Reklama

Disney park v Šanghaji kvůli covidu ve vteřině zavřel brány. I s návštěvníky uvnitř

Disney Resort v Šanghaji
Pixabay
Dušan Kütner
duk

Tvrdost proticovidových opatření Pekingu pocítili návštěvníci zábavního Disney parku v Šanghaji. Vedení v pondělí nařídilo okamžitě uzavřít brány areálu i s návštěvníky vevnitř. Ti nemohou park opustit do té doby, než se dozví výsledky antigenních testů, uvedl server CNBC. Kolik jich je, vedení parku neuvedlo, ale při podobné náhlé uzavírce loni v listopadu jich bylo přes 30 tisíc.

Reklama

Disney Resort v Šanghaji v pondělí před polednem, tedy podle středoevropského času dnes nad ránem, náhle zastavil provoz, aby vyhověl preventivním proticovidovým opatřením Pekingu. Všem návštěvníkům bylo nařízeno zůstat v parku, dokud neobdrží negativní test na virus, uvedl server CNBC. Vedení zábavního parku uzavřelo nejen areál, ale i jeho okolí včetně nákupních tříd, až do odvolání. Důvodem nenadálé uzavírky je zřejmě skutečnost, že v pondělí úřady objevily deset případů nakažených osob, kteří park navštívili.

Prodeje luxusních hodinek.

Zpomalení ekonomiky v Číně napomáhá prodeji luxusního zboží z druhé ruky

Zpomalení růstu čínské ekonomiky způsobené pandemií nemoci covid-19 se ukazuje jako výhoda pro Ču Tchaj-ni-čchia, zakladatele tržiště s luxusním zbožím z druhé ruky ZZER, který nyní hledá prostory pro obchod, aby mohl své podnikání rozšířit. Bývalý investor z firmy rizikového kapitálu pozoruje nárůst počtu lidí, kteří chtějí prodat své kabelky Birkin či hodinky Rolex, aby získali peníze, a také prudký růst zájmu kupujících, kteří chtějí luxusní zboží, i když si musejí utahovat opasky.

Přečíst článek

Šanghajská vláda na svém oficiálním účtu WeChat uvedla, že park nedovoluje lidem ve vstupu nebo odchodu a že všichni návštěvníci uvnitř areálu budou muset počkat na výsledky svých testů, než budou moci odejít. Každý, kdo park navštívil od 27. října, se musí třikrát během tří dnů otestovat na covid-19, uvedla vláda. Zábavní park nadále provozoval jízdy pro návštěvníky uvízlé v parku po jeho uzavření v pondělí. Mluvčí Shanghai Disney Resort uvedl, že park stále provozuje atrakce v omezené míře a že musí dodržovat opatření v souladu s pokyny čínských zdravotnických úřadů.

30 tisíc uvězněných návštěvníků

Uzavření představuje pro Shanghai Disney Resort další uzávěru. Zavřený na více než tři měsíce byl již během velkého šanghajského lockdownu na jaře tohoto roku. Park byl také uzavřen na dva dny loni v listopadu, kdy uvnitř uvízlo více než 30 tisíc návštěvníků poté, co úřady nařídily, aby byli všichni otestováni v rámci nácviku sledování kontaktů. Kolik jich uvázlo v zábavním parku nyní, vedení parku ani CNBC neuvedli.

Čína v posledních měsících opět bojuje s pandemií. A uzavírá klíčové průmyslové aglomerace

Čínští komunisté mají problém. Kvůli pandemii ekonomika nešlape a lid se bouří

Čína pokračuje v politice tvrdých restrikcí proti šíření covidu, a tak v uplynulých měsících hned několikrát uzavřela celá města včetně Šanghaje. Důsledek? Zabrždění růstu ekonomiky navzdory tomu, že se Číně daří nakupovat levnou ruskou ropu. Problémy již pociťují obyčejní Číňané, kteří začínají tlačit na centrální vládu.

Přečíst článek

Aktuální problém šanghajského parku ilustruje, jak místní úřady po celé Číně nadále zavádějí náhlá a extrémní opatření k omezení jakékoli možnosti přenosu viru, jakmile se objeví případy v dotyčném místě. To je v souladu s ultrapřísným přístupem země k nulové toleranci vůči covidu, podotkl CNBC.

Disney Resort v Šanghaji není jediným, koho se zákaz běžného provozu týká. Jiný park, Universal Resort v Pekingu, se v pondělí znovu otevřel po pětidenní uzavírce, která byla rovněž vyvolána proticovidovými opatřeními.

Fronta před prodejnou Apple v Šanghaji, poté, co Apple dal do prodeje nejnovější iPhone 13

Lockdown v Číně připraví Apple o miliardy z příjmů. Vývoj nového iPhonu nabírá zpoždění

Vývoj nejméně jednoho z nových vlajkových přístrojů iPhone společnosti Apple pro letošní rok se zpozdil kvůli pandemickým omezením v Číně, píše japonský list Nikkei, který se odvolává na několik zdrojů obeznámených se situací.

Přečíst článek

Pekingská vláda v posledním roce neváhala přistoupit až k drastickým opatřením v rámci nulové tolerance včetně uzávěrek mnohamilionových měst včetně Šanghaje i továren včetně dodavatelů big tech společností Apple, Tesla a dalších. Výsledkem je mimo jiné aktuální pokles nálady v čínském průmyslu a ve službách, která se v říjnu zhoršila více, než se čekalo. Vyplývá to z dat, která podle agentury DPA zveřejnil čínský statistický úřad. Firmy nadále tíží pandemie covidu-19, hroutící se trh s nemovitostmi a slabý export, uvádějí analytici.

Oficiální index nákupních manažerů (PMI) pro průmysl klesl na 49,2 ze zářijových 50,1 bodu. Hodnoty pod 50 naznačují pokles obchodní aktivity, zatímco čísla 50 výše odrážejí expanzi. Index se zatím dostal pod 50 bodů v šesti měsících letošního roku z deseti.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Staronový CEO Disney mění byznys model zábavního kolosu.

Konec jedné éry. Disney končí s prodejem DVD a Blu-rayů. Radovat se může konkurenční Sony

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme