Reklama

Česko je rájem italských mafiánů. Perou tu špinavé peníze a schovávají se před justicí, píše tamní policie

Mafie - ilustrační foto
Pixabay
 ČTK

Italské klany do Česka a na Slovensko "uklízejí" své členy prchající před justicí. Zároveň tu zakládají fiktivní společnosti, které pomáhají prát špinavé peníze pocházející z trestné činnosti, píše italská protimafiánská policie ve výroční zprávě za první pololetí loňského roku.

Reklama

Italské mafie investují v Česku hlavně v cestovním ruchu a tyto aktivity jim vynášejí značné zisky. Píše to ve zprávě za první pololetí roku 2021 protimafiánská centrála italských bezpečnostních sil DIA. Ubytovací zařízení v České republice navíc mafie používá jako útočiště pro své členy na útěku před justicí. Na českém území DIA zaznamenala aktivity zločineckých skupin z Kalábrie, Sicílie, Kampánie a Apulie. Rozsáhlou činnost italských klanů policie zaznamenala i na Slovensku.

„Jak ukázalo několik vyšetřování, na území České republiky, podobně jako na Slovensku, působí skupiny italského organizovaného zločinu, a to hlavně v cestovním ruchu, který umožňuje dosáhnout rozsáhlých zisků,“ stojí ve zprávě.

Česká republika v prvním pololetí figurovala ve dvou operacích italské policie proti mafiím. Při jedné policie zadržela skupinu, jež se věnovala praní špinavých peněz. V druhém případě ČR sloužila jako zázemí pro nelegální dovoz a pašování do Itálie ropných produktů.

Discoland Sylvie vynesl Ivana Jonáka mezi krále podsvětí i záhubu – byl odsouzen za zosnování vraždy své manželky a spolumajitelky klubu Ludviky v roce 1994 na 12 let vězení, zemřel dva roky po návratu v roce 2016. Vyšetřování vraždy se stalo i námětem jednoho z dílů divácky úspěšného aktuálního seriálu České televize Devadesátky (na snímku).
video

Devadesátky – nástup svobody i obřích kriminálních kauz

Aktuální divácky úspěšný seriál České televize Devadesátky znovu probudil zájem o první porevoluční dekádu, která znamenala nástup svobody a demokracie, ale také zvýšené kriminality, vražd podnikatelů, příchod mafie zejména z jižní a východní Evropy i divoké privatizace a miliardových podle policie nelegálních finančních převodů. Jak na tu dobu vzpomínají přímí aktéři dění a které kauzy z té doby se nejvíce zapsaly do novodobých dějin?

Přečíst článek

Italské kriminální skupiny navíc v zemi zakládaly fiktivní společnosti, které sloužily k praní špinavých peněz a obchodování s ojetými vozy. Societá Foggiana, což je mafie z kraje Apulie, si díky výnosům z kriminální činnosti v Praze pořídila nákladnou nemovitost, uvedla DIA.

Na Slovensku řádí sicilský klan

Italské mafie rozvíjejí velký počet kriminálních činností také na Slovensku. DIA se v první polovině loňského roku zaměřila na vyšetřování rozsáhlé skupiny společností se sídlem v Bratislavě, která se věnovala úvěrovým podvodům. Na Slovensku italská policie monitoruje hlavně aktivity kalábrijské mafie ‘ndrangheta.

„Po ekonomické liberalizaci slovenské území představovalo pro ‘ndranghetu příležitost pro zahájení nových obchodních aktivit“, stojí ve zprávě. Policie také poukazuje na přítomnost jednoho mafiánského klanu ze Sicílie, který se věnuje různým kriminálním činnostem, ale hlavně pašování zbraní.

Americký prezient Joe Biden podepisuje zákon zakazující lynčování

Lynčování je v USA federální zločin. Zákon prošel po 120 letech a 200 marných pokusech

Schválení zákona zakazujícího vraždy spáchané davem, které často měly rasistický podtext, doposud blokovali zákonodárci z jižanských států. Nově bude za porušení zákona možné uložit vězení až do výše 30 let.

Přečíst článek

Činnost italského organizovaného zločinu v první polovině loňského roku stále ovlivňovala pandemie covidu-19. Díky rychlé dostupnosti peněz a kapitálu se podle vyšetřovatelů mafie snažily proniknout do ekonomiky a státní správy. Meziročně se o čtvrtinu zvýšil počet podezřelých transakcí, které by mohly souviset s praním špinavých peněz.

Podle vyšetřovatelů mafie z různých italských regionů vykazují větší ochotu mezi sebou spolupracovat, než tomu bylo v minulosti. Mafie se celkově více zaměřují na trestné činy typické pro „bílé límečky“, zatímco počet vražd a násilností klesl.

Uprchlíci z Ukrajiny

Účet za uprchlickou krizi? Letos asi 50 miliard, odhadl Stanjura. V Česku zůstane přes 300 tisíc Ukrajinců

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v současnosti odhaduje celoroční náklady na zvládnutí migrace z Ukrajiny na zhruba dvě miliardy eur, tedy přibližně 50 miliard korun. Česko chce o pomoci jednat s Evropskou komisí. Dosavadní pomoc z EU podle Stanjury stačit nebude.

Přečíst článek

Tesla, Cybertruck

Cybertruck párty. Tesla otevřela továrnu v texaském Austinu

Americká automobilka Tesla otevřela v noci na dnešek v texaském Austinu druhou továrnu na území Spojených států za 1,1 miliardy dolarů (bezmála 25 miliard korun). Závod má především sportovně-užitkový Model Y, který produkuje už továrna v německém Grünheide.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

V Revoluční ulici v Praze vznikne nový dům s pasáží

Praha získá novou dominantu. V Revoluční ulici vyroste levitující dům s pasáží

Přečíst článek
Další várka řopíků na prodej.

Řopíky jdou na dračku, některé vyjdou i na půl milionu korun. Jak je lze využít?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme