti. Zároveň se stala výkonnou ředitelkou Investičních produktů ve skupině ČSOB. V těchto pozicích nahradila Martina Vaška, který se v rámci skupiny ČSOB přesunul do pozice generálního ředitele Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny.

Přečíst článek

Výdaje na konečnou spotřebu domácností se mezičtvrtletně snížily o 3,2 procenta a meziročně o 5,9 procenta, a to v nákupu trvanlivých i netrvanlivých výrobků. Výdaje na konečnou spotřebu vládních institucí také klesly, ale mírněji - mezičtvrtletně o 0,8 procenta a meziročně o 1,2 procenta.

Hrubá přidaná hodnota (HPH), tedy výsledek rozdílu mezi produkcí zboží a služeb a náklady na produkci, ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 1,4 procenta a mezičtvrtletně klesla o 0,2 procenta. Posílil meziročně například průmysl o 3,2 procenta nebo informační a komunikační činnosti o 4,6 procenta. Naopak stavebnictví oslabilo o 0,7 procenta, obchod, pohostinství a doprava si pohoršily o 1,3 procenta a zemědělství, lesnictví a rybolov o 2,4 procenta.

Zákaz dovozu ruské ropy se blíží, Italové převzali rafinérii Lukoilu

Zákaz dovozu ruské ropy se blíží, Italové převzali rafinérii Lukoilu

Italská vláda převezme kontrolu nad největší rafinérií v zemi, která v současnosti patří ruské skupině Lukoil. Chce tím zamezit přerušení výroby poté, co v pondělí začne platit zákaz dovozu ruské ropy do Evropské unie, napsala agentura ANSA.

Přečíst článek

Objem mzdových nákladů ve třetím čtvrtletí vzrostl meziročně o 6,4 procenta. Celková zaměstnanost meziročně vzrostla o 1,8 procenta, ale v porovnání s předchozím čtvrtletím klesla o 0,1 procenta. Počet odpracovaných hodin se mezičtvrtletně nezměnil a meziročně vzrostl o dvě procenta.

Prudký propad dynamiky v ekonomice je pak očekáván s přelomem roku. Na něj se zřejmě většina podniků chystá, takže by neměl přinést zásadní překvapení. Klíčová ovšem bude doba trvání zmíněného propadu. „Pokud se od února či března obnoví v tuzemsku i zahraničí poptávka, ocitneme se v módu krátké technické recese, jakou momentálně předpovídá většina analytiků. Kdyby se ale oživení poptávky odkládalo, vyvolalo by sekundární dopady včetně propouštění a odkládání investic, což by mohlo vést k hlubší recesi, než s jakou počítáme. Jedním z nejdůležitějších parametrů, které o další trajektorii ekonomiky rozhodnou, bude cena energií,” uzavřel Sobíšek.

Elon Elon Musk v roce 2020 při představení operačního robota vyvinutého jeho společností Neuralink.

Čipy v mozku chce Musk už brzy testovat na lidech. Věří, že nevidomým vrátí zrak

Společnost Neuralink, která vyvíjí mozkové čipy, chce do půl roku zahájit klinické testy svého bezdrátového zařízení na lidech. S odvoláním na šéfa podniku Elona Muska o tom informovala agentura Reuters. Jednou z prvních funkcí, kterých Neuralink hodlá dosáhnout, je obnova zraku - podle Muska i u těch lidí, kteří se narodili slepí. Americký regulátor, bez jehož souhlasu se testy neobejdou, na žádost o komentář zatím neodpověděl.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Stanjura a Fiala

Ekonomika si letos povede lépe, příští rok nastane „mírná recese“, varuje ministerstvo financí

Přečíst článek
Premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura

Lukáš Kovanda: Světlo na konci tunelu. Důvěra Čechů v tuzemskou ekonomiku stoupá

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme