Reklama

Covid dál dusí českou ekonomiku, letos stoupne o čtyři procenta, tvrdí analýza Deloitte

Inflace, ilustrační foto
iStock
Veronika Kudrnová
vku

Českou ekonomiku i v roce 2022 výrazně ovlivní celosvětová pandemie covidu. V roce 2022 by měl český hrubý domácí produkt (HDP) růst o čtyři procenta, což znamená, že na úroveň předpandemických hodnot se české hospodářství dostane pravděpodobně na konci roku 2022. To jsou jen některé ze závěrů analýzy ekonomického výhledu Deloitte pro rok 2022. 

Reklama

Jedním ze stěžejních témat roku 2021 je inflace, k níž výrazně přispěly problémy v dodavatelských řetězcích, které se projevily dramatickým růstem cen celé řady materiálů ve stavebnictví a průmyslu, kde se meziroční inflace ve výrobních cenách zrychlila z nuly na začátku roku 2021 na 14,6 procenta v listopadu loňského roku.

„Začátkem roku 2022 očekáváme další zrychlení inflace, která by měla překročit hranici osmi procent. V následujících měsících by měla zvolna klesat, přesto průměrná inflace v roce 2022 podle našeho odhadu dosáhne 6,4 procenta,“ uvedl David Marek, hlavní ekonom Deloitte.

Vzhledem k obavám z dopadu zvýšené inflace bude podle něj ČNB patrně pokračovat v roce 2022 ve zvyšování úrokových sazeb. Již v první čtvrtině roku by měla základní repo sazba překonat hranici čtyř procent. „Výše byla tato úroková sazba naposledy na začátku roku 2002, tedy přesně před dvaceti lety,“ dodal Marek.

David Marek, hlavní ekonom Deloitte

Euro bude levnější než 24 korun. A sazby ještě porostou, tvrdí ekonom Marek

Česká národní banka by měla dál zvyšovat úrokové sazby, říká v rozhovoru pro newstream.cz renomovaný český ekonom David Marek, v současnosti hlavní ekonom Deloitte ČR. Marek očekává, že sazby se přehoupnou ze současných 3,75 procenta přes čtyři procenta. A koruna bude dál posilovat. Během rychlé doby by podle něj mohla prolomit úroveň 24 koruny za euro.

Přečíst článek

Česko poroste podprůměrně

Globální ekonomika podle odhadů vzrostla za rok 2021 o 5,9 procenta. Z velkých ekonomik nejrychleji rostla Čína a to o 8,1 procenta.

V roce 2022 by se tempo růstu globální ekonomiky mělo dostat na 4,2 procenta. Rizika představují přetrvávající problémy v dodavatelských řetězcích, pandemie a zvýšená inflace. U českého HDP počítají ekonomové z Deloitte s růstem o čtyři procenta, což je mírně pod celosvětovým průměrem. 

„Situace na konci roku naznačuje, že se firmy v průmyslu začínají pomalu dostávat z nejhoršího. Kombinace nedostatku materiálu, rostoucích cen vstupů, včetně cen energií, s ochlazenou domácí i zahraniční poptávkou způsobovala prodloužení dodacích lhůt i o několik měsíců. Všechny atributy se začínají postupně zlepšovat, avšak k plnému obnovení dodavatelských řetězců může dojít až za několik čtvrtletí,“ uzavřel Marek.

průmyslová výroba, ilustrační foto

Bude rok 2022 horor? Je jistá šance, že ne, doufají šéfové průmyslu

Inflace, covid, drahé energie. A za stromem číhá jako pomyslný pohádkový vlk evropský klimatický výmysl Green Deal. Třetí rok už trvá boj českého průmyslu s nástrahami, které předtím neznal. Newstream se bavil s šéfy velkých českých firem o očekáváních roku 2022.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme