Reklama

Coinbase není další FTX, přesto hraje vabank

Coinbase vstoupila na americkou burzu NASDAQ v dubnu 2021.
ČTK
 ČTK

Akcie kryptoměnové burzy Coinbase v pondělí klesly o více než osm procent a propadly se nejníže od vstupu firmy na akciovou burzu v dubnu 2021. Propad způsobuje pokračující pokles ceny bitcoinu a obavy investorů po kolapsu konkurenční společnosti FTX na počátku tohoto měsíce, upozornil server zpravodajské televize CNBC.

Reklama

Coinbase vstoupila na burzu s tržní kapitalizací více než 85 miliard dolarů (dva biliony korun). Po 19 měsících však její hodnota klesla pod deset miliard dolarů, když za poslední čtyři obchodní seance přišla o čtvrtinu své hodnoty. Od počátku roku se akcie propadly o více než 83 procent.

Otázky ohledně zdraví konkurenční burzy FTX vyvolaly v odvětví masivní výprodeje. To přimělo některé společnosti dočasně přerušit obchodování a další k přípravě možných návrhů na bankrot. Analytici firmy Mizuho v pátek upozornili, že denní objemy v tomto odvětví mají tendenci být o 30 až 40 procent nižší než jejich průměr za celý rok.

Bitcoin, ilustrační foto

PŘEHLEDNĚ: Masakr na kryptotrzích pokračuje. Hrozí krachy velkých hráčů

Pro trh kryptoměn může pád burzy FTX představovat stejný okamžik jako pro svět tradičních investic krach Lehman Brothers. Může dojít ke zhroucení celého systému připomínajícího pověstný domeček z karet. Kdo přežije a u koho je krach již téměř nevyhnutelný?

Přečíst článek

Coinbase není další FTX

Generální ředitel Coinbase Brian Armstrong již dříve CNBC řekl, že jeho firma nemá žádné významné napojení na FTX, ale soucítí se všemi zúčastněnými.

Bank of America v pátek snížila hodnocení akcií společnosti Coinbase s odkazem na riziko nákazy pro kryptoměnovou platformu, i když podle ní není další FTX. To však neznamená, že je imunní vůči širšímu pádu v rámci kryptoměnového ekosystému.

Před krachem FTX byl trh uprostřed kryptoměnové zimy, kdy ceny bitcoinu a etheru klesly, což přimělo řadu firem vyhlásit bankrot. Coinbase začátkem měsíce oznámila, že ve třetím čtvrtletí její výnosy proti předchozímu roku klesly o více než 50 procent a vykázala ztrátu 545 milionů dolarů. V červnu burza propustila 18 procent zaměstnanců.

Sam Bankman-Fried, někdejší miliardář a zakladatel kryptoměnové FTX, která zkrachovala

Likvidátor burzy FTX: Nikdy jsem neviděl větší chaos v účetnictví

Zkrachovalá kryptoburza FTX dluží 50 největším věřitelům téměř 3,1 miliardy dolarů (73,5 miliardy korun). S odvoláním na podání u amerického soudu ti uvedl server BBC. Kolaps druhé největší kryptoburzy na světě otřásl celým odvětvím kryptoměn. Soudní slyšení před americkým soudem bylo stanoveno na úterý.

Přečíst článek

Na trhu s kryptoměnami pokračují výprodeje. Bitcoin v pondělí ztratil více než tři procenta a ocitl se nejníže za více než dva roky. Ether oslabil o šest procenta. Solana, měna, kterou propagoval a podporoval zakladatel FTX Sam Bankman-Fried, přišla za dva týdny o více než dvě třetiny své hodnoty.

Zprávy ze světa kryptoměn čtěte zde 

Sam Bankman-Fried, zakladatel FTX

Pád kryptoburzy FTX povede k utužení pravidel pro bitcoin a spol.

Zhroucení impéria teprve třicetiletého Sama Bankmana-Frieda připravilo miliony lidí o nemalé finanční prostředky a pád kryptoburzy FTX s sebou stáhl stamiliony dolarů z celého trhu s kryptoměnami. Situaci zpovzdálí sledovaly významné instituce zejména v USA a Evropské unii, které nyní začnou dále tlačit na konečné určení pravidel pro kryptoaktiva, míní agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme