Reklama

Úleva pro rekordmana v inflaci v EU i premiéra Orbána. V Maďarsku v únoru poprvé po roce ceny klesly

Dobrá zpráva pro rekordmana v inflaci v EU a premiéra Orbána. V Maďarsku v únoru poprvé po roce ceny klesly
ČTK
 ČTK

Míra inflace v Maďarsku se v únoru poprvé po více než roce snížila. Z lednové hodnoty 25,7 procenta klesla na 25,4 procenta, v růstu ale pokračovaly například ceny potravin. Ve své předběžné zprávě to uvedl maďarský statistický úřad. Maďarsko má nadále nejvyšší inflaci ze zemí Evropské unie.

Reklama

Ceny potravin byly v únoru proti stejnému měsíci před rokem vyšší o 43,3 procenta, tempo jejich růstu se tím zmírnilo ze 44 procent v lednu. Ceny v této kategorii se zvyšují pomaleji už druhým měsícem v řadě, což je ale dáno vysokou srovnávací základnou. Chleba je proti loňsku dražší o 71,1 procenta, vejce o 79,2 procenta a mléčné výrobky o 76,2 procenta. Ceny za elektřinu, plyn a další paliva byly meziročně vyšší o 49 procent, z toho u plynu růst činí 78,4 procenta.

Meziměsíční růst prudce zpomalil

Meziměsíčně ceny v Maďarsku vzrostly o 0,8 procenta. To je výrazné zpomalení proti lednu, kdy růst činil 2,3 procenta. Potraviny proti lednu zdražily o 1,7 procenta, ceny v kategorii elektřina, plyn a další paliva naopak o dvě procenta klesly. Spotřebitelé platili o 5,4 procenta méně za plyn.

Jaká je inflace v Evropě či USA? Padají rekordy staré desítky let

Jaká je inflace ve světě? Padaly rekordy staré desítky let

S vysokou inflací nebojuje jen Česko, ale i desítky zemí ve světě, a v řadě zemí hlásili v posledním roce dvouciferné nárůsty a nejvyšší hodnoty za desítky let. Centrální banky proto zvedaly či stále zvedají základní úrokové sazby, což však často znamená snížení hospodářského růstu. Podívejte se na přehled míry inflace ve světě.

Přečíst článek

Maďarsko je spolu s Českou republikou, Slovenskem a Polskem členem Visegrádské skupiny (V4). V Česku míra inflace v lednu vystoupila na 17,5 procenta, v Polsku na 17,2 procenta, zatímco na Slovensku tempo růstu cen meziročně zpomalilo na 15,2 procenta. Údaje za únor v těchto zemích nejsou zatím k dispozici.

V České republice v lednu vzrostla cena zemního plynu meziročně o 87 procent, elektřina byla dražší o více než 36 procent. Potraviny a nealkoholické nápoje v Česku proti loňskému lednu zdražily téměř o čtvrtinu.

Vše o inflaci čtěte zde:

Stovky potravinového zboží za méně než dvě eura. Francouzská vláda se dohodla s obchody na snížení cen

Stovky potravinového zboží za méně než dvě eura. Francouzská vláda se dohodla s řetězci na snížení cen

Francouzský ministr financí Bruno Le Maire se dohodl s předními řetězci supermarketů na mechanismu, který má spotřebitelům pomoci vypořádat se s růstem cen potravin. Řetězce souhlasily, že budou po dobu tří měsíců nabízet „nejnižší možné ceny" u souboru vybraného zboží. Samy však mohou rozhodnout o tom, které zboží do tohoto souboru zařadí. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

I Maďaři se dočkali nižší inflace. Ale stále jsou první v Evropě, dokonce i před Ukrajinou

I Maďaři se dočkali nižší inflace. Ale stále jsou první v Evropě, dokonce i před Ukrajinou

Přečíst článek
Zrušíme cenové stropy na potraviny a hypotéky, oznámil Orbán. Kdy, to je ve hvězdách

Zrušíme cenové stropy na potraviny a hypotéky, oznámil Orbán. Kdy, to je ve hvězdách

Přečíst článek
Nový opoziční lídr Péter Magyar

Problémy pro Orbána? Maďarská opozice se nadechuje, na protivládní demonstraci přišly tisíce lidí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme