Reklama

Česko zase nebude první. Sektorovou daň na banky chystá Španělsko

Repsol benzínka ve španělské Valencii
iStock
Stanislav Šulc

Španělští zákonodárci dostali na stůl návrh nového zákona. Pokud jej schválí v navrhované podobě, Španělé uvalí dodatečnou daň na bankovní sektor ve výši 4,8 procenta a 1,2 procenta na domácí prodeje energií. Zákon počítá i s penalizacemi, pokud firmy přenesou platby na klienty. 

Reklama

Zatímco v Česku se o sektorových daních zatím pouze spekuluje, ve Španělsku se již začíná projednávat konkrétní návrh zákona. Ve čtvrtek vládní koaliční strany parlamentu představili návrh, podle kterého Španělsko zavádí dodatečnou daň na bankovní sektor ve výši 4,8 procenta. 

„Vláda premiéra Pedra Sancheze tak utnula dvoutýdenní spekulace, jakou podobu nakonec představí,“ uvedl Alonso Soto z agentury Bloomberg. „Nyní bude vláda muset najít širší shodu, protože v místním roztříštěném parlamentu nemá žádná partaj většinu,“ dodal Soto. 

Součástí zákona je také zdanění místních tržeb energetických společností, a to ve výši 1,2 procenta. 

Apple, ilustrační foto

Lidé kvůli inflaci šetří na všem. Jen na iPhonech ne

Tržby z prodeje iPhonů dosáhly v uplynulém kvartálu 40,7 miliardy dolarů, což je přibližně o tři procenta více než ve stejném období loni. Celkově světový trh s chytrými telefony podle údajů společnosti Canalys v uplynulém čtvrtletí klesl o devět procent.

Přečíst článek

„Zdaňovat tržby na neregulovaných trzích, jako je například obchod s ropou, je nesmysl. Když ceny ropy spadly, propadly nám tržby a nikdo nám žádnou kompenzaci nedal. V letech 2020 a 2021 jsme přišli o stamiliony eur a vláda tehdy o žádné pomoci nemluvila,“ prohlásil CEO ropné společnosti Repsol Jose Jon Imaz, který dříve měl úspěšnou politickou kariéru. 

Inspirace pro Česko? 

Dodatečné daně by podle odhadů vládní strany měly během následujících dvou let vynést dalších sedm miliard eur. Kvůli návrhu si premiér proti sobě poštval velkou část místních podnikatelů, zejména největších firem. Představitelé bank pak poukazují na to, že schválení zákona může zastavit postcovidovou obnovu španělské ekonomiky. Navíc podle nich aktuální situace na Ukrajině neznamená, že rostoucí sazby vedou k vyšším ziskům. 

O sektorové dani zejména na banky se neuvažuje jen ve Španělsku, ale také v dalších evropských zemích. A to včetně České republiky. Důvodem je právě situace na Ukrajině, rostoucí inflace a očekávaná energetická krize. 

Škoda Auto, ilustrační foto

Česká ekonomika se plácá na hraně stagnace. A bude hůř

Tuzemská ekonomika podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu ve druhém čtvrtletí oproti tomu předchozímu vykázala mírný růst. Je to pozitivní výsledek, i když zatím jen předběžný. V každém případě české hospodářství výrazně zpomaluje. Ještě na začátku roku překvapilo mezikvartálním tempem 0,9 procenta, které se nyní přiblížilo nule (0,2 procenta).

Přečíst článek

Dukovany

Lukáš Kovanda: Sektorová daň vrací Česko k socialismu. Gottwald by návrhu tleskal

V Česku ožil přízrak sektorové daně. Po jejím zavedení v oblasti energetiky volají hned čtyři z pěti vládních stran, kromě ODS. V čele šiku za zavedení sektorového zdanění stojí Piráti, nečekaně se ovšem přidává také Národní rozpočtová rada. Její nový šéf Mojmír Hampl žádá sektorovou daň nejen na energetiku, ale také na banky. Zdůvodňuje to věru marxistickým slovníkem. Energetické společnosti a banky prý mají za současné válečné situace „nezasloužené žně“, tedy pochopitelně ziskové žně.

Přečíst článek

Ceny benzinu v Česku letos přesáhly i hranici 50 korun za litr

Pohonné hmoty v Česku zlevní, vývoz ropy z USA je historicky rekordní

Benzin je nyní nejlevnější za celé období od 19. května, nafta pak za celou dobu od 9. června. V příštích sedmi dnech pohonné hmoty zlevní zhruba jen v polovičním rozsahu, tedy o 40 až 50 haléřů na litr.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Vědci objevili nový způsob produkce biopaliv

Palivo pro auta vyrobené ze slunce, vzduchu a vody? Vědci říkají, jak na to

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme