Reklama

Čeští středoškoláci investují do kryptoměn. Baví je výnosy, rizika moc neřeší

Mileniálové i generace Z promlouvají do světa investic
iStock
Stanislav Šulc

Čtvrtina českých středoškoláků investuje do kryptoměn, zjistil průzkum Garančního systému finančního trhu (GSFT). Lákavá jsou kryptoaktiva však až pro polovinu z nich. Hlavním tahákem je zejména rychlý a vysoký výnos. Naopak rizika spojená s investováním obecně studenti nevnímají, nebo podceňují.

Reklama

Pokud bys dostal 50 tisíc korun a měl bys je na rok uložit tak, aby se zhodnotily, kam bys je uložil? Tak zní jedna z otázek, které zodpovídali středoškoláci v dotazníku GSFT, který se snažil zjistit stav finanční gramotnosti českých žáků 3. a 4. ročníků středních škol a gymnázií.

„Více než polovina uvedla možnost peníze uložit na běžný nebo spořicí účet. Třetina studentů chtěla peníze investovat,“ prozrazuje výkonná ředitelka GSFT Renáta Kadlecová. „Pouhé procento žáků pak uvedlo, že by peníze dali rodičům,“ pokračuje Kadlecová.

Průzkum však potvrdil, že mezi studenty převládají o investování často téměř romantické představy o rychlém a vysokém zhodnocení investovaných prostředků a téměř nulové riziko spojené s investováním.

Vysoká škola

Stanislav Šulc: Zaveďme školné pro vysokoškoláky. Tisíc korun za semestr

Jak se blíží okamžik nástupu „pravicové“ vlády, sílí také spekulace o zavedení školného na vysokých školách. Čeká nás opět zbytečná debata o tom, koho školné eliminuje ze vzdělávacího procesu a že se nesmí školství uzavřít jen pro „bohaté“. Řešení je přitom jednodušší než u většiny dalších neřešených problémů, píše Stanislav Šulc v komentáři.

Přečíst článek

Jedním z výsadních postavení mezi investičními nástroji tak mezi studenty logicky mají kryptoaktiva, která jsou v posledních letech módní a často se spojují právě s rychlým zbohatnutím.

„Téměř všichni studenti, konkrétně 97 procent z nich, se s kryptoměnami setkali. Přímou zkušenost s alespoň jednorázovým nákupem má více než čtvrtina z nich (28 procent), o jejich nákupu uvažuje další více než čtvrtina (27 procent),“ uvádí GSFT, který má na starosti správu a použití finančních prostředků k zabezpečení a udržení stability finančního trhu v České republice.

Danuše Nerudová
video

Danuše Nerudová: Česko mrhá talenty. Už na základních školách

Druhým hostem pořadu Victory Club na newstream.cz je rektorka Mendelovy univerzity, předsedkyně důchodové komise a žena, o níž se čím dál více spekuluje, že by mohla kandidovat na prezidentku.

Přečíst článek

Revolut a e-Toro pro každého

Vedle atraktivity zhodnocení a určité módnosti se na popularitě kryptoměn podílí také to, že jejich nákup ještě donedávna byl snazší než obchod s akciemi či jinými tradičními investičními nástroji. Až v poslední době nejvýznamnější kryptoburzy požadují ověření identity, ale i nadále existuje celá řada takových, které si stačí stáhnout, poslat na ně prostředky z kreditní karty a uživatel může nakupovat kryptoměny bez jakéhokoli omezení.

Kryptoaktiva pak nabízejí také populární investiční aplikace, jako je Revolut či e-Toro. Obě sice mají věkový limit 18 let, například Revolut ale začal minulý rok nabízet Junior verzi, která má vést k posilování finanční stability mládeže.

Rizika spojená s investicemi si čeští studenti obecně připouštějí spíš méně, vyplynulo dále z šetření GSFT. „Studenti obecně věří finančním institucím, konkrétně především bankám a stavebním spořitelnám,“ připomíná Kadlecová. „Paradoxně více studentů pak důvěřuje kryptoburzám než burzám s cennými papíry,“ uzavírá Kadlecová.

Apple

Akcie technologických gigantů jako Apple nebo Microsoft čeká velký rok

Sázka na tradiční technologické giganty jako je Apple, IBM, Micorsoft, Cisco nebo Oracle, se podle burzovního guru a tváře pořadu Mad Money Jima Cramera vyplatí. Akcie těchto firem budou podle něj vykazovat úctyhodné výnosy i navzdory zpřísnění měnové politiky Fedu.

Přečíst článek

Kryptoměny na školné

Podobná data platí ve většině zemí. Například v Indii se na transakcích s kryptoměnami podílejí studenti do 20 let téměř ze 30 procent. V zemích, kde je zavedeno školné, pak obchod s kryptoměnami mnozí studenti využívají na pokrytí nákladů na vzdělání. BBC však upozorňuje na případy studentů, kteří se kvůli tomu dále zadlužili.

Netflix, ilustrační foto

Netflix, Disney a další služby utratí stamiliardy dolarů za filmy a seriály. Vydělávají na tom i Češi

V boji o diváka značně přituhuje. Jednotlivé streamingové platformy letos utratí na původní obsah 140 miliard dolarů, uvádí odhady amerických investičních bank. Nárůst počtu předplatitelů tomu přitom vůbec nemusí odpovídat.

Přečíst článek

Martin Dočekal, expert na dluhopisový trh

Část dluhopisů zkrachuje, tragédie to ale není, říká dluhopisový analytik Martin Dočekal

Trh s korporátními dluhopisy se vyčistil. Finanční poradci si vybírají a nechtějí špatné produkty prodávat. Rizikem je nákup dluhopisů po internetu. Slabé emitenty smete inflace, předpovídá analytik Martin Dočekal ze serveru Dluhopisář.cz.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Fondee, zleva Pavlína Louženská, Laureen Holge a Eva Hlavsová

Ženy se bojí rozchodu, protože se neuživí. Fondee chce pomáhat ženám v investiční gramotnosti

Přečíst článek
investorka a šéfka investiční strategie skupiny UniCredit Manuela D´Onofrio

Sázka na jistotu? Dneska dluhopisy, říká šéfka investiční strategie UniCreditu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme