Reklama

ČNB potřetí zvýšila základní sazbu, je nejvyšší od roku 2008. A poroste dále

Česká národní banka, ilustrační foto
Warren LeMay / Creative Commons / CC BY 2.0

Bankovní rada ČNB zvýšila základní úrokovou sazbu o jeden procentní bod na 3,75 procenta. Informovala o tom mluvčí centrální banky Markéta Fišerová. Důvodem růstu sazeb je rostoucí inflace, a s tím spojená snaha centrální banky tlumit očekávání, že inflace nadále rychle poroste. Základní úroková sazba je tak nejvyšší od roku 2008 a podle ČNB překročí i čtyři procenta. Ekonomové očekávali zvýšení sazby o 0,75 procentního bodu. Ministr financí Zbyněk Stanjura rozhodnutí banky respektuje a dodal, že i tak lze očekávat nejvyšší inflaci za posledních 13 let.

Reklama

Zároveň šlo o třetí nadstandardní zvýšení základní sazby o více než 0,25 procentního bodu v řadě za sebou. Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem zase dražší půjčky na bydlení. 

Bankovní rada vyhodnotila rizika a nejistoty aktuální prognózy jako výrazně proinflační, což vyžaduje rychlejší zpřísnění měnové politiky, tedy zvýšení úrokových sazeb,“ uvedl po jednání rady guvernér ČNB Jiří Rusnok. „Je zřejmé, že za dané situace, se budeme muset posunout ještě výrazně nad čtyřprocentní hranici. Jak výrazně to bude, nechci nyní spekulovat,“ podotkl.

Michal Skořepa, ekonom České spořitelny

ČNB má splněno, další růst sazeb nečekám, říká ekonom Skořepa

Čekal jsem růst sazeb o půl procentního bodu, národní banka byla razantnější, říká ekonomický analytik České spořitelny Michal Skořepa. Česká ekonomika podle něj růst základní sazby dobře vstřebá, zejména díky vysoké zaměstnanosti. Další rychlé zvyšování sazeb už nečeká.

Přečíst článek

Mezi hlavní rizika hovořící ve prospěch růstu inflace rada dnes označila hrozbu oslabení ukotvenosti inflačních očekávání, rychlejší a déletrvající růst cen průmyslových výrobců v zahraničí a zeslabení reakce kurzu koruny na růst domácích úrokových sazeb. „Výhled růstu zahraničních průmyslových cen se přehodnocuje výrazně vzhůru. Důvodem je zdražení energií v kombinaci s přetrvávajícími problémy s dodávkami. Výhled je tažen i silnou poptávkou," uvedl Rusnok. 

Jde o překvapení, i když mírnější než posledně – obecně se čekal růst úroku na 3,25 nebo 3,5 procenta,“ uvedl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Základní úrok ČNB byl naposledy vyšší než 3,75 procenta před takřka dvaceti lety, v roce 2002. V roce 2008 základní sazba činila také právě 3,75 procenta. Od té doby však takto vysoko nikdy nebyla.

Česká národní banka, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Úroky z prodlení budou od 1. ledna suverénně rekordní

Bankovní rada České národní banky na svém měnověpolitickém zasedání ve středu v nadcházejícím týdnu podle všeho opět zvýší základní úrokovou sazbu, nejpravděpodobněji o 0,75 procentního bodu, na úroveň 3,5 procenta. To je tedy také úroveň, na níž bude základní sazba nejpravděpodobněji dne 1. ledna 2022. Tento fakt je přitom důležitý z hlediska výpočtu úroku z prodlení.

Přečíst článek

„Kromě jiného to znamená, že průměrná sazba hypoték v ČR se v prvním čtvrtletí příští roku zvýší k pěti procentům. ČNB pravděpodobně zvýší sazby také na svém prvním zasedání v roce 2022, nejspíše na úroveň 4,25 procenta,“ podotkl.

„ČNB stále cítí potřebu razantně tlumit potenciálně rapidně se zvyšující inflační očekávání. Obavy obyvatel ČR z inflace jsou nejvyšší v historii příslušného sledování. Nejvyšší inflaci v historii ČR pak vykazuje průmyslová výroba, přičemž tento cenový nárůst se z velké části ještě teprve přenese do spotřebitelských cen,“ dodal Kovanda ke třetímu rapidnímu zdražení za sebou.

Jiří Rusnok, guvernér ČNB

Dalibor Martínek: O kolik zvedne ČNB sazby? Čekejme klidně procento

Trh očekává zvýšení o tři čtvrtě procentního bodu. Z 2,75 na 3,5 procenta. Osobně čekám celý procentní bod. Mimochodem, před měsícem byl trh obrovsky překvapen ze zvýšení sazeb o 1,25 procentního bodu, čekal se nižší růst.

Přečíst článek

„Za inflací stojí dva silné faktory. Prvním jsou problémy v dodavatelských řetězcích a vysoké ceny komodit, včetně energií. Druhým faktorem je výrazné oživení poptávky podpořené úsporami vytvořenými během lockdownů a stimuly fiskální i měnové politiky," uvedl hlavní ekonom Deloitte David Marek. „Právě na tuto příčinu inflace míří současné kroky centrální banky,“ dodal.

„Média jsou nyní zaplavena komentáři, že výškou zvýšení ´ČNB překvapila trh´. Je to však už třetí překvapení v řadě. Vzoreček ´zvyšíme o něco víc než trh čeká´ je nyní pevně ustanoven. Překvapování centrální bankou se stalo nepřekvapivé,“ poznamenal na Twitteru hlavní ekonom investiční skupiny Natland Petr Bartoň.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) rozhodnutí centrální banky respektuje. „ČNB má za cíl bojovat s inflací. Můžeme čekat nejvyšší inflaci od roku 2008. Pokud ČNB volí tyto nástroje, tak to musíme respektovat, je to nezávislá instituce," uvedl. Dodal, že část úkolu boje proti inflaci bude i na vládě v podobě snižování schodků veřejných financí.

„Bankovní rada České národní banky vyhodnotila rizika a nejistoty aktuální prognózy jako výrazně proinflační, což vyžaduje rychlejší zpřísnění měnové politiky, tedy zvýšení úrokových sazeb,“ uvedl guvernér ČNB Jiří Rusnok. Pro rozhodnutí o zvýšení úrokových sazeb o jeden procentní bod podle něj hlasovalo pět členů rady. Dva byli pro sazby beze změny.

Na posledním měnovém zasedání na počátku listopadu rada ČNB zvýšila překvapivě základní úrokovou sazbu o 1,25 procentního bodu na 2,75 procenta. Šlo o nejvýraznější zvýšení sazeb od roku 1997. Pro tehdejší rozhodnutí hlasovalo pět členů rady. Dva členové hlasovali pro sazby beze změny.

Lubomír Lízal, ředitel Expobank CZ

Lubomír Lízal: Vysoká inflace pomůže vládě s dluhem, ale jen chvilku

Nízké úrokové sazby jsou špatné pro finanční sektor, teď to bude pro zisky bank a pojišťoven lepší. Centrální banka chce utnout inflační očekávání, která jdou hlavně přes mzdy, říká ex-centrální bankéř a šéf české pobočky Expobank Lubomír Lízal. Banka aktuálně hledá kupce.  

Přečíst článek

Některé banky na poslední sérii utahování měnové politiky v posledních měsících zareagovaly zvyšováním úročení vkladů. Přesto vzhledem k vysoké inflaci v reálném vyjádření drobní střadatelé stále prodělávají.

Řada velkých bank přistupuje ke zvyšování úroků velmi opatrně a podmínky u spořících účtů takřka nemění. Bez většího zdržování naopak propisují zvyšování sazeb do svého ceníku hypotečních úvěrů. Vyplývá to z analýzy společnosti Portu. 

„Nejlepší nabídky na trhu aktuálně nabízejí úročení okolo 2,5 procenta, což ovšem ve srovnání s listopadovou šestiprocentní meziroční inflací pro střadatele znamená, že v reálném vyjádření výrazně ztrácejí," řekl analytik Portu Vratislav Zámiš.

Trinity Bank, Radomír Lapčík

Trinity Bank v reakci na krok ČNB zvýšila úroky na spoření nad tři procenta

Trinity Bank reaguje na zvýšení úrokových sazeb ČNB zvýšením sazby na spořicím účtu na 3,08 procenta ročně.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Dalibor Martínek: Inflace za říjen bude 8,3 procenta, tvrdí analýza ČNB. Klesnou před Vánoci sazby?

Přečíst článek
Jedeme dál. ČNB nechala úrokovou sazbu na sedmi procentech

AKTUALIZOVÁNO: ČNB nechala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech. Snižovat se nebude, prohlásil Michl

Přečíst článek
Inflace by měla klesnout na více než roční minimum, pro stále více expertů je však nadále příliš vysoká

Lukáš Kovanda: Inflace brzdí, podle analytiků ne dost. Ve hře je další zvyšování sazeb

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme