Reklama

ČNB pomohla tuzemským bankám k rekordním ziskům. Poprvé vydělaly přes 100 miliard korun

Česká národní banka, ilustrační foto
ČNB
Stanislav Šulc

Tuzemské banky prožily snový rok. Podle předběžných dat České národní banky loni jejich souhrnný zisk přesáhl 104 miliard korun. Stomiliardová hranice byla pokořena vůbec poprvé v historii. Banky za jeden rok vydělaly téměř stejně jako za předchozí dva covidové roky dohromady. Podle ekonomů k ziskům přispěly zejména rostoucí sazby ČNB. 

Reklama

Středně velké banky Moneta Money Bank a Fio dnes oznámily výsledky hospodaření za loňský rok. Oběma finančním domům zisky vzrostly meziročně o desítky procent. Klíčové banky, tedy Česká spořitelna, ČSOB a Komerční banka výsledky oznámí až v následujících týdnech. Ale nejspíš i jim se dařilo více než skvěle.  

UniCredit banka

Zisk UniCredit Bank v ČR a SR loni vzrostl o pětinu na osm miliard

Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala v roce 2022 čistý zisk 8,22 miliardy korun (341 milionů eur). To představuje meziroční nárůst o 21 procent, uvedla banka. Ostatní velké tuzemské banky zatím výsledky za loňský rok nezveřejnily.

Přečíst článek

Naznačují to jednak poslední zveřejněné kvartální výsledky. Ale také aktuální předběžná data České národní banky o ziskovosti bankovního sektoru. Podle nich tuzemské banky vydělaly 104,112 miliardy korun. To je přitom nejlepší výsledek v historii. A jen o pár miliard jde o nižší sumu, než kolik se bankám povedlo vydělat za roky 2020 a 2021 dohromady. 

„Přestože v loňském roce zpomalovala naše ekonomika a výrazně se propadl objem nově poskytovaných hypoték, výsledky bank byly rekordní. Hlavní roli v tom hrály vysoké úrokové sazby ČNB, které banky plně nepřenášely na své klienty,“ vysvětluje nárůst zisků hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček, který je zároveň členem sboru poradců premiéra Petra Fialy. 

Raiffeisenbank loni stoupl zisk o desítky procent, pomohla fúze s Equa bank

Raiffeisenbank loni stoupl zisk o desítky procent, pomohla fúze s Equa bank

Raiffeisenbank v ČR v roce 2022 meziročně stoupl čistý zisk o 61 procent na 7,54 miliardy korun. Aktiva banky vzrostla o 18 procent na 601 miliard korun, uvedla banka.

Přečíst článek

Kovanda: Nejde o excesivní nárůst 

Podle Lukáše Kovandy však loňský rok představuje spíše návrat na růstový trend minulé dekády, který zastavila pandemie covidu-19. 

„Samotná výše zisku není v případě bank klíčovým kritériem posuzování výkonnosti. Více vypovídající jsou v tomto ohledu poměrové ukazatele návratnosti vlastního kapitálu nebo návratnosti celkových aktiv, které zisk poměřují právě s uvedenými proměnnými. Z nich neplyne, že by reálná ziskovost bank rostla excesivně,“ uvedl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. 

Právě celkový objem peněz, které banky spravují, však v posledním roce sice nadále rostl, ale oproti pandemii se nárůst citelně zpomalil. Vloni se bankovní bilance zvětšila o zhruba 110 miliard na 7,4 bilionu korun. Přitom za rok 2020, první pandemický rok, narostla o 420 miliard, v roce 2021 dokonce o 750 miliard. 

Má cenu investovat? 

Podle Kovandy se na hospodaření bank v letošním roce značně projeví nově uvalená daň z mimořádných zisků. „Ta se vztahuje až k ziskům za letošní rok. Dotčené banky zřejmě přistoupí k různým formám optimalizace, aby letos svůj daňový základ snížily. Je tak otázkou, do jaké míry inkaso z mimořádných zisků bank podpoří silně deficitní veřejné finance, které na výdajové straně zatěžují mimořádné výdaje související se zastropováním cen energií,“ myslí si Kovanda. 

Vláda schvaluje windfall tax

Stanislav Šulc: Windfall tax je tu. A je plná nesmyslů

Doba je zlá a na státní rozpočet bude velký tlak. Navzdory dřívějším proklamacím kabinet Petra Fialy musí chtě nechtě přistoupit ke zvýšení příjmů státního rozpočtu. A rozhodl se pro zatížení vybraných podniků takzvanou daní z mimořádných zisků. Parametry windfall tax však dávají smysl jen napůl.

Přečíst článek

A Štěpán Křeček pak poukazuje i na to, že celková situace v regionu i aktivita české vlády se podepisuje na ochotě domácích i zahraničních investorů kupovat akcie bankovních domů na pražské burze. 

„Zajímavé je, že ani vysoké zisky příliš nemotivovaly investory, aby nakupovali akcie bank na pražské burze. V prvním pololetí loňského roku za to mohla ruská agrese na Ukrajině, ve druhém pololetí zas tanečky kolem zavedení daně z neočekávaných zisků. Od začátku letošního roku akcie bank strmě rostou, přestože letošek bude prvním rokem, ve kterém daň z neočekávaných zisků začíná platit. Ukazuje se, že investoři věří v optimalizační schopnosti bank, které zabezpečí, že se na nové dani vybere výrazně méně, než se původně očekávalo,“ připomněl hlavní ekonom BH Securities. 

Lidem docházejí peníze (ilustrační foto)

Lukáš Kovanda: Česko je v recesi, už milion lidí „nemá, kde brát“. A ČNB může podle MMF jejich živoření zhoršit

Česko je v recesi, milion lidí tu už „nemá, kde brát“. Přesto letos bude inflace dvouciferná. ČNB ovšem ani tak své úroky zvyšovat nemíní. Situace se tak trochu podobá stavu v USA, kde podle kritiků tamní centrální banka tlačí na „měkké přistání“ ekonomiky až tak moc, že tím naopak zvyšuje riziko přistání tvrdého, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

UniCredit banka

UniCredit Bank v ČR a SR hlásí zisk přes pět miliard. Válečné dani se zřejmě vyhne

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme