Reklama

ČNB rozhodla o odebrání licence Sberbank. Banka se může ještě odvolat

Hlavní budova České národní banky
ČNB
 ČTK

Česká národní banka (ČNB) odebrala licenci Sberbank CZ, uvedly servery HN.cz a Seznam Zprávy. Rozhodnutí centrální banky zatím není pravomocné, banka s vazbami na Rusko může podat rozklad.

Reklama

ČNB udělala další krok v případu Sberbank, rozhodla, že jí odebere bankovní licenci. Informaci serverům potvrdily pod podmínkou anonymity dva nezávislé zdroje.

Centrální banka se k záležitosti nevyjádřila. „ČNB zásadně nekomentuje správní řízení, které ještě nebylo pravomocně ukončeno. S ohledem na to se nyní ČNB nebude k vašim otázkám jakkoli vyjadřovat,“ uvedla ředitelka odboru komunikace ČNB Markéta Fišerová.

ČNB zahájila kroky směřující k odejmutí povolení Sberbank působit jako banka 28. února. Důvodem bylo zhoršení situace banky v souvislosti s odlivem vkladů po ruské invazi na Ukrajinu. Centrální banka současně vydala předběžné opatření, kterým bance zamezila nakládání s aktivy a pasivy, včetně poskytování nových úvěrů a přijímání vkladů.

Jitka Haubová, členka představenstva Komerční banky

Jitka Haubová: Banka musí fungovat i v dobách krizí

Členka představenstva Komerční banky Jitka Haubová má plné ruce práce. Řídí digitální transformaci banky, která přijde na tři miliardy korun. Během pandemie měla jako nejvyšší manažerka provozu na starosti všechny krizové změny. Nyní s týmy zajišťuje výplatu klientů zkrachovalé Sberbanky, pomáhá Ukrajincům i řeší nápor dotazů kolem aktuální situace.

Přečíst článek

Peníze ze Sberbank od března vyplácí prostřednictvím Komerční banky Garanční systém finančního trhu. Ze zákona je pojištěn vklad do 100 tisíc eur. Klienti s většími úložkami budou muset čekat až na vypořádání v rámci likvidace. Peníze ve Sberbank neměly jen firmy a fyzické osoby, ale i některé kraje a obce. Například Kraji Vysočina v bance zůstalo 2,4 miliardy korun.

Sberbank, největší ruská banka, přes rakouskou Sberbank Europe vlastní českou Sberbank CZ. Na začátku letošního března Sberbank oznámila, že odchází z Evropy, zdůvodnila to velkým odlivem hotovosti z dceřiných firem a ohrožením bezpečnosti zaměstnanců a majetku.

bankovní přepážka

České banky jsou stabilní, vyvracejí šeptandu ČNB a Česká bankovní asociace

Kvůli specifickému případu tuzemské pobočky ruské banky Sberbank se mezi populací šíří zvěsti, že by i jiné banky mohly mít problémy se zvýšeným zájmem o výběr vkladů. České banky jsou v dobré kondici, píší ve společném prohlášení Česká národní banka a Česká bankovní asociace.

Přečíst článek

Sberbank

Sberbank měla loni rekordní zisky. Evropu kvůli sankcím opouští

Ruská Sberbank odchází z Evropy. Největší ruská banka to odůvodnila velkým odlivem hotovosti z dceřiných firem a ohrožením bezpečnosti zaměstnanců a majetku. Rozhodnutí se netýká provozu banky ve Švýcarsku. Sberbank uvedla, že za loňský rok zvýšila čistý zisk o 64 procent na rekordních 1,25 bilionu rublů (264,5 miliardy korun).

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Sberbank

Sberbank nesmí poskytovat úvěry a přijímat vklady, vybrat je možné jen tisícovku denně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme