Reklama

ČNB od jara zpřísní hypotéky. Banky nyní čeká nával zájemců

hypotéky, hra, Monopoly, mezigenerační úvěry
Pixabay
Lukáš Kovanda

Česká národní banka od dubna příštího roku zpřísní podmínky poskytování hypoték jednotlivými komerčními bankami. Vůbec poprvé už toto opatření nemá podobu pouhého doporučení, ale je plně závazné.

Reklama

Centrální bance to umožňuje nová legislativa, jež vstoupila v platnost letos v srpnu. ČNB uvolnila podmínky pro poskytování hypoték – tehdy ještě jen ve formě doporučení – loni na jaře, v době nástupu první vlny pandemie.

Zpřísnění hypoték kromě jiného znamená, že zájemce o vlastní nemovitost bude muset zaplatit minimálně pětinu její ceny „ze svého“. Teprve pak bude mít šanci získat hypotéku. To v praxi znamená, že třeba zájemce o běžný byt v Praze bude muset dát ze svého nejprve takřka dva miliony korun, aby měl vůbec šanci na hypotéku dosáhnout. Pro řadu zejména mladých rodin s dětmi to představuje zcela nesplnitelnou podmínku. Pro lidi do 36 let věku proto ČNB stanoví podmínky o něco mírněji. Například postačí, když dají ze svého „na dřevo“ pouze desetinu cenu kupované nemovitosti.   

Run na ještě dosažitené hypotéky

I tak je třeba počítat s tím, že se příští rok dále výrazně zhorší dostupnost vlastního bydlení. Ke zhoršení dostupnosti bydlení dojde také v důsledku růstu úrokových sazeb hypoték. Průměrná sazba hypoték v prvním pololetí příštího roku může vystoupat až k úrovni 4,5 procenta, či dokonce pět procent. Takto vysoký úrok, více než dvojnásobný v porovnání s tím, který byl skutečností ještě nedávno, sám o sobě odřízne od možnosti dosáhnout na vlastní bydlení až statisíce domácností. 

Jan Sadil

Hypotéky jsou pořád levné, i když sazby vzrostly, říká „táta hypoték“ Sadil

Sazby hypoték letí rychle vzhůru. Už se pohybují kolem čtyř procent. A přestože i nové byty stále zdražují, a k tomu dál řádí covid, je letošní rok z pohledu objemu hypoték rekordní. Jak to však bude v době rostoucích sazeb dál? „Refinancování hypoték hodně oslabí,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz Jan Sadil, člen představenstva ČSOB a bývalý dlouholetý šéf Hypoteční banky, která je největším poskytovatelem půjček na bydlení v zemi.

Přečíst článek

Řada domácností se tak bude v nejbližších týdnech a měsících usilovně snažit ještě rychle vyřídit si hypotéku tak, aby ji měla před dalším nárůstem úroků a zpřísněním podmínek hypoték. V současnosti lze standardní hypotéku sehnat třeba ještě i za 3,4 procenta. Banky tak budou v příštích týdnech nejspíše čelit zvýšenému náporu zájemců o hypotéku. Jejich zájem pomůže udržovat přehřátí nemovitostního trhu v ČR na poměrně vysoké úrovni. Vždyť podle ČNB jsou nemovitosti v ČR předražené až takřka o třetinu.  

V příštím roce lze v souvislosti se zpřísněním hypoték a růstem jejich úrokových sazeb očekávat ochlazení nemovitostního trhu, což však bude v praxi znamenat spíše jen zpomalení cenového růstu realit, nikoli pokles jejich cen.   

ČNB ve čtvrtek také rozhodla, že banky budou odvádět více peněz do rezerv na ochranu úvěrového trhu. Od ledna 2023 takzvanou sazbu proticyklické kapitálové rezervy zvedla na dvě procenta. 

„Tímto zvýšením sazby proticyklické kapitálové rezervy jsme se vrátili k jejímu nastavení před začátkem pandemie. Reagujeme tím na zjištění, že banky mají ve svých bilancích poměrně hodně úvěrů, které se časem mohou ukázat ztrátovými,” uvedl guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Víno jako investice.

Burgundské, šampaňské, skotská whisky. Investiční alkohol poráží inflaci

Nejdražší sbírku skotské whisky Macallan Red, která je nyní v Česku, si pořídil fond kvalifikovaných investorů Wine Management. Hodnota tří lahví alkoholu staršího sedmdesáti let je šest milionů korun.

Přečíst článek

Petr Borkovec, zakladatel a manažer ve finančně-poradenské společnosti Partners

Borkovec z Partners: Ekonomika bude za rok k nepoznání. Pandemii neustojí

Češi jsou naivní a impulzivní investoři. A k tomu mají krátkou paměť, míní Petr Borkovec, zakladatel Partners, jedné z nejsilnějších finančně-poradenských firem na trhu. Jinak si totiž nedovede vysvětlit, proč dávají ohromné peníze do všeho možného, včetně kryptoměn, junk dluhopisů či kvazifondů. „Musíme se připravit se na to, že za rok nebude nic jako dřív,“ varuje finančník, který usiluje o získání bankovní licence.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Vánoční dárek v podobě snížení úroků nečekejme, říká „táta hypoték“ Jan Sadil

Přečíst článek
Petr Sklenář, hlavní ekonom J&T Banky

Čekat na levnější hypotéku nedává smysl, říká ekonom Petr Sklenář

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme