Reklama

ČSÚ: Třetina tuzemských domácností je jednočlenná. Přibývá rodin s dětmi

Finep, byty z projektu Prosek Park v Praze 9
poskytnuto Finep
 ČTK

V Česku postupně přibývá domácností, ve kterých žijí lidé sami. Za posledních 15 let se jejich podíl zvedl z necelých 24 procent na zhruba 30 procent. Procento úplných rodin, které tvoří manželé či partneři s dětmi i bezdětní, naopak pokleslo. V minulých letech ale začal znovu růst podíl domácností s dětmi. Vyplývá to z údajů o příjmech a životních podmínkách, které zjišťuje Český statistický úřad. V Česku bylo loni téměř 4,5 milionu domácností, před 15 lety zhruba o 470 tisíc méně.

Reklama

Polovinu domácností tvořily loni úplné rodiny, tedy manželský či partnerský pár s dětmi i bez dětí. V další desetině domácností bydlí s dvojicí a případnými dětmi ještě třeba dospělí potomci či jiní příbuzní. Neúplné rodiny svobodných či rozvedených rodičů s dětmi a případně i dalšími příbuznými žijí v téměř 9,5 procenta domácností. Dvě třetiny domácností byly loni bez dětí. V 17 procentech domácností pak vyrůstalo jedno dítě, ve 14 procentech dvě děti a ve třech procentech tři a více dětí.

Ondřej Chybík, architekt

Chuť stavět v Česku je, finance taky. Projekty ale dusí legislativa, říká architekt

Brněnské architektonické studio Chybík+Kristof vzniklo před 12 lety. Na svém kontě má řadu realizací a také prestižních ocenění. Například za projekt českého pavilonu na EXPO v Miláně získali bronzovou medaili za architekturu. A právě tuto realizaci, stejně jako návrh dřevěného sídla státního podniku Lesy České republiky (LČR), se kterým vyhráli mezinárodní soutěž, považuje jeden ze zakladatelů ateliéru, Ondřej Chybík, za přelomovou. Jeho padesátičlenný tým se nyní podílí například na návrhu ostravského mrakodrapu, soutěží i pražskou filharmonii na Vltavské. Chybík volá nejenom po změně legislativy, ale i po tom, aby česká společnost víc naslouchala názoru architektů.

Přečíst článek

Ve třech z deseti domácností žije člověk sám. Jednočlenné a dvoučlenné domácnosti tvoří dohromady víc než tři pětiny domácností v Česku. Celkem 18 procent domácností je tříčlenných, 16 procent pak čtyřčlenných. Pět a více členů má necelých 4,5 procenta domácností. Takzvaných nerodinných domácností, které tvoří třeba kolegové či sourozenci, je necelé procento. Důchodcovských domácností je podle statistik 1,5 milionu, v téměř polovině z nich bydlí senior či seniorka samotní.

Za posledních 15 let vzrostl počet i podíl domácností jednotlivců. Klesal pak podíl rodin s dětmi, ten od roku 2017 ale znovu pomalu roste. V roce 2006 bylo v Česku kolem čtyř milionů domácností a samotní muži a ženy žili v necelých 24 procentech. V téměř 36 procentech domácností byly děti. V roce 2011 bylo domácností zhruba 4,2 milionu. V téměř 24 procentech bydlel člověk sám.

Bez dětí bylo zhruba 65 procent domácností. Jedno dítě žilo v 17 procentech domácností, dvě v 15 procentech a ve třech procentech pak tři a více dětí. V roce 2016 bylo domácností téměř 4,35 milionu. Jednotlivci žili ve 28 procentech z nich. Úplných rodin bylo 61 procent a neúplných asi 9,4 procenta. Děti vyrůstaly v necelé třetině domácností. Jedno dítě bylo v asi 16 procentech, dvě ve 14 procentech a tři a více ve třech procentech domácností.

Česká rodina se změnila

"Během posledních desetiletí prošla česká rodina velkými proměnami na pozadí dynamického společenského a ekonomického vývoje a v kontextu dlouhodobých demografických trendů. Rozšiřující se možnosti různorodého směřování individuálních životních drah se promítají do proměn rodiny a stále rozmanitějších forem rodinného soužití," uvádí poslední národní zpráva o rodině. Zmiňuje třeba nesezdané soužití, odklad rodiny do pozdějšího věku, rozpady svazků a opakované uzavírání nových, růst počtu narozených dětí mimo manželství, oslabené vazby mezi generacemi či nerovnoměrné rozdělení péče mezi partnery.

Podle zprávy lidé mají potřebu mít harmonické vztahy a rodinné zázemí, ale skutečné soužití vypadá pak jinak a rodinné dráhy jsou turbulentní. Nejsou také vždy výsledkem svobodné volby, ale reálných podmínek a společenského očekávání a tlaku. "Manželská rodina je však stále nejvíce uznávanou formou soužití," uvádí zpráva. Zmiňuje potřebu nestranné rodinné politiky, aby některé rodiny stát nepřehlížel a jiné nezvýhodňoval. Ministerstvo práce pod vedením lidovců se chce na rodinnou politiku soustředit. Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) mluví o podpoře rodin s dětmi.

Tisíce dětí v duhových rodinách

Výzkumný ústav práce a sociálních věcí (VÚPSV) se předloni zaměřil i na takzvané duhové rodiny dvou otců a dvou matek. Uvedl, že jejich počet v posledních letech významně roste. "Lze odhadovat, že v takových rodinách dnes žijí tisíce dětí," uvádí studie VÚPSV. Podle ní zkoumané rodiny žily běžný život a děti vedly k samostatnosti, slušnosti a respektu.

Studie poukazuje na to, že děti z duhových rodin mohou mít právně jen jednoho rodiče a registrovaní nemají stejná práva jako manželé. "Chybí společné jmění partnerů, dědické a sirotčí právo, právo na rodičovství, změnu jména," vypočítává studie. Podle ní by bylo důležité prosadit v Česku možnost partnerů a partnerek osvojit si dítě svého protějšku. "Taková možnost existovala ještě před pěti lety v zemích ČR kulturně velmi blízkých, například v Německu a v Rakousku. Dnes je v obou z nich již zpřístupněno manželství všem osobám bez omezení," uzavírá studie.

Češi v roce 2022 utratí za dárky ke Dni matek 410 milionů korun. Hlavně za květiny, šperky a kosmetiku

Češi letos utratí za dárky ke Dni matek 410 milionů korun. Hlavně za květiny, šperky a kosmetiku

Na zítra letos připadá Den matek. Obchodníci, včetně e-shopů, proto registrují nebo ještě očekávají zvýšené tržby. A to zejména za květiny, šperky, kosmetiku a delikatesy a sladkosti. Češi letos v souhrnu za tyto dárky utratí 410 milionů korun, přibližně o 60 milionů korun více než loni. Za vyšší výdaje může zejména rapidní inflace, ale z menší části také popandemické otevření ekonomiky a související oživení spotřeby domácností.

Přečíst článek

Ceny bytů letí vzhůru, všude ve světě, ilustrační foto.

Češi v dubnu uzavřeli nejméně hypoték za tři roky, kvůli přísnějším pravidlům

Banky a stavební spořitelny poskytly v dubnu hypoteční úvěry za 17,5 miliardy korun, což je proti březnu pokles o 40 procent. Meziroční propad překonal 60 procent. Úroková sazba u skutečně nově poskytnutých hypoték v dubnu vzrostla z březnových 4,15 procenta na dubnových 4,4 procenta. Úroková sazba u skutečně nově poskytnutých hypoték v dubnu vzrostla z březnových 4,15 procenta na dubnových 4,4 procenta. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor.

Přečíst článek

Peníze, ilustrační foto
video

Česká ekonomika letos zpomalí na 1,8 procenta, uvádí prognóza ČBA

Česká bankovní asociace (ČBA) v nové prognóze zhoršila odhad růstu české ekonomiky pro letošní rok na 1,8 procenta. V předchozí únorové prognóze počítala letos s růstem hrubého domácího produktu o 3,7 procenta. Růst ekonomiky bude podle asociace ovlivněn dopady války na Ukrajině, problémy v dodavatelských řetězcích a inflací. Ta by měla letos podle nových odhadů ČBA stoupnout na průměrných 12,4 procenta.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Dušan Kunovský, Central Group

Modleme se, aby nedošlo ke kolapsu schvalování nových bytů, říká Dušan Kunovský

Přečíst článek
Nové byty v Rezidenci u Šárky

Nové byty v Rezidenci u Šárky nabízí komorní bydlení v přírodě. A přímé tramvajové spojení do centra

Přečíst článek
Módní návrhář Karl Lagerfeld

Pařížský byt Karla Lagerfelda má nového majitele. Ten zaplatil dvojnásobek vyvolávací ceny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme