Reklama

Čína nakupuje jako šílená zlevněnou ruskou ropu, uhlí i plyn. Od prosince už to bude mít složitější

Hongkong přístav
iStock
 ČTK

Čína pokračuje v nákupech ruských energií. Od ruské invaze na Ukrajinu se dovoz ruského zemního plynu, uhlí, ropy a ropných produktů do Číny zvýšil na téměř 60 miliard dolarů (1,4 bilionu korun), před rokem činil přibližně 35 miliard dolarů, uvedla agentura Bloomberg.

Reklama

Zájem o ruské energie roste, i když širší dovoz do Číny v říjnu zeslábl. Zpomalení ekonomického růstu omezilo dodávky řady položek, od plynu po měď, nákupy ropy však byly světlým bodem, protože rafinerie reagovaly na výhled růstu vývozu pohonných hmot, když Peking odsouhlasil nejvyšší vývozní kvótu v letošním roce.

Dovoz ropy z Ruska stoupl minulý měsíc o 16 procent na 7,72 milionu tun. To byl druhý nejvyšší údaj, vyšší byl dovoz ze Saúdské Arábie. K nárůstu dochází v době, kdy čínské rafinerie hledají pomoc Pekingu, aby si mohly udržet dodávky i po zavedení nových sankcí v příštím měsíci. Evropská unie příští měsíc zakáže financování, pojišťování a přepravu ruské ropy, což donutí dovozce najít způsoby, které nezahrnují banky, pojišťovací kluby a majitele lodí z EU.

ropný tanker

Ruská ropa míří do Indie a Číny v rekordním množství. Evropa ztratila prvenství v objemu dodávek

Protiruské sankce a omezování poptávky po ruské ropě ze strany západního světa přiměly Kreml zaměřit svou pozornost do Asie. Moře nyní brázdí rekordní množství tankerů s více než 70 miliony barelů na palubách – téměř trojnásobně více, než před začátkem ruské invaze na Ukrajinu 24. února. Asie – zejména díky Číně a Indii – tak v uplynulém měsíci poprvé předběhla Evropu jako největšího kupce, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Prodej ruského zkapalněného zemního plynu se v říjnu zvýšil meziročně o více než polovinu na 756 tisíc tun, přestože Čína snížila celkové nákupy tohoto superchlazeného paliva o 34 procent. Dovoz uhlí z Ruska stoupl o 26 procent na 6,4 milionu tun. Z toho přibližně 2,4 milionu tun představovalo koksovatelné uhlí pro ocelářský průmysl, což je třikrát více než před rokem, i když o něco méně, než činil zářijový rekord.

Celkové nákupy ruské energie, včetně ropných produktů, minulý měsíc činily 7,7 miliardy dolarů. Byly tak mírně nad zářijovou rovní 7,6 miliardy dolarů. Loni však činily pouze 5,4 miliardy dolarů.

Hodnotu dovozu částečně ovlivňuje vysoký růst světových cen energií po invazi Ruska na Ukrajinu. Čína však nakupuje z Ruska často s velkou slevou, protože Moskva potřebuje najít odběratele pro dodávky původně určené zemím, které se rozhodly kvůli invazi uvalit na Rusko sankce.

Ropa

Čína je pro ruskou ropu destinací číslo jedna. Kupuje totiž levně

Největšími dodavateli ropy do Číny byli Saúdové. Protože Rusko teď ropu nemá moc kam prodávat, Číňané ji levně berou od nich.

Přečíst článek

zamrzlé kohouty

Čína přestává financovat ruský vývoz plynu či ropy

Dvě čínské státní banky, Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) a Bank of China, pozastavují dolarové financování ruského surovinového vývozu a částečně také financování tohoto vývozu v čínské měně, píše Bloomberg.

Přečíst článek

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme