Reklama

Česko má nejvyšší schodek v historii, úroky z jeho dluhu jsou na desetiletém maximu

Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí
ČTK

Hospodaření státu loni skončilo s rekordním schodkem 419,7 miliardy korun, oznámil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Deficit je tak ještě o 52,3 miliardy korun vyšší než ten za předloňský rok, kdy pandemie propukla. 

Reklama

Shodou okolností několik minut před oznámením poprvé od roku 2012 překročila úroková sazba na desetiletém dluhopisu vlády České republiky psychologickou úroveň tří procent. Vláda ČR tak čelí nejvyšší úrokové sazbě na svém dluhu za posledních takřka deset let. A čelí tak dvojímu problému: právě i kvůli historicky rekordnímu deficitu jí enormně narůstá samotný dluh, a navíc ještě narůstá výše úrokové sazby na tomto dluhu. 

To zesiluje tlak na vládu, aby hledala úspory. Její možnosti jsou ale omezené, protože panuje rapidní inflace a protože nyní připravuje rozpočet na letošek v režimu provizoria. Koncepčněji tak může přistoupit až k návrhu rozpočtu na rok 2023. Letos navíc musí realizovat některé mimořádné výdaje, například druhou valorizaci důchodů, k níž dojde nejspíše v červenci. Stanjura její náklady vyčíslil na dvanáct miliard korun. K druhé valorizaci letos ze zákona dojde mimořádně kvůli rapidní inflaci. Důchodci by červenci měli dostat navíc průměrně zhruba 700 korun. Celkově se tedy jejich důchod letos navýší průměrně o přibližně 1500 korun, v absolutním vyjádření nejvíce v historii.

Čeští senioři

Když inflace pomáhá. Důchody i díky ní rekordně vzrostou

Důchody se v roce 2022 zvýší zhruba o 1500 korun, a to kvůli mimořádné druhé valorizaci. Posunutím odchodu do důchodu na 1. ledna 2022 lze penzi navýšit až o tisíce.

Přečíst článek

Právě rapidní inflace, jež se letos může průměrně přiblížit úrovni sedmi procent, pohání vzhůru na desetiletá maxima zmíněné úrokové sazby na dluhopisech vlády ČR. Rostoucí schodky a nárůst celkového zadlužení svým dílem k nárůstu úrokové sazby přispívají ovšem také. I proto je žádoucí dluh postupně redukovat.

Každý Čech hypoteticky dluží 234 tisíc

Státní dluh loni stoupl na rekordních zhruba 2,466 bilionu korun. Na každého Čecha tak hypoteticky připadl dluh zhruba 234 038 korun. Za jeho nárůstem je zejména emise státních dluhopisů kvůli pokrytí výše zmíněného rekordního schodku loňského státního rozpočtu a snaze využít příznivých podmínek na finančních trzích na předfinancování plánovaných splátek dluhu. V poměru k HDP se státní dluh podle Stanjury za poslední dva roky zvýšil z 28,5 procenta na téměř 41 procent.

Zájem lidí v ČR půjčit vládě stoupl obrovsky, na osminásobek dosavadního maxima. Tyto půjčky totiž bezpečně chrání úspory veřejnosti před inflací, letos mohou vynést přes šest procent.

V rámci 13. upisovacího období, které skončilo loni 23. prosince, byly na účty lidí ČR připsány státní spořící dluhopisy za 41,1 miliardy korun. To je bezmála osmkrát vyšší částka než ta odpovídající výsledku dosud nejúspěšnějšího vydávání Dluhopisů Republiky,  toho v rámci 12. upisovacího období, která odpovídá 5,5 miliardy korun.

Během 13. upisovacího období se totiž upsal větší objem státních spořících dluhopisů než za všech dvanáct předchozích upisovacích období. Za dvanáct dosavadních upisovacích období se upsalo 38,5 miliardy korun státních spořících dluhopisů. Z drtivé většiny byly v rámci 13. upisovacího období upsány spořící dluhopisy v proti-inflační variantě.

Antonio Pasquale, Mattoni

Ano, budeme muset zdražit. Všichni musí zdražovat, říká šéf Mattoni Alessandro Pasquale

„To se tak ráno probudíte a zjistíte, že nemáte třetinu byznysu,“ reaguje šéf Mattoni 1873 Alessandro Pasquale na otázky o pandemii. Lídr trhu s minerálními vodami a dalším nealkem si poradil, díky čemuž má i v pandemické době skvělé výsledky. A dokonce i rozšířil své aktivity v Rakousku a na Slovensku.

Přečíst článek

Stopka pro Dluhopisy Republiky

Ministerstvo financí na to reaguje pozastavením vydávání Dluhopisů Republiky pro občany. Projekt chce úřad vyhodnotit v souvislosti s potřebou financování státního dluhu v letošním roce. 

Ve Strategii financování státního dluhu, kterou ve čtvrtek zveřejnilo mnisterstvo financí, není uvedena celková suma potřebná letos na financování dluhu. Stanjura uvedl, že předběžně úřad pracuje s částkou zhruba 573,5 miliardy korun. Jde o 273,5 miliardy korun, které bude potřeba na letošní splátky dluhopisů, a očekávaný schodek rozpočtu maximálně 300 miliard korun. Konečnou částku tak ministerstvo zveřejní v rámci aktualizace dokumentu po vypracování státního rozpočtu na letošní rok. Země zatím hospodaří v tzv. rozpočtovém provizoriu.

Proti-inflační dluhopisy představují pro letošek jeden z nejlepších bezpečných způsobů, jak veřejnost může úspory před inflací ochránit. Lidé, kteří si Dluhopis Republiky pořídili v období před Vánoci 2020, třeba jako dárek pod stromeček, jak doporučovala tehdejší ministryně financí Alena Schillerová, se loni dočkali úrokové sazby takřka 6,3 procenta. Nejlépe úročené spořící účty bank v ČR přitom nyní vykazují úrok kolem tří procent. Výnos na Dluhopisech Republiky je navíc kvůli pandemii osvobozen od daně.

Úrok na proti-inflačních Dluhopisech Republiky, které bylo možné upsat v rámci zmíněného 13. upisovacího období, se bude letos pohybovat nejspíše kolem šesti procent. Vzhledem k tomu, že ČNB nově avizuje ještě výraznější růst inflace, a tedy i svého základní úrokové sazby, než doposud, může být úročení Dluhopisu Republiky příštího roku ještě vyšší než šestiprocentní.

>>>>>> Vše k inflaci čtěte zde <<<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Vítěz voleb: koalice Spolu

Lukáš Kovanda: Za jediný rok nasekala Fialova vláda dluh, co jiným trvalo 11 let

Přečíst článek
Petr Fiala, premiér republiky

Lukáš Kovanda: Buďte v klidu, rating vám nezhoršíme, vzkázala Moody's Fialovi

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme