Reklama

Český průmysl rostl, stavebnictví a výroba aut opět zaostávají

Výroba automobilů
Audi

Český průmysl po třech měsících poklesu v listopadu meziročně vzrostl. Produkce se zvýšila o 1,6 procenta. Stále se však nedařilo automobilovému průmyslu ani stavebnictví, které také výrazně kleslo. Meziměsíčně byla v listopadu průmyslová produkce vyšší o 4,9 procenta.

Reklama

„Listopadový růst průmyslové produkce představuje dobrý výsledek. Šlo po dubnu zatím o druhý nejsilnější měsíc roku 2021, a to i přes přetrvávající problémy ve výrobě automobilů,“ uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka. Výroba automobilů se proti předloňskému listopadu snížila o sedm procent. Rostla ale produkce strojů a zařízení, výroba a rozvod energií a rovněž produkce potravinářských výrobků.

Prodej automobilů

Petr Dufek: Německý automobilový průmysl nachází nové dno

Hlavní událostí tohoto týdne bude v České republice nepochybně zasedání bankovní rady České národní banky (ČNB), nicméně i v době těsně před Vánocemi stále ještě přicházejí docela zajímavé zprávy z ekonomiky. Včera to byly výsledky výroby automobilek za listopad, které dopadly podle očekávání docela dobře.

Přečíst článek

Stavební výroba v Česku loni v listopadu zpomalila meziroční růst na dvě procenta z říjnových 3,7 procenta. Pozemní stavitelství, což je stavba bytových i nebytových budov, se meziročně zvýšilo o 5,1 procenta. Naopak inženýrské stavitelství, tedy stavby cest nebo telekomunikačních a energetických sítí, o čtyři procenta kleslo. Meziměsíčně zůstala stavební produkce na stejné úrovni.

„Listopadové stavební výkony byly velmi podobné těm říjnovým a stavební produkce dále meziročně rostla díky pozemnímu stavitelství. Inženýrské stavby klesly, ale srovnávací základna byla podstatně výš než v případě těch pozemních. Oba segmenty se udržely na úrovni minulého měsíce,“ dodal Radek Matějka.

Finep, byty z projektu Prosek Park v Praze 9

Anketa: Velcí developeři dají letos na trh víc bytů než loni, jejich ceny dál porostou

Nových bytů bude letos na trhu více než v roce 2021. Developeři letos dokončí více projektů, rozhodně to však nebude znamenat, že by nové bydlení mělo zlevňovat. Naopak, ceny patrně dál porostou. Nyní stojí v Praze metr čtvereční nového bytu kolem 140 tisíc korun. Newstream.cz udělal mezi velkými developery anketu na téma, kolik nových bytů chtějí letos prodat. 

Přečíst článek

Stavební výrobu zasáhl po začátku epidemie nemoci COVID-19 v březnu 2020 propad. Od dubna 2020 vytrvale oslabovala a až od loňského května opět meziročně posiluje. Loni v listopadu vydaly stavební úřady 7442 stavebních povolení, což je meziročně o 2,5 procenta víc. Orientační hodnota těchto staveb vzrostla o 41,1 procenta na 52,1 miliardy korun.

Počet zahájených bytů v listopadu meziročně vzrostl o 14,7 procenta na 3202 bytů. Naopak množství dokončených bytů meziročně kleslo o 10,7 procenta na 3342 bytů. V rodinných domech to bylo o 5,7 procenta méně, v bytových domech se počet dokončených bytů snížil o 35,5 procenta.

Interiér hotelu Andaz na Senovážném náměstí.

Praha má nový luxusní hotel. Jako svůj teprve pátý v Evropě ho provozuje síť Hyatt

V centru Prahy přibyly luxusní ubytovací prostory. Společnost UBM Development zkolaudovala luxusní pětihvězdičkový hotel Andaz Prague o 176 pokojích, který je premiérovým vstupem sítě Hyatt do České republiky.

Přečíst článek

„Zatímco je zahajování bytové výstavby na vzestupu, dokončovací práce váznou,“ podotkla vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ Petra Cuřínová. Podle ní je v případě bytových domů pokles ovlivněn vysokou srovnávací základnou. Dokončování rodinných domů se po nadějném říjnu vrátilo do červených čísel, důvodem by mohl být nedostatek stavebních kapacit a růst cen stavebních materiálů, dodala.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme