Reklama

Dva roky čekání je u konce. Turisté mohou opět směle a bez omezení do Japonska

Pohled na japonskou posvátnou horu Fudži
Pixabay
 ČTK

Japonsko se dnes po více než dvou letech protikoronavirové izolace plně otevřelo turistům, informuje list The Guardian. Země podle něj obnovila bezvízový styk s desítkami států a ukončila tak jedny z nejpřísnějších hraničních kontrol na světě. Zároveň Japonsko zrušilo omezení počtu návštěvníků i požadavek na to, aby přijeli s turistickou skupinou, uvedla agentura Kjódó.

Reklama

Premiér Fumio Kišida spoléhá na to, že cestovní ruch pomůže oživit ekonomiku a získat určité výhody z poklesu kurzu jenu na 24leté minimum. Rozmach cestovního ruchu nicméně čelí překážce v podobě nedostatku pracovníků v pohostinství i přetrvávajících obav z nemoci covid-19. Téměř 73 procent hotelů v celé zemi uvedlo, že jim v srpnu chyběli stálí zaměstnanci, což je nárůst oproti zhruba 27 procentům před rokem, uvádí společnost pro průzkum trhu Teikoku Databank.

Obava z dodržování pravidel

Další obavou je, zda budou zahraniční návštěvníci nosit respirátory a dodržovat další v Japonsku běžná protiepidemická opatření. Přísné hraniční kontroly byly po většinu pandemie všeobecně oblíbené a obavy z výskytu nových variant koronaviru v zemi přetrvávají. V pátek vláda schválila změnu hotelových předpisů tak, aby provozovatelé mohli v době epidemie odmítnout hosty, kteří nedodržují opatření.

Peníze, ilustrační foto

Jen padá, dolar roste, koruna na steroidech. Co se to s těmi měnami děje?

Svět se mění, očekává se hluboká recese a centrální banky otáčejí své měnové politiky. V důsledku toho se světové měny dostávají na horskou dráhu, kde již dlouhé roky nebyly. K čemu to povede?

Přečíst článek

Ekonomové zároveň předpovídají, že návrat turistů do Japonska bude pozvolný. Kišida minulý týden uvedl, že vláda usiluje o to, aby turisté v zemi za rok utratili pět bilionů jenů (přibližně 866 miliard korun). Tento cíl může být příliš ambiciózní pro odvětví, které ochromila pandemie. Ekonom Takahide Kiuči ve zprávě výzkumného ústavu Nomura uvedl, že výdaje zahraničních návštěvníků dosáhnou do roku 2023 pouze 2,1 bilionu jenů a do roku 2025 nepřekročí úroveň před pandemií.

Od června mohli Japonsko navštěvovat turisté ve skupinách v doprovodu průvodců. Tento požadavek byl později zmírněn, aby zahrnoval i zájezdy s vlastním průvodcem. Letos zatím přijelo do Japonska jen něco málo přes půl milionu návštěvníků, zatímco v roce 2019 jich bylo rekordních 31,8 milionu.

Uzavřená atomová elektrárna ve Fukušimě

Výsměch Německu. Už i Japonci zvažují další stavbu jaderných elektráren

Byla to právě havárie ve Fukušimě, která vedla Německo k plánu na postupné uzavření jaderné energetiky. Nyní se Japonci rozhodli sestavit plán na opětovné spuštění svých jaderných elektráren, a dokonce na výstavbu nových reaktorů.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme