Reklama

Chelsea získá americký miliardář Boehly, sankcionovaný Abramovič z prodeje nedostane nic

Abramovič
ČTK
Dušan Kütner
duk

Britská vláda odsouhlasila prodej věhlasného fotbalového klubu Chelsea většinově dosud vlastněného sankcionovaným ruským oligarchou Romanem Abramovičem. Novým majitelem se za 4,25 miliardy liber (asi 122 miliard korun) stane konsorcium vedené americkým miliardářem a filantropem Toddem Boehlym. Veškerý výtěžek z prodeje půjde nikoli Abramovičovi, ale na charitu, napsala agentura Reuters.

Reklama

Britská vláda vydala licenci, která povoluje prodej dvojnásobného vítěze fotbalové Ligy mistrů Chelsea konsorciu vedeného spolumajitelem baseballového týmu Los Angeles Dodgers Toddem Boehlym. Amerického byznysmena s majetkem podle odhadu časopisu Forbes ve výši 4,5 miliardy dolarů podporuje investiční společnost Clearlake Capital, uvedla agentura Reuters.

Současný vlastník Roman Abramovič podléhá sankcím ze strany britské vlády a také EULondýnský klub dal k prodeji na začátku března po ruské invazi na Ukrajinu. „Jsme spokojeni, že výtěžek z prodeje nepůjde ve prospěch Romana Abramoviče, ani jiných sankcionovaných osob,“ uvedla ministryně sportu Nadine Dorriesová na Twitteru.

„Vzhledem k sankcím, které jsme uvalili na osoby spojené s Putinem a krvavou invazí na Ukrajinu, může být dlouhodobá budoucnost klubu zajištěna pouze pod novým vlastníkem,“ dodala. Nyní vláda zahájí proces, který zajistí, že výnosy z prodeje budou použity na humanitární účely na Ukrajině a na podporu obětí války.

V úterý konsorcium, které se začátkem tohoto měsíce dohodlo na podmínkách akvizice Chelsea za 4,25 miliardy liber, prošlo testem vlastníků a ředitelů Premier League. Chelsea v té chvíli fungovala na základě vládní licence, protože Abramovičova aktiva byla v březnu zmrazena a platnost licence měla skončit 31. května.

Roman Abramovič

Chudák Abramovič. Chtěl dojednat mír – a přišel o sedm miliard dolarů

Miliardář a stále ještě majitel fotbalové Chelsea Roman Abramovič měl snahu přispět k mírovému řešení na Ukrajině a osobně se na konci března zúčastnil vyjednávání v Istanbulu mezi delegacemi Ruska a Ukrajiny. Ale sankcím se stejně nevyhnul – na sankčním seznamu Velké Británie se objevilo i jeho jméno. Podle agentury Bloomberg mu byl zmrazen majetek v daňovém ráji na ostrově Jersey za sedm miliard dolarů, což je polovina jeho známého majetku.

Přečíst článek

Klub již dříve potvrdil, že veškerý výtěžek z prodeje bude Abramovičem věnován na charitativní účely. Dokončení prodeje umožní Chelsea obnovit přestupovou aktivitu a umožní hráčům podepsat nové smlouvy, což bylo zakázáno v rámci uvalených sankcí. Domácí zápasy mohli také dosud navštěvovat pouze držitelé permanentek, vláda zároveň se sankcemi oznámila zákaz prodeje zboží souvisejícího s klubem neboli merchandisingu.

O Chelsea, za kterou léta hrál i český reprezentant Petr Čech, jenž se i podílel na zisku trofeje z Ligy mistrů v roce 2012 a v klubu dodnes působí jako funkcionář, bylo více zájemců. Skupiny vedené spolumajitelem Boston Celtics Stephenem Pagliucou a bývalým předsedou British Airways Martinem Broughtonem byly vyřazeny z nabídkového řízení a konsorcium vedené vlastníky Chicago Cubs, rodinou Rickettsů, stáhlo nabídku ze soutěže.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Habeck si oddechl, turbína k Nord Stream 1 už je na cestě do Ruska. Plynovod se ale rozjede se zpožděním

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme