Reklama

Čistý zisk ČSOB za první tři měsíce stoupl o dvě třetiny na 4,6 miliardy

ČSOB
Dušan Kütner / Newstream
 ČTK

Čistý zisk skupiny ČSOB v prvním čtvrtletí letošního roku stoupl meziročně o 68 procent na 4,62 miliardy korun. Také ostatní velké banky reportovaly výrazný nárůst zisku.

Reklama

„Hlavní vliv na ziskovost naší bankopojišťovací skupiny měl v prvním čtvrtletí především růst čistého úrokového výnosu a výborná kvalita úvěrů. Celkový objem poskytnutých úvěrů se zvýšil meziročně o sedm procent,“ komentoval výsledky generální ředitel ČSOB Aleš Blažek.

Objem úvěrů ČSOB stoupl na 851 miliard korun. Z toho úvěry na bydlení vzrostly o dvě procenta na 495 miliard korun. To znamenalo zpomalení růstu. Zájem podle firmy polevil i kvůli prudkému zvyšování úroků Českou národní bankou. „Zdražování úvěrů nejvíce dopadá na mladou generaci. Proto jsme přišli s programem pro žadatele o hypotéky ve věku do 36 let,“ uvedl člen představenstva ČSOB zodpovědný za retail Jan Sadil.

Aleš Michl je novým guvernérem ČNB

Lukáš Kovanda: Michl zavelí k „holubičí“ rotaci. Lidem zlevní hypotéky, ale zdraží dovolené

Jmenováním Aleše Michla guvernérem České národní banky dává prezident Miloš Zeman signál, že je přesvědčen o tom, že české ekonomice nyní prospěje více „holubičí“ přístup k monetární politice – případně méně „jestřábí“ přístup –, než jaký zastává bankovní rada pod vedením končícího guvernéra Jiřího Rusnoka. Je tak pravděpodobné, že další personální obměny, které prezident v bankovní radě provede letos a příští rok, budou tento signál potvrzovat. Tedy prezident Zeman jmenuje odborníky zastávající rovněž spíše „holubičí“ pohled na současné dění v ekonomické oblasti.

Přečíst článek

Podle společnosti naopak pokračoval zvýšený zájem o úvěry u firem. „Poptávku po úvěrech našich firemních klientů zvyšuje i potřeba financování provozu. Podniky meziročně platí mnohem více za energie, paliva i řadu dalších vstupů, snaží se rovněž předzásobit, sjednávat měnové zajištění a myslí také na dlouhodobé investice,“ doplnil člen představenstva ČSOB zodpovědný za vztahové bankovnictví Ján Lučan.

Klientské vklady narostly meziročně o sedm procent na 1,179 bilionu korun. Provozní výnosy ČSOB byly 11,9 miliardy korun, což byl proti loňskému prvnímu čtvrtletí nárůst o 41 procent. Provozní náklady bez bankovních daní se zvýšily o 14 procent na 4,9 miliardy korun. Podíl nevýkonných úvěrů z celého úvěrového portfolia byl na konci března 1,88 procenta. Počet uživatelů mobilního bankovnictví ČSOB Smart meziročně stoupl o 53 procent a transakcí o 46 procent.

Meziroční růst výsledků hlásí i další velké banky v ČR. Komerční bance stoupl v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 75,9 procenta na 3,5 miliardy korun, České spořitelně o 84,3 procenta na pět miliard korun. Čistý zisk Moneta Money Bank stoupl o 116 procent na 1,3 miliardy korun, Raiffeisenbank meziročně o 99 procent na 1,19 miliardy korun.

vysoké účty

Co dělat, když nemám na splátku hypotéky?

Turbulentní vývoj na hypotečním trhu hraje v neprospěch dlužníků. Splátky hypoték mohou měsíčně poskočit i o desetitisíce a řadu domácností tak dostat do problémů se splácením úvěru na bydlení. UniCredit Bank připravila stručný manuál, jak takové situaci předejít a když už nastane, co je třeba udělat.

Přečíst článek

ČSOB získala v dubnu stoprocentní podíl ve společnosti Mallpay, největším poskytovateli odložených plateb v Česku. Doposud byla Mallpay společným podnikem ČSOB a skupiny Mall Group, ve kterém měli oba partneři poloviční podíl. Cenu transakce banka nezveřejnila.

Do skupiny ČSOB patří ČSOB, Hypoteční banka, ČSOB stavební spořitelna, ČSOB Penzijní společnost, ČSOB Leasing a ČSOB Factoring. ČSOB je součástí mezinárodní bankovní a pojišťovací skupiny KBC, která aktivně působí v Belgii a zemích střední a východní Evropy.

Hotel někdejšího prezidenta Donalda Trumpa mění majitele.

Trumpův hotel našel nového majitele. Floridští investoři za něj zaplatili rekordní sumu

Rodinná firma Donalda Trumpa prodala nájemní smlouvu na washingtonský hotel skupině investorů z Miami. Ti chtějí hotel, který patři k symbolům Trumpovy moci v době, kdy byl prezidentem USA, přejmenovat na Waldorf Astoria.

Přečíst článek

Nový generální ředitel ČSOB Aleš Blažek

ČSOB má nového generální ředitele. Stal se jím Aleš Blažek

Novým generálním ředitelem a předsedou představenstva skupiny ČSOB je Aleš Blažek. Do čela největší bankopojišťovací skupiny na českém trhu zamířil z KBC Bank Ireland. Aleš Blažek střídá Johna Hollowse, který odchází po téměř 26 letech kariéry u KBC do důchodu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme