Reklama

AKTUALIZOVÁNO: Americké úřady žalují burzu Binance za porušení předpisů, bitcoin reagoval oslabením

Největší kryptoměnová burza na světě Binance (ilustrační foto).
Flickr, Marco Verch / Creative Commons 2.0

Americká Komise pro obchodování s termínovými kontrakty na komodity (CFTC) žaluje největší kryptoměnovou burzu Binance a její manažery včetně generálního ředitele Changpeng Zhaa za porušení předpisů. Akcie podniků působících v oblasti kryptoměn, například firem Coinbase Global, Marathon Digital a Riot Platforms, v reakci na zprávu oslabovaly. Binance uvedla, že žaloba CFTC je pro ni nečekaná.

Reklama

Binance minimálně od července 2019 do současnosti „nabízela a prováděla transakce s komoditními deriváty jménem amerických osob”, čímž porušovala zákony USA, uvedla CFTC.

Zlato a bitcoin, ilustrační foto

Z napětí na finančních trzích těží vedle zlata i bitcoin. Už zase stojí skoro 600 tisíc

Nejznámější kryptoměna bitcoin dnes čtvrtým dnem posiluje, odpoledne se dostala až na 26 533 dolarů (asi 588 tisíc korun), a je tak nejvýše od loňského června. Podle analytiků těží z chaosu na globálních trzích po krachu amerických finančního ústavů Silicon Valley Bank (SVB) a Signature Bank. Kryptoměnová burza Binance zároveň oznámila, že pozastavuje vklady a výběry v britských librách.

Přečíst článek

Burza podle CFTC neefektivně kontrolovala dodržování pravidel a naváděla zaměstnance a zákazníky, aby kontrolu obcházeli. Komise také obvinila bývalého vedoucího manažera pro kontrolu pravidel Samuela Lima z napomáhání k porušování pravidel Binance.

Obchody za biliony

„Binance po celá léta věděla, že porušuje pravidla CFTC... Mělo by být varováním pro kohokoli ve světě digitálních aktiv, že CFTC nebude tolerovat úmyslné vyhýbání se zákonu USA,” uvedl šéf CFTC Rostin Behnam.

Lukáš Kovanda: Až dvěma stům bank v USA hrozí kolaps, ukazuje studie. Situace nahrává bitcoinu

Jak pravděpodobné jsou další pády a otřesy bank v USA? Poměrně značně, ukazuje studie publikovaná americkým Národním úřadem ekonomického výzkumu. Pády bank by zřejmě vedly k růstu ceny bitcoinu a dalších kryptoměn, míní ve svém komentáři ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Binance v reakci na zprávu uvedla, že je žalobou zaskočena. „Stížnost podaná CFTC je neočekávaná a je pro nás zklamáním, protože s CFTC spolupracujeme již více než dva roky. Nicméně hodláme i nadále spolupracovat s regulačními orgány v USA i po celém světě,” sdělil Jan Hostinský z českého zastoupení společnosti.

Binance dominuje globálnímu sektoru digitálních aktiv. Její hlavní burza Binance.com je největší světovou kryptoměnovou burzou - loni podle společnosti CryptoCompare zpracovala obchody v hodnotě asi 23 bilionů dolarů (506 bilionů korun).

Kryptoměny po zveřejnění zprávy oslabovaly. Bitcoin odpoledne ztrácel 3,4 procenta na zhruba 26 680 dolarů a byl nejníže za posledních deset dní. V pondělí podvečer už odepisoval stejně jako druhá největší kryptoměna ether jen něco přes dvě procenta. Od začátku roku ale obě digitální měny posílily o vyšší desítky procent.

Kryptoměny, ilustrační foto
video

ANKETA: Ethereum předstihne bitcoin, míní odborníci

Aktuálně druhou nejvýznamnější kryptoměnu, ethereum, představil Vitalik Buterin v roce 2015. Od té doby zažilo rapidní růst. Jedni predikují, že brzy předstihne bitcoin, druzí tvrdí, že nepřežije. Jak jej vnímá čtveřice expertů?

Přečíst článek

Jádrem žaloby jsou podle agentury Bloomberg obvinění, že Binance se nepodařilo zaregistrovat jako americká derivátová burza a záměrně strukturovala své obchody a transakce tak, aby se těmto registračním požadavkům vyhnula. Komise tvrdí, že burza chtěla po klientech z USA, aby používali virtuální privátní sítě, aby zakryli svou polohu, a nařídili „VIP zákazníkům“ otevřít účty Binance pod jménem fiktivních společností. 

Stížnost se mimo jiné domáhá trvalého soudního příkazu, který by zastavil Binance v pokračování porušování pravidel a zakázal obchodovat s digitálními aktivy a dalšími komoditami. Snaží se také získat zpět obchodní zisky, výnosy, platy a další peníze získané Binance v důsledku porušení. 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Největší kryptoměnová burza na světě Binance (ilustrační foto)

Kryptoměny padají. Americké úřady žalují největší burzu Binance i jejího zakladatele Zhaa

Přečíst článek
Panika na kryptoměnovém trhu třetí den pokračuje, bitcoin klesne ke 13 tisícům dolarů

Panika na kryptoměnovém trhu třetí den pokračuje, bitcoin klesá ke 13 tisícům dolarů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme