Reklama

Akcie na pražské burze slušně vynáší. Co přinese budoucnost?

Burza cenných papírů Praha
Burza cenných papírů Praha
 Zlaťák

Inflace v české ekonomice nebezpečně roste a v příštím roce by mohla dosáhnout až sedmi procent. Kdo má peníze na spořicích účtech, tomu se kupní síla peněz podstatně sníží. Akcie se slušným dividendovým výnosem nabízejí možnost, jak inflaci nejen výrazně utlumit, v některých případech jí ale také výrazně překonat.

Reklama

Dividendovými tituly je zaslíbená pražská burza, kde můžeme najít řadu společností s velmi zajímavým ročním výnosem. Může se podle porovnání zdát, že dividendy u některých bank nejsou atraktivní. Je potřeba vzít v úvahu, že banky byly v minulém roce postiženy krizí spojenou s pandemií COVID-19, na kterou reagovaly nejen tvorbou vyšších rezerv, ze strany národní banky se jim také omezila výplata dividend. Omezení v posledních měsících padla a v dalších letech by banky mohly přinést investorům slušné výnosy

Je potřeba také vzít v úvahu, že u některých společností mohlo dojít k prodeji aktiv, dividenda je tak jednorázově vyšší. To je příklad skupiny ČEZ, která prodala rumunská aktivita. V roce 2022 se proto očekává dividenda, která bude nižší. 

Na jednotlivé dividendové tituly na pražské burze se podívejte v následují tabulce: 

Dividendový výnos u společností na pražské burze
Společnost Dividenda (hrubá) Cena k 26.11.2021 v Kč Dividendový výnos Predikce dividendy 2022*
Erste Group 1,5 EUR 981 3,89 % Růst
Kofola 13,5 Kč 307 4,39 % N/A
Moneta Money Bank 3,0 Kč 95,7 2,85 % Růst
Komerční banka 23,86 Kč 852 2,8 % Růst
Avast 3,51 180 1,95 % Růst
SAB Finance ** 530 Kč 1060 5 % Stejná
Česká zbrojovka 7,50 Kč 507 1,4 % Růst
ČEZ 52 Kč 715 7,27 % Pokles
Stock Spirits 5,45 Kč 111 4,9 % N/A
O2 21 Kč 261 8 % Stejný
VIG 0,75 EUR 638 N/A Růst
Philip Morris ČR 1 260 Kč 15700 8 % Růst

* Zdroj: Fio Banka, vlastní predikce. Predikce poklesu či růstu dividend v roce 2022 jsou sestaveny na základě analýz Fio Banky a serveru Newstream.cz. Dividendy již byly vyplaceny za jinou cenou, proto je dividendový výnos vzhledem k současným cenám orientační. Vysoký rozdíl může být například u Moneta Money Bank, jejíž akcie zažily rostoucí trajektorii po oznamení vstupu ze strany PPF a spojení s Air Bankou. 

** Akcie společnosti SAB Finance vstupovaly na pražskou burzu za cenu 10 600 Kč. Dne 1.10 poté byly rozděleny v poměru 1 ku 10. Společnost garantuje alespoň 5% dividendu vzhledem k upisovací ceně. Zatím bylo rozhodnuto o výplatě 265 Kč na pololetní bázi. 

Petr Koblic, šéf BCPP

Šéf burzy Koblic: S dividendovými akciemi se u nás bohužel obchoduje málo

V nadcházejících 12 měsících by se na pražské burze mohlo objevit hned několik nových titulů, předpokládá šéf burzy Petr Koblic. „Na trh START se mohou dostat i tři společnosti, ale může se stát, že jich bude až pět. Co se hlavního trhu týče, debatuje se o několika velkých industriálních firmách vlastněných finančními investory,” prozrazuje Koblic v rozhovoru pro newstream.cz. Akcie na pražské burze letos rekordně rostou, trápí je ale nízké objemy obchodu. 

Přečíst článek

Dividendy v roce 2022

V budoucnu by mohly růst dividendy především bankovních společností. Důvodem je zvyšování bankovních sazeb České národní banky, které se pozitivně projeví do úrokových příjmů komerčních bank. Banky také nevyplatily veškerý zisk v roce 2020 a 2021, jelikož platila omezení na jejich výplatu. 

Zajímavý dividendový výnos může přinést v dalších letech i ČEZ, především kvůli prudkému zvýšení cen dlouhodobých kontaktů na elektřinu. Analýze možného vývoje dividendových výnosů u této společnosti se budeme věnovat v jednom z dalších článků. 

Vzpruhou pro dividendový trh může být i vstup Trinity Bank na pražskou burzu, ke kterému by mohl dojít již v příštím roce.

Jana Brodani, výkonná ředitelka Asociace pro kapitálový trh České republiky

Jana Brodani: V junk dluhopisech a kvazifondech může být až sto miliard

Většina nabídek pochybných investic cílí na vyšší střední třídu, na vzdělané lidi, lékaře, podnikatele, daňové poradce, vlastně specialisty, kteří si peníze vydělali tvrdou prací. „Problémem je, že když při nabídce člověk slyší ČNB, tak na to skočí. Ti lidé nejsou hamižní. Oni odevšad slyší, že čtyři procenta bude inflace, takže slibovaný výnos sedm procent je nezarazí,“ říká v rozhovoru pro server newstream.cz šéfka Asociace pro kapitálový trh ČR Jana Brodani. Největší smysl přitom podle ní mají tradiční, pravidelné a dlouhodobé investice.

Přečíst článek

Pozor na zdanění dividend 

Pokud pobýváte v České republice, dividendy jsou vám automaticky zdaňovány 15% sazbou. Nemusíte tedy nic řešit, dividendy dostanete již zdaněné. Každá ze společností, která vyplácí dividendu, má prostředníka, přes kterého výplatu uskutečnuje. Většinou se jedná o jednu z velkých bank.

Ohledně nároku na dividendu by vám měl dorazit dopis na vaší adresu. Pro výplatu dividendy stačí navštívit pobočku dané banky a prokázat se občanským průkazem. Dividenda vám bude poté vyplacena na pokladně v hotovosti, popřípadě převedena na bankovní účet.

V některých případech můžete požádat o výplatu samotného brokera, který vám výplatu zprostředkuje a zašle na váš účet. Za tuto službu si ale ukrojí malý poplatek.

Komplikovanější situace je pokud investujete do amerických akcií a pobýváte v České republice. Pokud nic nebudete řešit, zaplatíte sazbu ve výši 35 procent. Pro zdanění ve výši 15 procent v případě pobytu v České republice je nutné podepsat specifický formulář W-8BEN (spotřebitelé) nebo W-8BEN-E pro podnikatele. 

Burza cenných papírů Praha

Akcie na pražské burze patří letos mezi nejvýnosnější na světě

Pražská burza je letos pro investory výnosnější než indexy největších trhů v Evropě a ve světě. Index PX již několik dní v řadě překonává své osmileté maximum z ledna 2014 a hlásí za letošek nárůst 20,25 procenta, oznámila dnes burza.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Akciové trhy padají jak hrušky. Historické prokletí druhého kvartálu pokračuje

Přečíst článek
Hodnota indického akciového trhu může za 20 let stoupnout i desetkrát

Indie pádí směle vpřed. Hodnota akciového trhu země může stoupnout i desetinásobně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme