Reklama

Český pojistný trh loni zrychlil růst. Nadále ubývá smluv životního pojištění

Dopady řádění tornáda na Moravě
ČTK
 ČTK

Český pojistný trh v roce 2022 zrychlil růst. Pojišťovny vybraly na pojistném 157 miliard korun, což je meziročně o sedm procent více. Uvedla to Česká asociace pojišťoven, která sdružuje pojišťovny s 97procentním podílem na trhu. Za rok 2021 trh vzrostl o 4,4 procenta.

Reklama

Předepsané pojistné v životním pojištění meziročně stouplo o 3,2 procenta na 49,77 miliardy korun. V dominantní skupině běžně placených smluv, které představují více než 90 procent počtu všech smluv životního pojištění, se dynamika růstu zvýšila na 3,5 procenta.

Objem jednorázově placeného pojistného podle asociace aktuálně meziročně klesá, konkrétně o 15,1 procenta. Nicméně jeho vývoj značně kolísá a na celkový výsledek má jen okrajový dopad, sdělila asociace pojišťoven.

Nadále podle ní ubývá smluv životního pojištění. Meziročně jich je o 1,4 procenta méně, což odpovídá poklesu přes 67 tisíc. Aktivních smluv životního pojištění ke konci roku 2022 bylo 4,865 milionu.

Růst předepsaného pojistného v neživotním pojištění podle asociace dále zrychlil. Meziročně vzrostlo o 8,9 procenta na 107,6 miliardy korun. V hlavních skupinách neživotního pojištění se ale vývoj částečně odlišuje.

Generali Česká pojišťovna

Češi loni chtěli podvodem z pojišťoven vylákat přes miliardu. Nejvíce v Praze

Objem odhalených pojistných podvodů v roce 2022 přesáhl miliardu korun, proti předchozímu roku narostl. V některých pojišťovnách se dostal na dosud nejvyšší hodnotu. Vyplývá to z ankety mezi největšími tuzemskými pojišťovnami. Nejvíce se podle nich podvádí v majetkovém a v odpovědnostním pojištění vozidel. Nejvíce podvodů bylo tradičně v Praze.

Přečíst článek

Dominantní je i nadále pojištění vozidel. V pojištění odpovědnosti z provozu vozidla dosáhlo předepsané pojistné hodnoty téměř 29,4 miliardy korun, což je o 4,1 procenta více než v roce 2021, uvedla asociace. Dynamika růstu se podle ní ale snížila, předloni dosahovalo navýšení pět procent. V havarijním pojištění vozidel se naopak růst mírně zrychlil z předloňských 6,7 na 9,4 procenta.

V podnikatelském pojištění rostlo předepsané pojistné o 10,4 procenta na 21,9 miliardy korun. Počet smluv se meziročně mírně zvýšil o 2,1 procenta. Retailovému majetkovému a odpovědnostnímu pojištění se opět dařilo. Předepsané pojistné se meziročně zvýšilo o 11,4 procenta na 15,74 miliardy korun.

„Rok 2022 začal ve znamení optimistického výhledu spojeného s odezníváním dopadů pandemie covid-19, která znatelně poznamenala vývoj trhu v předcházejících dvou letech. Nicméně hned od jeho počátku jej narušovaly negativní signály v podobě raketově rostoucích cen energií a dalších komodit, a následně především od konce února vojenská agrese Ruska vůči Ukrajině, která již tak složitou situaci mimořádně vyhrotila. Důsledkem je pokračující prudké navyšování spotřebitelských cen,” popsal situaci na trhu analytik asociace Jaroslav Urban.

Jak vybrat povinné ručení?

Vybíráme povinné ručení

Pořizujete si nové vozidlo nebo tomu stávajícímu bude končit pojištění? Přemýšlíte, zda prodloužit stávající smlouvu, nebo si sjednat novou? Poradíme vám, jak vybrat to nejlepší a nejvýhodnější povinné ručení.

Přečíst článek

Obcí Hrušky se v červnu 2021 prohnalo tornádo

Příroda loni řádila na českém majetku častěji, zničila ho však méně

V roce 2022 mírně přibylo škod způsobených přírodními živly. Jejich objem proti roku 2021, kdy řádilo tornádo na jižní Moravě, klesl. Celkem jich pojišťovny řešily přes 100 tisíc za několik miliard korun. Nejvíce škod podle nich loni způsobily vichřice a krupobití, stejně jako předloni bylo méně povodní a záplav. Nejpostiženějšími regiony byly Středočeský, Jihomoravský a Moravskoslezský kraj.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Obcí Hrušky na jihu Moravy se v červnu 2021 prohnalo tornádo

Pojistky na domy a byty jako víno nezrají. Pokud si je nehlídáte, můžete se dost divit

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme