Reklama

Je to tady. Ekonomika Česka rostla opět pomaleji, je na prahu recese

V dubnu se téměř čtyřapůlnásobně se zvýšila výroba aut.
Škoda Auto

Česká ekonomika ve 3. čtvrtletí letošního roku vzrostla meziročně o 1,6 procenta. Proti předchozímu čtvrtletí se hrubý domácí produkt (HDP) naopak snížil o 0,4 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ), který jej zveřejnil na webu. V prvním čtvrtletí česká ekonomika meziročně vzrostla o 3,7 procenta. Podle analytiků tak česká ekonomika vstupuje do recese.

Reklama

Mezičtvrtletní pokles byl způsoben nižší domácí poptávkou, zejména nižšími výdaji na konečnou spotřebu domácností, u kterých byl zaznamenán pokles již čtvrté čtvrtletí v řadě. Naopak zahraniční poptávka měla pozitivní vliv," uvedl ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

Továrna, průmysl, výroba

Ekonomika EU prudce zabrzdila, růst je těsně nad nulou

Ekonomika Evropské unie ve třetím čtvrtletí stoupla proti předchozím třem měsícům podle sezonně přepočtených údajů o 0,2 procenta. Je to výrazné zpomalení proti druhému čtvrtletí, kdy ekonomika vzrostla o 0,7 procenta. Ve svém rychlém odhadu to uvedl evropský statistický úřad Eurostat. V meziročním srovnání pak hrubý domácí produkt (HDP) stoupl o 2,4 procenta, zatímco ve druhém čtvrtletí se zvýšil o 4,3 procenta.

Přečíst článek

 „Ve srovnání s ostatními zeměmi EU, které byly do této doby schopny své HDP odhadnout, jde o poměrně slabý výsledek. Celá EU či eurozóna si totiž v tomto období připisovala 0,2 procenta,“ uvedl hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek. Česko se s negativním výsledkem zařadilo pouze vedle Belgie, Rakouska či Lotyšska.

Kupní síla obyvatel bude dále klesat

Spotřeba domácností, která představuje více než 40 procent HDP, už rok klesá v důsledku stále nižší kupní síly obyvatel i obav z budoucnosti. Vysoká inflace, která drtí rodinné rozpočty, si tak podle Dufka evidentně vybírá svoji daň. „Rozhodně ne poprvé, ani naposledy, vzhledem k tomu, že minimálně do poloviny příštího roku zůstane dvouciferná. Obavy z nezaměstnanosti a pokračující energetické drahoty proto nejspíš spotřebu obyvatel přiškrtí i v dalších kvartálech,“ míní.

Vývoj HDP Česka po čtvrtletích v letech 2013 až 2022:

zdroj: ČSÚ

Německý kancléř Olaf Scholz

Německo si oddychlo. Odvrátilo hrozbu recese. Tedy zatím

Německá ekonomika ve třetím čtvrtletí navzdory energetické krizi vzrostla. Hrubý domácí produkt se ve srovnání s předchozími čtvrtletím zvýšil o 0,3 procenta a tempo růstu zrychlilo z 0,1 procenta ve druhém kvartálu. Vyplývá to z rychlého odhadu, který zveřejnil spolkový statistický úřad.

Přečíst článek

„Česko svým výkonem nenavázalo na sérii pozitivních překvapení z jiných evropských zemí. V žebříčku mezikvartálních změn HDP se Česko ocitlo v rámci EU na předposledním místě před Lotyšskem. Od ještě většího propadu přitom zachránil HDP v Česku solidní výkon průmyslu, jehož přidaná hodnota přes nastupující energetickou krizi stála ještě rostla,“ uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Petr Sobíšek.

Na prahu recese

Výsledek třetího kvartálu vede k velmi silné pravděpodobnosti, že česká ekonomika v uvedeném období vstoupila do recese,“ dodal s tím, že poslední kvartál letoška stěží přinese jakoukoliv pozitivní změnu ve vývoji. Domácnosti budou nadále šetřit, zatímco na průmyslové podniky bude postupně dopadat ukončení výhodných fixací cen energií. Rovněž Dufek míní, že Česko je na Prahu recese.

Vše o signálech blížící se recese čtěte zde

To, že se výkon české ekonomiky snížil dříve než ve většině zemí EU, zřejmě není podle Sobíška náhodou. „Přispělo k tomu dřívější zpřísnění měnových podmínek politikou ČNB, která do jisté míry ovlivňuje spotřební chování domácností. Vzhledem k tomu, že úrokové sazby v Česku již zřejmě dosáhly stropu na rozdíl od eurozóny, dává nicméně české ekonomice šanci na dřívější oživení v průběhu příštího roku. Přesto počítáme za celý rok 2023 s poklesem HDP o několik desetin procentního bodu,“ dodal.

Singapur

Éra asijských tygrů je zpět. Zatímco Evropu a USA čeká recese

Ekonomiky v Asii a Tichomoří budou v příštím roce dominovat globálnímu ekonomickému růstu, zatímco Evropa a Spojené státy budou pravděpodobně čelit recesi. Uvedla to ve svém dnešním výhledu agentura S&P Global Market Intelligence. Současně snížila prognózu růstu globálního reálného hrubého domácího produktu na příští rok o 0,6 procentního bodu na 1,4 procenta.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Bankovní asociace mírně zhoršila výhled ekonomiky pro letošní rok. Bude lehce nad stagnací

Bankovní asociace mírně zhoršila výhled ekonomiky pro letošní rok. Bude stagnovat

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme