Reklama

Další rána pro úvěry. ČNB po půl roce zvažuje zvýšení úrokových sazeb

Aleš Michl, guvernér České národní banky, ČNB
ČTK
 ČTK

Důvodem pro zvýšení základní úrokové sazby České národní banky (ČNB) by mohlo být případné výrazné zdražení zboží a služeb při lednových změnách ceníků nebo proinflační působení vládní fiskální politiky. ČNB by ke zpřísnění měnové politiky mohla sáhnout i v případě, že by zahraniční centrální banky dost nezvyšovaly své sazby a hrozilo by dovážení zahraniční inflace. Vyplývá to ze záznamu z prosincového jednání bankovní rady ČNB, který centrální banka dnes zveřejnila.

Reklama

Základní úroková sazba je od června na sedmi procentech, bankovní rada ji ani v prosinci nezměnila.

Viceguvernérka Eva Zamrazilová a členové rady Karina Kubelková a Oldřich Dědek na prosincovém jednání uvedli, že by výrazné zdražení při lednových změnách ceníků ospravedlňovalo zvýšení sazeb na některém z dalších zasedání bankovní rady.

Bankovky

Lukáš Kovanda: Čeští střádalové, zbystřete. Teď je ten správný čas založit si eurový účet

Češi si stále radši spoří v euru, nejvíce za posledních třináct let. Nyní, když je euro v rekordní „slevě“, mají i ti ostatní příležitost zřídit si eurový účet za výhodných podmínek.

Přečíst článek

Nejbližší jednání rady o sazbách je na programu 2. února, ještě před zveřejněním informací o lednové inflaci. Kubelková nicméně upozornila, že vzhledem k rychlému růstu cen v minulosti je možné, že obchodníci už ceny částečně upravili a lednová změna nemusí být tak razantní.

Reakce na proinflační vládní kroky

Podle Zamrazillové také existuje riziko výrazného budoucího proinflačního působení fiskální politiky. To by podle ní ospravedlnilo další zvýšení úrokových sazeb. Národní rozpočtová rada dlouhodobě kritizuje vládu kvůli strukturálnímu schodku přes 200 miliard korun, který je podle ní dlouhodobě neudržitelný.

Hypotéka (ilustrační foto)

Tvrdý sešup. Objem poskytnutých hypoték se loni propadl o tři pětiny

Banky v Česku loni poskytly hypotéky za 163 miliard korun, což bylo 40 procent objemu v rekordním roce 2021. Objem úvěrů ze stavebního spoření klesl o polovinu na 54 miliard korun, uvedl generální ředitel Hypoteční banky a ČSOB stavební spořitelny Martin Vašek. Hypoteční banka ze skupiny ČSOB je lídrem hypotečního trhu.

Přečíst článek

Viceguvernér Marek Mora a člen rady Tomáš Holub uvedli, že případné proinflační působení fiskální politiky na inflaci by měla měnová politika přetlačit. Člen rady Jan Frait ale varoval, že snaha vynutit si měnovou restrikcí změnu fiskální politiky má nepříznivé společenské dopady.

Hrozí dovoz inflace ze zahraničí 

V debatě o vnějším prostředí varovali Zamrazilová a Frait před rizikem, že zahraniční centrální banky nezvýší úrokové sazby dostatečně k utlumení stále poměrně silné poptávky. Podle Zamrazilové by v takovém případě Česko čelilo dovážené inflaci. Frait uvedl, že by pak bylo namístě zvážit zvýšení úrokových sazeb ČNB.

Aleš Michl, guvernér České národní banky, má v rukou růst ekonomiky. Zatím neselhává

Osobnosti roku 2022: Aleš Michl má v rukou růst ekonomiky. Zatím neselhává

Centrální banky patřily v roce 2022 ke klíčovým hráčům světové ekonomiky. Ačkoli si to možná někdo nechce přiznat, hrají v současnosti roli přinejmenším srovnatelnou s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, ne-li větší. A platí to i pro Aleše Michla, nového guvernéra České národní banky, který patřil k osobnostem roku 2022 podle byznysového portálu newstream.cz. 

Přečíst článek

Guvernér ČNB Aleš Michl na jednání také řekl, že úrokové sazby zůstanou zvýšené delší dobu. Podle Fraita by na rozdíl od minulosti měly centrální banky dlouhodobě udržovat základní úrokovou sazbu nad úrovní inflace.

Nejvyšší sazby od roku 1999

Bankovní rada se v prosinci rozhodla ponechat úrokovou sazbu na sedmi procentech. Proti byli pouze Mora a Holub, kteří navrhovali její růst o půl procentního bodu. Sazby jsou nyní na nejvyšší úrovni od roku 1999, podle Michla se nezvažuje jejich snižování.

Podle prognózy ČNB by zvýšené sazby měly postupně pomoci ke snížení inflace z 16,2 procenta, kolik byla v listopadu, k rovnovážné hladině kolem dvou procent. Tohoto cíle by podle ČNB měla inflace dosáhnout v první polovině příštího roku.

Bývalý guvernér ČNB Jiří Rusnok

Jiří Rusnok: Projdeme si recesí. Snad jen mírnou

Bývalý guvernér České národní banky Jiří Rusnok vidí letošní rok jako pokračování roku předchozího. V důsledku toho lze i nadále očekávat vysokou inflaci, která se navíc odrazí na dalším zpomalování ekonomiky, ale nepůjde o žádnou katastrofu, odhaduje v anketě byznysového portálu newstream.cz.

Přečíst článek


 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Aktuální sazby zářijových spořicích účtů. Víme, kde vám dají nejlepší sazbu

Přečíst článek
Inflace v Česku v červnu po roce a půl klesla pod deset procent

AKTUALIZOVÁNO: A je to tady. Inflace v Česku po roce a půl klesla pod deset procent

Přečíst článek
Kovanda: Inflace se Česka drží „jako klíště“. Snižování úrokových sazeb ČNB nehrozí

Lukáš Kovanda: Inflace se Česka drží jako klíště. Snižování úrokových sazeb ČNB nehrozí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme