Reklama

Česká ekonomika se ve čtvrtém čtvrtletí oproti třetímu propadla, za celý rok ale vzrostla

Česká ekonomika se ve čtvrtém čtvrtletí oproti třetímu propadla, za celý rok ale vzrostla
Škoda Auto
Dušan Kütner

Hrubý domácí produkt Česka vzrostl v roce 2022 podle předběžného odhadu o 2,5 procenta. Ve 4. čtvrtletí HDP klesl mezičtvrtletně o 0,3 procenta a meziročně vzrostl o 0,4 procenta. Uvedl to Český statistický úřad. Někteří analytici míní, že česká ekonomika se letos začne odrážet ode dna.

Reklama

Hrubý domácí produkt (HDP) očištěný o cenové vlivy a sezónnost byl v roce 2022 podle předběžného odhadu o 2,5 procenta vyšší než v roce 2021. Růst byl podpořen výdaji na tvorbu hrubého kapitálu a zahraniční poptávkou. Naopak negativní vliv měly výdaje na konečnou spotřebu domácností. Růst hrubé přidané hodnoty byl podpořen zejména zpracovatelským průmyslem a skupinou odvětví obchodu, dopravy, ubytování a pohostinství.

Lukáš Kovanda: Je to oficiální. Česká ekonomika vstoupila do recese

Tuzemská ekonomika se loni ve druhém pololetí pomořila do recese. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad. Podle nich se loni v posledních třech měsících roku propadla v porovnání s obdobím července až září o 0,3 procenta. Vzhledem k tomu, že mezičtvrtletní pokles zaznamenala už právě ve druhém loňském čtvrtletí, je tak nyní splněna definice recese. Tedy mezičtvrtletní pokles výkonu ekonomiky alespoň ve dvou po sobě následujících čtvrtletích.

Přečíst článek

V posledním čtvrtletí roku 2022 výkon české ekonomiky mezičtvrtletně klesl o 0,3 procenta. Hlavním důvodem byly zejména nižší výdaje na konečnou spotřebu domácností,“ uvedl ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

zdroj: ČSÚ

„V posledním čtvrtletí roku 2022 výkon české ekonomiky mezičtvrtletně klesl o 0,3 procenta. Hlavním důvodem byly zejména nižší výdaje na konečnou spotřebu domácností,“ podotkl Kermiet.

Globální ekonomika letos zpomalí kvůli inflaci a válce na Ukrajině.

Globální HDP letos zpomalí kvůli inflaci a válce na Ukrajině

Mezinárodní měnový fond (MMF) zlepšil odhad letošního růstu globální ekonomiky. Podle aktualizované prognózy fondu se celosvětový hrubý domácí produkt (HDP) zvýší o 2,9 procenta, zatímco loni v říjnu MMF letošní růst odhadoval na 2,7 procenta. Ke zlepšení výhledu podle měnového fondu přispělo předpokládané oživení ekonomické aktivity v Číně, kterou loni brzdila přísná opatření proti šíření koronaviru.

Přečíst článek

První předběžná čísla z o výkonu evropských ekonomik za poslední čtvrtletí loňského roku vyznívají s ohledem na situaci na energetických trzích ještě docela pozitivně, míní hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek. Zatímco německý HDP poklesl o dvě desetiny procenta, francouzský a belgický o jednu desetinu vzrostl. Do tohoto obrázku zapadají i výsledky české ekonomiky, která v závěru roku poklesla v mezičtvrtletním srovnání o 0,3 procenta. „S ohledem na vývoj inflace, respektive propad kupní síly obyvatel, je to stále velmi slušné číslo,“ uvedl.

Slábnoucí domácí poptávku vykompenzoval lepší zahraniční obchod a investice stimulované ať už dlouhodobě přetrvávajícím napětím na trhu práce nebo snahou o dosažení energetických úspor. Navzdory domu, že česká ekonomika ve druhém pololetí loňského roku procházela recesí, za celý rok 2022 dosáhla růstu 2,5 procenta. „Řada odvětví a oborů ještě v prvním pololetí prožívala postcovidový restart, druhá půlka roku už byla v režii průmyslu. Z průmyslu dokonce začaly přicházet první signály o zmírňování inflační vlny, a to především díky postupnému snižování cen komodit, zejména pak ropy a kovů,“ dodal.

Ekonomika se začne odrážet ode dna, míní analytik

Rok 2023 bude podle Dufka rovněž poznamenaný vysokou inflací, a proto ani výkon tuzemského hospodářství nebude minimálně v první polovině roku silný. „Přesto lze očekávat, že díky zahraničnímu obchodu a pokračující investiční aktivitě se ekonomika začne postupně odrážet ode dna a ve druhém pololetí opět poroste. Výsledkem za celý rok bude pravděpodobně stagnace, respektive kladná nula. Hlavním rizikem zůstává inflace a dostupnost komodit a dalších vstupů nutných pro chod tuzemského hospodářství,“ poznamenal Dufek.

Závod Arcelor Mittalu v německém Eisenhüttenstadtu

Špatná zpráva pro české firmy. Německá ekonomika ke konci roku překvapivě klesla, míří k recesi

Hrubý domácí produkt (HDP) Německa ve čtvrtém čtvrtletí proti předchozímu kvartálu nečekaně klesl o 0,2 procenta. Uvádí to v dnes zveřejněném rychlém odhadu spolkový statistický úřad. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali, že německá ekonomika bude stagnovat. Německo je přitom nejdůležitějším trhem pro české firmy.

Přečíst článek

Meziročně HDP ve 4. čtvrtletí vzrostl o 0,4 procenta. Meziroční růst podpořily především výdaje na tvorbu hrubého kapitálu a zahraniční poptávka. Naopak negativní vliv měly výdaje na konečnou spotřebu. Na straně tvorby přidané hodnoty se v meziročním srovnání dařilo především průmyslu, naopak pokles nastal ve skupině odvětví obchodu, dopravy, ubytování a pohostinství.

Nezaměstnanost se v prosinci mírně snížila

Podíl nezaměstnaných k ekonomicky aktivním, tj. součtu zaměstnaných a nezaměstnaných, dosáhl v prosinci  loňského roku 2,2 procenta. Meziročně se snížil o 0,1 procentního bodu. Míra nezaměstnanosti mužů dosáhla 1,9 procenta, u žen 2,5 procenta.

„Zatímco listopadové údaje Výběrového šetření pracovních sil naznačovaly možnost zlomu trendu směrem k vyšší nezaměstnanosti, prosincová data toto nepotvrdila. Schopnost české ekonomiky absorbovat pracovní sílu zůstává vysoká,“ uvedl ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ Dalibor Holý.

Ministr financí Zbyněk Stanjura

Recese bude jen mírná a krátká, zhodnotil novou prognózu ministerstva Stanjura

Nová makroekonomická prognóza ministerstva financí (MF) počítá letos s poklesem hrubého domácího produktu (HDP) o 0,5 procenta. Průměrná celoroční inflace by měla být 10,4 procenta.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Česká ekonomika meziročně klesla druhé čtvrtletí za sebou. Stále ji drtí inflace

AKTUALIZOVÁNO: Česká ekonomika meziročně klesla druhé čtvrtletí za sebou. Stále ji drtí inflace

Přečíst článek
Česká ekonomika stagnuje, meziroční propad byl větší, než statistici odhadovali

AKTUALIZOVÁNO: Česká ekonomika stagnuje. Bez zvládnutí inflace se ode dna neodrazí, míní analytici

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme