Reklama

Český rizikový kapitál jde do světa. Díky partnerství Depo Ventures se Švýcary

Český rizikový kapitál jde do světa. Díky partnerství Depo Ventures se Švýcary
iStock
Veronika Kudrnová
vku

Švýcarská platforma Verve Ventures otevírá dveře českým investorům. Ti se budou moci podílet na financování startupů, do nichž zpravidla vstupují jen velké fondy.

Reklama

Investiční skupina Depo Ventures se stala partnerem jedné z nejaktivnějších evropských investičních platforem, švýcarské Verve Ventures. Českým investorům do rizikového kapitálu se tak rozšíří investiční portfolio o etablované startupy z různých koutů Evropy. Takových, do nichž zpravidla vstupují jen velké fondy. 

„V Depo Ventures se specializujeme na velmi ranou fázi vývoje startupů, jako je tzv. pre-seed a seed. A tak to i zůstane. Ale zároveň chceme, aby se naši investoři dostali také k vyvinutějším startupům i z jiných regionů,“ uvedl Petr Šíma, partner Depo Ventures.

Umělá inteligence, ilustrační foto
video

Startupy táhnou. Češi do nich loni investovali čtyři miliardy, letos to bude ještě víc

V Česku se do tuzemských i zahraničních start-upů v roce 2021 v počátečních investičních kolech proinvestovaly odhadem čtyři miliardy korun, o miliardu více než v roce 2020.  A ani v letošním roce andělští investoři podle průzkumu DEPO Ventures chuť investovat neztratí – polovina jich bude investovat stejně jako loni, pětina se pak chystá loňskou částku výrazně zvýšit. V průměru každý andělský investor podpořil začínající projekt dvěma miliony korun.

Přečíst článek

Investice do startupů v pozdější fázi vývoje jsou podle něj sice méně výnosné, ale na druhou stranu jsou spojeny s nižším rizikem a přinášejí rychlejší návratnost. 

S Verve Ventures mohou investovat pouze kvalifikovaní investoři podle švýcarského práva. To znamená, že musejí disponovat aktivy ve výši nejméně 500 tisíc eur, tedy v přepočtu 12,3 milionu korun. A zároveň mají mít znalosti o rizicích spojených s investováním do startupů. 

Výše jednotlivé investice začíná na 10 tisících eur, tedy téměř 250 tisíc korun. Díky tomu jsou investorům dostupnější i startupy ve fázi série A, B, C, kde se investice pohybuje i v desítkách milionů eur. 

Diverzifikace investorům pomůže

Na rozdíl od USA představuje Evropa stále velmi roztříštěný trh. Andělští investoři obvykle investují do oborů, které znají nejlépe, do firem z regionu, kde žijí. 

„Pro člověka, který žije v Praze, může být obtížné investovat do startupu se sídlem v Paříži. Jenže jeho znalosti i kontakty mohou být pro tento startup velmi užitečné. Chceme propojovat lidi s relevantními dovednostmi napříč kontinentem a tím pomoci evropským startupům k úspěchu, ať už sídlí kdekoli,“ vysvětlil přínosy spolupráce Chris Gay-Crosier, ředitel pro mezinárodní investice Verve Ventures.

jednorožec

Petr Šíma: Evropu čeká zlaté desetiletí. Nikdy nebyl lepší čas na investice

Evropa má před sebou zlaté desetiletí, tedy alespoň co se technologických start-upů týče. Naznačuje to nejnovější, v pořadí sedmá zpráva společnosti Atomico o stavu evropských technologických firem. Její výsledky pro newstream.cz okomentoval partner společnosti DEPO Ventures Petr Šíma.

Přečíst článek

Gay-Crosier zdůraznil také finanční přínos pro investory, kteří nejsou omezeni malým vzorkem regionálních startupů, ale mohou si vybírat z nejsilnějších investičních příležitostí z celé Evropy.

Investoři na platformě Verve Ventures již investovali do více než 140 startupů v různých fázích rozvoje a svou investici již mohli zhodnotit u 14 společností. Jejich investoři ročně investují kolem 80 milionů eur. 

Depo Ventures je investor pro rané startupy v regionu střední a východní Evropy. Spravuje dva andělské fondy. Celkem již investovali do dvou desítek společností, například do Tatum, SmartGuide, Ringil, Oxus.AI.

video

Český Depo Ventures podpoří vývoj systému pro zamezení kolizím letadel

Česká investiční skupina Depo Ventures se stala jednou z firem, které podpořily německý start-up Evitado budující systém pro zamezení kolizím dopravních letadel. Start-up založený loni v březnu tak v rané fázi existence na svůj další vývoj získá téměř 500 tisíc dolarů (skoro 11 milionů korun) nejen od andělského fondu Depo Ventures, ale i prestižního akcelerátoru Berkeley SkyDeck a dalších andělských investorů z Asie, Evropy a USA.

Přečíst článek

jednorožec

Trendy i omyly v investování do startupů? Napoví průzkum

Mnohé mladé nadějné firmy by stěží mohly růst bez takzvaných andělských investorů. Jejich statisíce až miliony korun rozhodnou, zda se dobrý nápad jednou změní v prosperující firmu. Andělské investování je však v Česku stále na začátku a ucelená data o chování investorů chybí. Mezinárodní syndikát andělských investorů DEPO Angels, který spadá pod skupinu DEPO Ventures, proto spustil již třetí ročník průzkumu, který v tom může udělat jasno.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Výnosnost andělských investic v Česku je vysoká, uspěje devět z deseti investorů

Výnosnost andělských investic v Česku je vysoká, uspěje devět z deseti investorů

Přečíst článek
Nikdy nebyla v Česku lepší doba na investice do startupů, než je teď, říká šéf Presto Ventures

Nikdy nebyla v Česku lepší doba na investice do startupů, než je teď, říká šéf Presto Ventures

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme