Reklama

Čínské firmy znovu „objevily“ Švýcarsko. Zajistí si tam peníze na rozvoj

Švýcarská vlajka
Pixabay
 ČTK

Čínské firmy začínají spoléhat na Švýcarsko, aby si tam zajistily peníze na další rozvoj. Regulační orgány v Číně jim přitom žádosti schvalují velmi rychle. Minulý týden se rozhodly takto si peníze ve Švýcarsku zajistit první čtyři firmy, uvedla společnost Baker McKenzie, která jim k tomu poskytla poradenství. Čínské podniky si tak zajistily celkem zhruba 1,5 miliardy dolarů (přes 36 miliard korun).

Reklama

Firmy z Číny teď mohou využít nového propojení akciových trhů v obou zemích, které funguje od konce července. Partner společnosti Baker McKenzie Wang Chang televizi CNBC řekl, že regulační úřad v Číně schválil prvním čtyřem firmám žádost o vydání nových akcií „za pár týdnů“. Wang ale poznamenal, že schvalovací proces k emisím dalších akcií by mohl zabrat měsíce, možná ale až půl roku.

Marek Hilšer, kandidát na prezidenta
video

Marek Hilšer: Nechtěl bych, aby se Evropa stala jakousi kolonií Číny

Bývalý lékař, nyní již čtyři roky senátor Marek Hilšer sám sebe považuje za „občanského“ kandidáta na prezidenta. Vyzdvihuje, že nikdy nebyl v žádné politické straně, a že za ním nestojí žádná velká korporace. Tím se cítí být nezávislý. Fakt, že senátoruje, také vnímá jako výhodu. Když v minulých prezidentských volbách kandidoval, neuměl si prý představit, jak je složité prosazovat konkrétní myšlenky legislativním procesem. Nyní je poučený. Stal se tedy, podle svého mínění, ještě vhodnějším kandidátem na prezidenta, než byl před čtyřmi roky, kdy získal hlas téměř půl milionu voličů.

Přečíst článek

Čínská komise pro regulaci akciových trhů (CSRC) na žádost o komentář bezprostředně nereagovala. Nejnovější emise akcií nejsou primárními veřejnými nabídkami (IPO), odrážejí ale novou možnost přístupu k novému kapitálu, kterou teď mají čínské firmy registrované v kontinentální Číně na hlavních burzách v Šanghaji a Šen-čenu.

Prvními čtyřmi podniky, které si zajistily peníze ve Švýcarsku, jsou GEM, Gotion High-tech, Keda Industrial Group a Ningbo Shanshan. Na trhu SIX ve Švýcarsku vydaly takzvané globální depozitní stvrzenky (GDR) v rámci nového programu, který propojuje burzu v Curychu s burzami v Šanghaji a Šen-čenu. Všechny čtyři firmy působí v odvětví nových forem energetických zdrojů nebo ve zpracovatelském sektoru.

Čína, ilustrační foto

Čínu kvůli vedru sužují blackouty

Dlouhá vlna veder v Číně zvýšila v některých oblastech spotřebu elektřiny na rekordní úroveň. To způsobuje výpadky proudu. Očekává, že vysoké teploty vydrží ještě nejméně týden, uvedl list The Guardian. Ve více než 300 čínských městech měly teploty podle předpovědí překročit hranici 35 stupňů Celsia.

Přečíst článek

Boj Pekingu proti zahraničním burzám

Přístup čínských firem na zahraniční kapitálové trhy je v Číně pod pečlivým dohledem, a to už od konce roku 2020, kdy regulační úřady na poslední chvíli zastavily plánovanou primární veřejnou nabídku akcií společnosti Ant Group miliardáře Jacka Maa. Loni v létě pak úřady tvrdě zakročily proti alternativní taxislužbě Didi, která v té době vstoupila na akciovou burzu v New Yorku.

Nová regulace ohledně soukromí uživatelů a národní bezpečnosti v Číně zpřísnila požadavky na primární emise akcií čínských firem v zahraničí. Potenciální neúspěch při snaze dosáhnout dohody se Spojenými státy na podmínkách auditu pak znamená hrozbu, že mnoho čínských firem bude nuceno odejít z akciové burzy v New Yorku.

Firmy, které chtějí uvést své akcie na burzách v kontinentální Číně a v Hongkongu, ale musejí často splňovat přísnější podmínky než na americkém trhu, poznamenala CNBC. Zpráva poradenské společnosti EY například uvádí, že k datu 14. června se ke vstupu na burzu v kontinentální Číně a v Hongkongu chystalo více než 920 firem. To byla proti stavu z března pouze nepatrná změna.

Čínský prezident Si Ťin-pching

Blíží se exodus čínských miliardářů. Prezident Si zpřísňuje podmínky vycestování

Migrační právníci potvrzují, že v posledních měsících se situace ztížila, protože se prodloužila doba zpracování pasů a zpřísnily požadavky na dokumentaci. Těžší je také přesun velkých peněžních částek z Číny.

Přečíst článek

Čínské podniky zatím čekají na vyjasnění pravidel ohledně zrychlení procesu primárních veřejných nabídek. Ty, které mohou, už ale začaly spolupráce se Švýcarskem využívat.

Wang ze společnosti Baker McKenzie poznamenal, že klient, který zvažoval IPO na burze v Hongkongu, dal přednost emisi GDR ve Švýcarsku. O vstup na burzu v Hongkongu chce usilovat později. Vyjádřil se takto minulý týden ve čtvrtek, kdy si peníze v Curychu zajistily první čtyři čínské firmy.

O propojení čínských burz se švýcarskou se začalo mluvit začátkem letošního roku. Od té doby vyjádřilo zájem nabídnout své akcie ve Švýcarsku nejméně 13 čínských veřejně obchodovaných firem, upozornil Wang. „Existují i další firmy, které plánují totéž, ale zatím to neoznámily,“ dodal.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Aj Wej-Wej

Credit Suisse ruší účet Aj Wej-wejovi. Posluhuje Pekingu, tvrdí slavný umělec

Přečíst článek
Čína dál podpoří ekonomiku, umožní bankám držet v rezervách méně deviz

Čína se snaží nakopnout ekonomiku. Umožní bankám držet v rezervách méně deviz

Přečíst článek
Čínský hospodářský zázrak se nekoná

Čínský hospodářský zázrak se nekoná. Tamní vláda musí stimulovat ekonomiku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme