Reklama

Český průmysl ožívá, automobilky dohánějí dřívější skluz

Škoda Auto, ilustrační foto
Škoda Auto
Veronika Kudrnová
vku

Zářijové výsledky českého průmyslu podpořilo meziroční zvýšení výroby motorových vozidel o téměř 60 procent, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).

Reklama

Průmysl ve třetím čtvrtletí zafungoval opět jako opora ekonomiky, když ostatní obory – zejména služby – sklouzly do červených čísel. Jeho produkce se v září sice meziměsíčně snížila o 0,2 procenta, nicméně meziročně byla vyšší o 8,3 procenta. Hodnota nových zakázek se podle statistiků meziročně zvýšila o víc než pětinu

„Loňská nízká srovnávací základna ve výrobě motorových vozidel významně ovlivnila meziroční tempo růstu. V rámci letošního roku však byla průmyslová produkce na úrovni srovnatelné s předchozími měsíci,” uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

„Na téměř šedesátiprocentní zvýšení produkce v automobilovém průmyslu se musíme dívat především v kontextu nízkého sronávacího základu, kdy loni na tuto část odvětví doléhal čipový hladomor,” připomněl Petr Dufek, hlavní ekonom Banky Creditas. 

Šéf vládních lidovců a vicepremiér Marian Jurečka

Lukáš Kovanda: Jurečka naznačuje, že vláda zvýší daně, i když premiér dosud tvrdil opak

Ministr práce a sociálních věcí, toho času navíc i ministr životního prostředí, Marian Jurečka včera naznačil, že vláda během prvních tří měsíců příštího roku změní své programové prohlášení. Nejspíše tak, že z něj vyřadí závazek nezvyšovat daně. Za sebe nevylučuje, že jednou z daní, kterou by vláda mohla následně zvýšit, je i ta z příjmu fyzických osob.

Přečíst článek

V každém případě je podle něj vidět, že se v této části průmyslu situace stabilizovala. „Má v tuto chvíli buffer v podobě starších zakázek, k nimž se přidávají i zakázky nové, jak rovněž ukazují dnes zveřejněná data,” dodal Dufek.

Pozitivní zprávou je, že pozitivní výsledky nepřicházejí pouze z automobilového průmyslu. „I bez pomoci nízké základny se výroba znovu slušně zvedla ve výrobě elektrických zařízení a výrobě strojů a zařízení. Naopak nadále se nedařilo energeticky náročným odvětvím jako výrobě základních kovů či výrobě nekovových minerálních výrobků,” uvedl Patrik Rožumberský, ekonom UniCredit Bank.

Průmysl se ještě prohne pod tíží energetické drahoty

Obory citlivé na vývoj cen surovin a energií už nyní indikují, že domácí i zahraniční poptávka se začínají zadrhávat. Je tak podle analytiků pravděpodobné, že v dalších měsících už od průmyslu nemůžeme očekávat tak silná čísla jako doposud. Problém energetické drahoty se ještě více odkryje na přelomu roku, kdy mnoha výrobním podnikům skončí fixace cen. 

„Statistiky nových zakázek sice vyznívají optimisticky, avšak stále je třeba brát v úvahu, že vycházejí z běžných cen. A ty rostou v desítkách procent, takže i 22 procentní nárůst zakázek v tomto směru příliš mnoho neříká,” upozornil Dufek.

Průmysl má před sebou náročné období, kdy se bude muset vypořádávat s vysokými cenami energií, slabší poptávkou a tlakem na úspory.

Za celý letošní rok pak průmyslová výroba podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy vykáže růst 2,3 procenta, což značí výrazné zpomalení z loňské úrovně růstu ve výši rovných osmi procent. „V příštím roce tempo jejího růstu nepatrně zrychlí, nad hodnotu tří procent. Útlum tuzemské průmyslové výroby tak bude pokračovat, byť průmysl sám o sobě do recese nespadne,” dodal Kovanda. 

Vláda schvaluje windfall tax

Stanislav Šulc: Windfall tax je tu. A je plná nesmyslů

Doba je zlá a na státní rozpočet bude velký tlak. Navzdory dřívějším proklamacím kabinet Petra Fialy musí chtě nechtě přistoupit ke zvýšení příjmů státního rozpočtu. A rozhodl se pro zatížení vybraných podniků takzvanou daní z mimořádných zisků. Parametry windfall tax však dávají smysl jen napůl.

Přečíst článek

Stavebnictví pokračuje v sestupu

Stavební produkce v září podle ČSÚ dále prohloubila svůj reálný meziroční pokles (-3,7 procenta). Meziměsíčně klesla (-1,7 %) a navázala tak na vytrvalý trend panující od března letošního roku (kromě srpna). 

K meziměsíčnímu poklesu došlo v obou segmentech, tedy jak v pozemním (-1,8 procenta), tak i v inženýrském stavitelství (-1,4 procenta). Počet stavebních povolení sice meziročně klesl o 9,9 procenta, jejich orientační hodnota byla však o více než 16 procent vyšší, a to především díky výstavbě dopravní infrastruktury.

Počet zahájených bytů byl meziročně o 43,4 procenta nižší, zejména v segmentu bytových domů (-68,3 procenta). Počet dokončených bytů byl pak meziročně vyšší o 48,5 procenta, což odráží početnější výstavbu v předchozích letech, která by měla podpořit růst počtu dokončených staveb i v dalších měsících.

„Nedostatek a vysoké ceny stavebních materiálů spolu s dražším financováním by měly i nadále být hlavními faktory pro pokračující negativní vývoj ve stavebnictví po zbytek roku. Poptávka by měla i nadále slábnout vlivem dražšího financování a zhoršující se finanční situace domácností, zatímco nabídka bude v nejbližším horizontu podpořena výstavbou načatou v předchozích letech,” uvedla ekonomka Jana Steckerová z Komerční banky. 

Petr Dufek: Stavebnictví pokračuje v sestupu. A bude hůř, investoři odkládají rozjezdy nových projektů

Stavební výroba v Česku po letních prázdninách zrychlila meziroční pokles. Stále více se vzdaluje vrcholu, kterého dosáhla na začátku roku, komentuje Petr Dufek, hlavní ekonom Banky Creditas.

Přečíst článek

Jiří Vančura, šéf korporátního financování v Trinity Bank

Jiří Vančura: Financování v eurech byl hit. Teď se to přestává vyplácet

Spousta nejistot panuje v současnosti na realitním trhu. A projevuje se to také u financování velkých i středních projektů. Tam v posledních měsících hrála velkou roli snaha firem snížit náklady prostřednictvím úvěru v eurech, kde byla výrazně nižší sazba než na úvěrech v korunách. „Doby, kdy to bylo výrazně výhodnější, jsou pryč. A může se stát, že to banky přestanou nabízet, nebo i to, že to klientům přestane vycházet výhodněji než půjčit si v korunách,“ uvádí šéf korporátního financování v Trinity Bank Jiří Vančura.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Důvěra v průmyslu je nejnižší od světové finanční krize. A to již nehrozí pandemické restrikce

Důvěra v průmyslu je nejnižší od světové finanční krize. A to již nehrozí pandemické restrikce

Přečíst článek
Průmysl i zahraniční obchod táhla v březnu výroba aut. Pokles stavební výroby zrychlil

Průmysl i zahraniční obchod táhla v březnu výroba aut. Pokles stavební výroby zrychlil

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme