Reklama

ČNB: V inflaci nyní převažují zahraniční vlivy

Česká národní banka, ilustrační foto
ČNB
 nst
nst

Červnová meziroční inflace byla o 2,2 procentního bodu vyšší, než odhadovala Česká národní banka (ČNB) v květnové prognóze. Důvodem byl především větší než očekávaný růst jádrové inflace, což je inflace očištěná o sezonní vlivy, a růst cen potravin a pohonných hmot, uvedl ředitel sekce měnové ČNB Petr Král.

Reklama

Podle dnes zveřejněných údajů vzrostla v červnu 2022 cenová hladina meziročně o 17,2 procenta. Inflace se tak dále zvýšila a nacházela se vysoko nad horní hranicí tolerančního pásma cíle ČNB. Po očištění o primární dopady změn nepřímých daní spotřebitelské ceny v červnu meziročně vzrostly o 17,1 procenta. 

Červnový meziroční růst spotřebitelských cen byl ve srovnání s jarní prognózou ČNB o více než dva procentní body rychlejší. Na uvedenou odchylku působily všechny složky inflace s výjimkou změn nepřímých daní. Nejvýrazněji se na odchylce podílela překvapivě silná jádrová inflace, významně k ní však přispěly i vyšší ceny pohonných hmot a rychlejší růst cen potravin a regulovaných cen. 

Inflace: Jarní prognóza vs. skutečnost

V jádrové inflaci se projevuje nadále vysoká dynamika produkčních cen v zahraničí, jež je ovlivněna složitou situací v dodávkách materiálů a komponent i vysokými cenami ropy, stejně jako přetrvávající vysoké domácí náklady a kulminace mimořádně silných domácích poptávkových tlaků. Ty jsou zřetelné zejména u cen spotřebního zboží a služeb v rámci jádrové inflace. V rámci cenového jádra nadále zesiluje příspěvek nákladů vlastnického bydlení v podobě tzv. imputovaného nájemného.

Zrychlující růst regulovaných cen odráží podle očekávání pokračující zvyšování účtů za plyn a elektřinu pro domácnosti. K vzestupu burzovních cen energií na rekordní hodnoty během jarních měsíců přitom přispěla i ruská invaze na Ukrajinu. Válečný konflikt se promítá i ve zdražování potravin v důsledku výrazného růstu cen agrárních komodit, neboť Ukrajina je jedním z předních světových vývozců pšenice. Výrazné zdražení ropy vlivem válečného konfliktu a sankcí na vývoz ruské ropy do EU se nadále odráží i v mimořádně vysokém meziročním růstu cen pohonných hmot. 

rýže (ilustrační foto)

OSN: Ceny potravin dál rapidně rostou. Po obilí je nyní na řadě rýže

Globální ceny potravin podle dat OSN kvůli dřívějším proticovidovým opatřením ve světě a nyní válce na Ukrajině stále rostou do rekordních výšin a zvyšují míru hladu ve světě. Ani další výhled není optimistický. Ceny rýže zásadní pro jídelníček většiny Asie plíživě rostou již pátý měsíc po sobě a nyní je nejdražší za poslední rok, uvedl server CNBC s odkazem na Organizaci OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Přečíst článek

Vývoj inflace ve druhém čtvrtletí představuje proinflační riziko jak vůči základnímu scénáři jarní prognózy, tak vůči scénáři se vzdálenějším horizontem měnové politiky oproti jeho standardnímu nastavení v prognostickém aparátu ČNB. Všechny nově dostupné údaje budou plnohodnotně zapracovány v letní prognóze ČNB. 

Petr Král, ředitel sekce měnové

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Prezident Miloš Zeman jmenoval 8. června 2022 členy bankovní rady České národní banky.

Lukáš Kovanda: ČNB v srpnu sazby nezvedne. Na podzim ji k tomu ale dotlačí inflace

Přečíst článek
Česká národní banka, ilustrační foto

Zpátky v devadesátkách. Dvojciferná inflace bude určitě i po zbytek roku, míní ekonomové

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme