Reklama

ČNB se otevírá veřejnosti. Láká na obří zlatou minci i interaktivní expozice

Jiří Rusnok, guvernér ČNB
ČTK
Veronika Kudrnová
vku

Česká národní banka v sobotu 21. května otevře pro veřejnost nové návštěvnické centrum za 124 milionů korun. Návštěvníky zábavnou a interaktivní formou seznámí s historií peněz a měny. K vidění bude i zlatá mince v hodnotě v nominální hodnotě 100 milionů korun, která je největší zlatou mincí v Evropě a druhou největší na světě.

Reklama

Česká národní banka (ČNB) v pátek zahájila provoz nového návštěvnického centra, které vzniklo v rámci rozsáhlé rekonstrukce za asi 124 milionů korun. Pro veřejnost se centrum otevře v sobotu 21. května. Jde o dosud největší projekt ČNB na podporu finanční a ekonomické gramotnosti. Kapacita centra bude asi 40 tisíc osob za rok.

O co všechno se stará Česká národní banka? Jak vlastně vznikají bankovky? A nakolik nás všechny ovlivňuje ekonomika? Odpovědi nejen na tyto otázky nabídnou expozice „Za měnou“ a „Lidé a peníze“. V den slavnostního otevření 21. května budou navíc zpřístupněny garáže ČNB, kde bude k vidění například speciální pancéřované vozidlo určené k přepravě peněz.

Tomáš Nidetzký, viceguvernér ČNB

Viceguvernér ČNB Tomáš Nidetzký: Od Aleše Michla jsem nikdy neslyšel, jak mají být sazby vysoké

Češi mají moc peněz a pořád utrácejí. Proto jim zvyšováním sazeb chceme naznačit, že je v současnosti lepší šetřit, říká viceguvernér České národní banky Tomáš Nidetzký. Ten byl ještě nedávno označován za možného budoucího guvernéra ČNB po Jiřím Rusnokovi, který v polovině roku v této funkci končí. Situace se však změnila, prezident Miloš Zeman jmenoval budoucím guvernérem Aleše Michla. „Až při setkání s prezidentem jsem pochopil, že mu vadí zvyšování sazeb,“ říká Nidetzký.

Přečíst článek

Návštěvníci se srozumitelnou, interaktivní a zábavnou formou dozvědí o fungování centrální banky a její roli v ekonomice a osvojí si základní principy finanční a ekonomické gramotnosti. Součástí bude i dosavadní expozice věnovaná historii peněz a měnového vývoje. 

Návštěvnické centrum se v budově ústředí ČNB pro veřejnost poprvé otevře v sobotu 21. května od 09:00 do 16:00, a to bez objednání. Návštěva včetně prohlídek a doprovodných programů je zdarma. 

Následně bude centrum přístupné pět dní v týdnu, a to od úterý do soboty. Skupinové návštěvy v pracovní dny je možné již nyní rezervovat prostřednictvím rezervačního systému nc.cnb.cz. Jednotlivci mohou přijít i bez předchozí rezervace a v sobotu 21. května bude vstup možný bez objednání pro všechny návštěvníky podle kapacity.

Sneak peak z návštěvnického centra:

Návštěvnické centrum ČNB se pro veřejnost otvírá tuto sobotu

Guvernér ČNB Aleš Michl

Nový guvernér ČNB Michl: Musíme pracovat a šetřit

Nově jmenovaný guvernér České národní banky Aleš Michl řekl, že na svém prvním zasedání bankovní rady v srpnu navrhne ponechání úrokových sazeb.

Přečíst článek

Jiří Rusnok, guvernér ČNB

Guvernér ČNB Rusnok: Kdybychom nezasáhli, máme tu inflaci až 25 procent

Pokud by Česká národní banka nezvyšovala úrokové sazby, byla by nyní inflace v Česku podle guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka minimálně mezi 20 až 25 procenty. Kurz koruny by byl 30 korun za euro. Rusnok to řekl na Diskuzním fóru ČNB na Univerzitě Hradec Králové. Poznamenal, že jde z jeho strany o spekulaci, kterou si může dovolit jako „skoro emeritní guvernér“.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme