Reklama

Chmurný obraz, brexit stojí Velkou Británii 100 miliard liber ročně

Britský premiér Sunak tři roky bez EU interpretuje jako příležitost.
ČTK
Ondřej Bílek
obi

Před třemi lety opustila Velká Británie společný trh Evropské unie (EU) a teď přišel účet: ekonomové spočítali, že Spojené království tratí 100 miliard liber ročně (2,7 bilionu korun), přičemž dopady zahrnují vše od obchodních investic až po nedostatek pracovních sil, píše agentura Bloomberg.

Reklama

Přesně před třemi lety, 31. ledna 2020, přestala být Británie členem EU, analýza Bloombergu nyní vykresluje chmurný obraz škod způsobených odchodem. Ekonomové Ana Andradeová a Dan Hanson odhadují, že britská ekonomika je o čtyři procenta menší, než by mohla být, přičemž investice podniků výrazně zaostávají a nedostatek pracovníků v EU se prohlubuje.

Britský penzista George Cowey mává na vládní auta vjíždějící do areálu parlamentu v Londýně, který 20. března 2019 jednal o otázkách spojených s brexitem. Nápis na ceduli vyzývá k "navrácení britské suverenity".

Daň za brexit. Z Británie stále prchají davy milionářů

Britská finanční smetánka loni pokračovala v úprku ze země. Země má zase o 1400 lidí se jměním přesahujícím milion dolarů méně. Důvodem jsou dopady odchodu Velké Británie z Evropské unie v roce 2020. Počet bohatých exulantů ale loni přece jen ve srovnání s předcovidovými lety klesl, uvedla agentura Bloomberg s odkazem na analýzu společnosti Henley & Partners.

Přečíst článek

„Dopustilo se Spojené království ekonomického sebepoškozování, když v roce 2016 hlasovalo pro vystoupení z EU? Dosavadní důkazy stále naznačují, že ano,” uvedli v analýze Andradeová a Hanson. „Hlavním závěrem je, že narušení jednotného trhu mělo rychlejší dopad na britskou ekonomiku, než se čekalo.“

Jejich zjištění nabourávají tvrzení britského premiéra Rishiho Sunaka, že brexit je pro Spojené království „obrovská příležitost”, která se začíná realizovat. Od 31. ledna 2020 „jsme udělali obrovský pokrok při využívání svobod, které nám nabízí brexit, k řešení generačních výzev. Ať už jde o nejrychlejší zavádění vakcín v Evropě, zajištění obchodních dohod s více než 70 zeměmi nebo znovuzískání kontroly nad našimi hranicemi,” uvedl Sunak v pondělí večer.

Stávka lékařů a dalších britských zdravotníků

V Británii kolabuje zdravotní péče, lidé se uchylují k domácí samoléčbě

Kvůli nedostatku praktických lékařů se téměř každý čtvrtý člověk v Británii uchýlil k samoléčbě nákupem léků na internetu nebo v lékárně bez doporučení lékaře. Ukázal to průzkum institutu pro výzkum veřejného mínění Savanta ComRes, o kterém informovala stanice ITV.

Přečíst článek

Ostrý kontrast

Sunakovo tvrzení je ale v ostrém kontrastu s nedávnými průzkumy veřejného mínění, které naznačují rostoucí nespokojenost Britů s průběhem i výsledky brexitu i s ekonomickými prognózami. Studie Bloombergu uznává, že vypočítat, kolik bylo ztraceno v důsledku brexitu, není „ani snadné ani přesné“, v neposlední řadě proto, že odchod z EU se časově shodoval s pandemií koronaviru a poté se k němu přidala válka na Ukrajině.

Je však podle ní jasné, že ekonomická výkonnost Spojeného království se už po hlasování o vystoupení z EU v roce 2016 začala odchylovat od zbytku G7 – ekonomicky nejvyspělejších států světa – a od té doby se ještě rozšířila.

Logo mistrovství světa ve fotbale v katarském Dauhá

Fotbal přihrál britské ekonomice. Díky mistrovství překvapivě vzrostla

Hrubý domácí produkt (HDP) Británie se v listopadu proti předchozímu měsíci překvapivě zvýšil o 0,1 procenta, přispělo k tomu i mistrovství světa ve fotbale. Oznámil to britský statistický úřad. Snížila se tak pravděpodobnost, že britská ekonomika už loni vstoupila do recese. Vyhlídky na letošní rok však podle analytiků zůstávají nepříznivé.

Přečíst článek

Například investice jsou ve srovnání s G7 (Francie, Itálie, Japonsko, Kanada, Německo, Velká Británie a USA) o 13 procent nižší, ve Spojeném království je zaměstnáno o 370 tisíc pracovníků z EU méně, než by tomu bylo v případě, kdyby Británie zůstala v jednotném trhu, což je číslo jen částečně kompenzováno příchodem občanů mimo EU. „Nedostatek pracovních sil v krátkodobém horizontu zvyšuje inflační tlak a dále omezuje potenciální růst,“ napsali ekonomové. „To není dobrá zpráva pro ekonomiku, která čelí nepříznivým dlouhodobým vyhlídkám s trendem růstu o něco málo přes jedno procento.“

Pokud jde o obchod, je obrázek podle Bloombergu o něco méně negativní, přičemž ekonomové došli k závěru, že se nezdá, že by brexit zanechával jasnou stopu.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Krize v Rudém moři přinese růst cen energií

Sny o nízké inflaci vezmou brzy za své. Krize v Rudém moři zase zvedne ceny energií

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme