Reklama

Cestovní ruch se zotavuje. Turistů v Česku bylo v létě téměř stejně jako v době před covidem

Cestovní ruch se zotavuje. Turistů v Česku bylo v létě téměř stejně jako v době před covidem
ČTK

V hotelech, penzionech a kempech v Česku se v letošním třetím čtvrtletí ubytovalo 7,3 milionu hostů, meziročně o 11 procenta víc. Proti létu roku 2019, ve kterém cestovní ruch ještě neovlivňovala epidemie koronaviru, byla návštěvnost hromadných ubytovacích zařízení jen o tři procenta nižší, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Počet přenocování hostů se ve sledovaném období meziročně zvýšil o 7,4 procenta na 20,4 milionu nocí.

Reklama

„Do hromadných ubytovacích zařízení přijelo ve sledovaném období celkem 7,3 milionu hostů, což bylo o 11 procent více než v loňském roce. Počty ubytovaných zahraničních hostů v letní sezóně byly vyšší než loni, ale poptávka domácích turistů po ubytování se snížila,“ uvedla Marie Boušková, ředitelka odboru statistiky obchodu, dopravy, služeb, cestovního ruchu a životního prostředí ČSÚ.

Las Vegas Strip

REPORTÁŽ: Turisté se vracejí do Las Vegas, a to je problém

Světová metropole hazardu se po covidovém kolapsu opět plní. Jenže chybí ti nejbonitnější návštěvníci a stejně tak zaměstnanci. To hotelům na slavném, neony posetém Stripu znemožňuje vyrovnat se s náporem návštěvníků.

Přečíst článek

Návštěvnost hotelů se v období července až září meziročně zvýšila o 23,9 procenta, celkem to bylo 4,2 milionu hostů. V penzionech se ubytovalo méně osob než loni, nastal pokles o 6,2 procenta. Také provozovatele kempů hlásili horší sezónu než před rokem. Počet ubytovaných Čechů se tam snížil o 6,6 procenta. Regionálně se celkový počet ubytovaných zvýšil v šesti krajích republiky, a to díky zahraniční klientele. Domácích hostů ve všech regionech Česka meziročně ubylo.

Nejvíce jezdí Němci a Slováci

Zahraničních hostů podle státního občanství se ve 3. čtvrtletí nejvíce ubytovalo z Německa. Němci stále tvořili více než pětinu zahraniční klientely ve sledovaných ubytovacích zařízeních, což představuje 582 tisíc příjezdů. V porovnání se stejným obdobím minulého roku se jejich počet zvýšil o téměř tři pětiny.

Druhou nejpočetnější skupinu tvořili návštěvníci ze Slovenska (264 tisíc) s meziročním zvýšením o 58,1 procenta. Na třetím místě se umístili hosté z Polska (248 tisíc příjezdů, meziroční nárůst o 73,1 procenta). Z mimoevropských zemí byli v ubytovacích zařízeních nejvíce zastoupení obyvatelé Spojených států amerických (139 tisíc příjezdů) a v počtech přenocování také turisté z Izraele (195 tisíc nocí).

Chaos na letišti v Heathrow (1. července 2022)

Aerolinky si mnou ruce. Drahé letenky lidem chuť cestovat nevzaly

Finanční trhy se možná svíjejí v křečích a inflace doléhá na spotřebitele, ale lidé stále létají v hojných počtech. Levnější letenky tak zůstávají v nedohlednu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

V České republice se loni ubytovalo 19,5 milionu turistů. Proti předchozímu roku 2021, který byl ještě výrazně ovlivněn pandemií nákazy covid-19, je to nárůst o 71 procent.

Češi loni více jezdili po vlastech českých. Zato zahraničních turistů stále chybí třetina

Přečíst článek
turisté v Praze

Tržby ve službách rostou. Dařilo se cestovkám, pohoršili si filmaři a hudebníci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme