Reklama

Čínští vědci mění sluneční energetiku

Srolovaný solární panel
Nature, použito se svolením
Josef Tuček

Rostoucí poptávka po sluneční energii povzbuzuje nabídku i od výzkumníků. A tak v posledních dnech přinesly vědecké časopisy odborné texty o dalších vylepšeních solárních panelů. Autoři kompaktních, účinných a odolných panelů vesměs pocházejí z Číny.

Reklama

Přímo na své titulní stránce poutá špičkový vědecký týdeník Nature tento týden ve svém papírovém vydání odbornou studii o nových poznatcích, které umožňují vyrábět ohýbané křemíkové panely pro získávání elektřiny ze slunce.

Zhruba 95 procent dnes používaných slunečních článků se vyrábí z krystalického křemíku. Nevýhodu je, že panely z něj musí být ploché, umístěné na rovném povrhu. Jsou křehké, při ohnutí praskají – jak dosvědčí leckterý jejich uživatel, který dostal zásilku poškozenou během dlouhé přepravy nebo jemuž sluneční panely na střechu montoval nešikovný řemeslník.

Existují sice také ohebné sluneční panely, ale ty jsou z jiných materiálů (amorfního křemíku, sloučenin různých kovů, některých minerálů nebo organických látek). A mají nevýhody. Zejména se vyznačují nízkou účinností přeměny sluneční energie na elektřinu, uvolňují do životního prostředí toxické materiály a vytvářejí nestabilní provozní podmínky. V praxi se moc neosvědčily.

Automobil Lightyear 0 jezdí čistě na solární energii.

Auto budoucnosti jezdí jen na solární energii. Ale stojí miliony

Nizozemská společnost Lightyear zahájila jako první na světě sériovou výrobu elektromobilu, který získává energii přímo ze slunečního svitu. První model Lightyear 0 stojí 250 tisíc eur (6,1 milionu korun) a firma má již předběžné objednávky na zhruba 150 vozů, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Testy v drsných podmínkách

Nyní však v Nature popisuje Wen-ču Liou (v mezinárodním přepisu Wenzhu Liu), který působí v ústavech patřících pod čínskou Akademii věd v Šanghaji a Pekingu, že s kolegy vypracoval nový postup úpravy solárních článků z krystalického křemíku. Křemíkovou destičku (wafer) se jim podařilo ztenčit na třetinu, takže je ohebná jako papír. Solární panely se díky tomu dají i srolovat.

Čínští vědci své výtvory testovali v drsných podmínkách Antarktidy, upevněné na dronu letícím ve výšce 20 kilometrů a na balónu v silném větru. Podle nich se ukázalo, že fungují stejně dobře nebo někdy i lépe než pevné solární články a mají špičkovou účinnost až přes 24 procent dopadající sluneční energie převedené na elektřinu.

Díky ohebnosti a menší hmotnosti by jejich vynález měl křemíkovým solárním článkům otevřít nové možnosti využití v energetice i elektronice.

Instalovali jste soláry na střechu? Pozor na podpojištění

Instalovali jste soláry na střechu? Pozor na podpojištění

Pokud jste se rozhodli být energeticky co nejvíce soběstační a nechali jste si instalovat na střechu rodinného domu solární panely, znamená to, že jste zvýšili hodnotu své nemovitosti. To byste měli co nejdříve, nejlépe ještě dopředu, oznámit své pojišťovně, u které jste uzavřeli pojištění nemovitosti a ve smlouvě upravit hodnotu nemovitosti. Jen tak se vyhnete riziku podpojištění a sankcím, které z něj vyplývají.

Přečíst článek

Čínské úspěchy

V témže čísle přináší Nature ještě další zajímavé informace o solárních článcích. První z nich od autorů z čínských, jihokorejských a evropských vědeckých ústavů popisuje úpravu minerálu perovskit pro výrobu solárních článků tak, aby z nich neunikaly do životního prostředí ionty toxického olova.

Druhý článek představuje zatím předběžnou informaci o možnosti vylepšení perovskitových solárních článků až na účinnost přes 25 procent. Všech čtrnáct autorů této studie pochází z čínských vědeckých institucí.

A do třetice nahlédnutí do jiného periodika z rodiny Nature, konkrétně do publikace Nature Energy. V ní najdeme studii o zvyšování účinnosti křemíkových solárních článků až na téměř 27 procent. Odkud jsou vědci, kteří to vymysleli? Pokud si myslíte, že určitě z Číny, máte pravdu jen z části. Ze šestnácti autorů pochází z Číny čtrnáct, dva jsou z Evropy.

Nicméně je zřejmé, že Čína vskutku dělá hodně pro to, aby si nejenom zachovala globálně dominantní postavení nejen ve výrobě slunečních panelů, ale i v jejich modernizaci a dalším vývoji.

Robot čistí panely a dopraví jej dron

A tak trochu na odlehčení: Zvyšovat efektivitu solárních článků se dá i úplně jinak, dokazuje izraelský start-up BladeRanger. Na panelech se totiž usazuje prach, případně sníh, přes který proniká méně slunečního záření, takže se vyrobí i méně elektřiny. Zamést je dokáže lehký autonomní čisticí robot, který se dostane i na střechy a do míst, kam má jiná používaná čisticí technika obtížný či nemožný přístup. Robot je vybaven rotujícími kartáči a odstraněním nečistot zvýší výrobu elektřiny až o 15 procent, popisují jeho tvůrci pro časopis New Scientist.

Gymnázium v Českobrodské ulici v Praze s novými solárními panely na střeše

Pořizujete soláry? Můžete je pojistit i pro případ, že nebude svítit slunce

Solární panely na střeše rodinného domku už jsou dnes mnohem běžnější než před pár lety. S tím, jak se každý snaží optimalizovat výdaje za vysoké ceny energií, objevuje se fotovoltaika i na českých domcích a činžácích stále častěji. Ne každý ale myslí na to, že si tím o několik set tisíc zhodnotil svůj dům, a proto na to musí myslet i v pojistné smlouvě. Solárů se navíc týkají i nová rizika, která vás třeba ani nenapadnou.

Přečíst článek

Robot nazvaný Pleco je vyvíjen tak, aby jej na místo nasazení mohl dopravit dron a pak jej zase odtud odnést. Po čištěné ploše dokáže jezdit i v náklonu 45 stupňů. Ale potřebuje rovné panely. Na těch srolovaných by se mu uklízelo špatně.

Fotovoltaickou elektrárnu si plánuje nově pořídit zhruba 42 procent firem v Česku.

Fotovoltaiku nově plánuje 42 procent tuzemských firem, ukazuje průzkum. Hlavním cílem je pokrytí vlastní spotřeby

Fotovoltaickou elektrárnu si plánuje nově pořídit zhruba 42 procent firem v Česku. Jde hlavně o firmy ze zemědělství či stavebnictví. Dalších 27 procent z těch, které ji už mají, ji chce rozšířit. Jejich hlavním cílem je pokrytí vlastní spotřeby. Vyplývá to z průzkumu společnosti Raiffeisen - Leasing. Podle dalšího průzkumu firmy Persola je zvýšení energetické soběstačnosti při pořízení fotovoltaiky hlavním motivem i pro domácnosti.

Přečíst článek

Další aplikace vědy v byznysu z pera Josefa Tučka čtěte zde

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Nejen pouťové balónky. Poptávku po heliu zvýší i rozvoj umělé inteligence

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme