Reklama

CNBC: Credit Suisse stále pomáhá boháčům unikat před berňákem

Credit Suisse, druhá největší švýcarská banka
ČTK/AP
 ČTK

Švýcarská banka Credit Suisse nadále pomáhá bohatým Američanům vyhýbat se placení daní, píše na svém webu s odkazem na whistleblowery CNBC. Ke stejnému zjištění došel podle agentury AP také americký Senát. Druhou největší švýcarskou banku, která se dostala do problémů a kterou kvůli tomu převezme její větší konkurent UBS, přitom úřady za tato provinění stíhaly už dříve.

Reklama

Podle dvou bývalých bankéřů Credit Suisse, se kterými hovořili zástupci CNBC a kteří spolupracují s americkou vládou jako whistlebloweři, banka léta poskytovala bohatým americkým klientům bezpečné útočiště, aby skryli aktiva před americkým daňovým úřadem IRS. A to i poté, co byla chycena a stíhána za stejnou věc před více než deseti lety.

Credit Suisse v roce 2014 přiznala, že „vědomě a úmyslně” pomáhala tisícům klientů ze Spojených států skrývat jejich offshorová aktiva - registrovaná v jiném státě, než ve kterém podnikali - a příjmy před IRS. Přiznala také, že používala falešné entity, ničila záznamy o účtech a ručně doručovala hotovost americkým klientům, aby odvrátila pozornost daňových úřadů.

Do čela největší švýcarské banky UBS Group se vrací bývalý ředitel Sergio Ermotti (62), aby řídil rozsáhlé převzetí banky Credit Suisse. Ermotti byl šéfem UBS již v letech 2011 až 2020.

Návrat spasitele? Do čela UBS kvůli převzetí Credit Suisse míří bývalý šéf Ermotti

Do čela největší švýcarské banky UBS Group se vrací bývalý ředitel Sergio Ermotti (62), aby řídil rozsáhlé převzetí banky Credit Suisse. UBS dnes oznámila, že Ermotti od 5. dubna nahradí současného generálního ředitele Ralpha Hamerse (57).

Přečíst článek

Banka tehdy souhlasila, že provede řadu změn. Mimo jiné se zavázala, že bude zveřejňovat své přeshraniční aktivity a spolupracovat s úřady, když si vyžádají informace. Tuto dohodu ale nyní porušila, jak vyplývá ze zjištění finančního výboru amerického Senátu. Ten ve středu podle agentury AP zveřejnil zjištění dva roky trvajícího vyšetřování, kde se píše o možném zločineckém spiknutí spojeném s téměř 100 miliony dolarů (2,2 miliardy korun) na tajných offshorových účtech, které patří jedné rodině amerických daňových poplatníků.

S těmito právními a regulačními problémy se nyní bude muset vyrovnat UBS, která na naléhání švýcarské vlády banku Credit Suisse za tři miliardy franků převezme. Klienti v polovině tohoto měsíce ztratili důvěru v Credit Suisse a začali z ní hromadně vybírat vklady. Do Evropy se rozšířily obavy o stabilitu finančního systému z USA, kde předtím padly dvě banky.

Zánik bankovního gigantu  Credit Suisse vyvolal otřesy na finančních trzích a zdá se, že zasadil i pořádnou ránu švýcarské pověsti stability a bezpečí.

„Finanční banánová republika.” Pověst Švýcarska se otřásá

Zánik bankovního gigantu Credit Suisse vyvolal otřesy na finančních trzích a zdá se, že zasadil i pořádnou ránu švýcarské pověsti stability a bezpečí. Způsob záchrany a převzetí UBS, angažmá švýcarských úřadů i regulátora přispěly k tomu, že reputace Švýcarska jako finančního centra je otřesená, píše CNBC.

Přečíst článek

UBS převzala svého arcirivala, Credit Suisse. O práci kvůli tomu mohou přijít desítky tisíc lidí

UBS po převzetí svého arcirivala seškrtá až 40 tisíc pracovních pozic, píší FT

Převzetí druhé největší švýcarské banky Credit Suisse jejím větším domácím konkurentem UBS zřejmě povede ke zrušení desítek tisíc pracovních míst. S odvoláním na své zdroje to píše list Financial Times (FT). Podle těchto zdrojů by mohlo zaniknout až 40 tisíc pracovních míst, což by byla až třetina ze zhruba 120 tisíc míst ve sloučené skupině. Banky samy o rušení míst zatím nechtějí mluvit.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Peníze

Lukáš Kovanda: Změna světového daňového pořádku přinese Česku až šest miliard ročně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme