Reklama

Češi začali výrazně šetřit na plynu. Je drahý a financuje válku

Fronta lidí, kteří přišli o dodavatele energií a v rámci režimu Dodavatel poslední instance se obrátili například na Pražskou plynárenskou.
ČTK

Spotřeba plynu v Česku očištěná o vliv počasí byla v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně 11 procent nižší, zatímco výroba z obnovitelných zdrojů meziročně narostla o 14 procent, uvedla to společnost Amper Meteo, která spotřebu energií v Česku dlouhodobě sleduje.

Reklama

„Spotřeba elektřiny i plynu v sobě odráží vliv počasí a dopad vnějších faktorů včetně těch socioekonomických, například svátků a prázdnin. A zrcadlí také vlivy globální, jako byla pandemie covid-19, kolísání cen komodit a také válka na Ukrajině,“ uvedla firma.

Na spotřebě plynu se podle společnosti výrazně projevily také socioekonomické vlivy. Spotřeba této komodity meziročně klesla po očištění o vliv počasí o 11 procent a v porovnání s posledním čtvrtletím loňského roku o 2,7 procenta. Celkem strmý pád začal být pozorován již od třetího kvartálu minulého roku, upozornila firma.

„V think-tanku Amper pracujeme s hypotézou, že ceny plynu jsou již tak vysoké, že rychle začíná fungovat elasticita poptávky a lidé i podniky spotřebu plynu již snížili a dále snižují. V každém případě válka o Ukrajinu představuje o jeden řád dramatičtější dopad na energetiku, než byla a je pandemie koronaviru,“ řekl šéf skupiny Amper Jan Palaščák.

Jan Palaščák

Jan Palaščák: Nikdo pro Putina neudělal tolik, jako spekulanti na trhu s energiemi

V energetice se pohybuje již 15 let. Je dlouhodobým odpůrcem spekulací na trzích s energiemi. V současnosti se Jan Palaščák věnuje budování skupiny Amper, v níž mimo jiné vyvíjí fintechové energetické start-upy CO2IN či Amper Meteo. V roli poradce je členem klimatické komise hlavního města Prahy, které se nyní potýká s problémy při nákupu energií. „Už je to téměř rok, co začaly dramaticky růst ceny plynu. Kdo neměl nakoupeno 90 až 100 procent budoucí spotřeby dopředu, má dneska velký problém,“ upozorňuje Palaščák.

Přečíst článek

Spotřeba elektřiny po očištění od vlivu počasí byla v prvním čtvrtletí letošního roku podle společnosti o 0,4 procenta vyšší než v roce 2021, ale přibližně o 0,8 procenta nižší než v roce 2019 či 2020, tedy ještě před pandemií. „V porovnání s posledním kvartálem roku 2021 pak spotřeba vzrostla o jedno procenta,“ podotkla firma.

Výroba z obnovitelných zdrojů podle Amperu v prvním čtvrtletí meziročně stoupla o 14 procent. Výrazně vyšší byla podle firmy produkce z fotovoltaiky, a to meziročně o 56,3 procenta. „Projevil se výrazný vliv slunečného počasí během března, ale zároveň také ideální teploty vzduchu, které nesnižovaly účinnost fotovoltaických panelů. Meteorologická situace přála i výrobě větrných elektráren. Ty meziročně vyrobily dokonce o 63,4 procenta více elektrické energie. Výjimečný z tohoto hlediska byl měsíc únor, kdy se vyrobilo 2,5násobně více než v únoru 2021. Méně často se vyskytovaly také námrazové stavy,“ uvedla společnost.

Jan Palaščák

Obchodovat s emisními povolenkami bude moci každý, kdo má mobil, říká Jan Palaščák

Jeho Amper Market přišel s unikátním systémem prodeje elektřiny. V roce 2018 jej prodal skupině Bohemia Energy Jiřího Písaříka, která před měsícem ukončila činnost. „Nemám žádné insiderské informace, jde o obyčejnou trojčlenku zvenčí, ale jsem přesvědčený, že kdyby pokračovali v původně nastaveném obchodním modelu, tak by to dneska zachránilo celou skupinu,“ říká zakladatel Amper Holdingu Jan Palaščák, který rozvíjí start-up CO2IN s globálními ambicemi rozšířit obchod s emisními povolenkami pro doslova každého, kdo má mobilní telefon. „Nejde o investiční nástroj, ale možnost, jak si smazat svou uhlíkovou stopu,“ dodává Palaščák.

Přečíst článek

Proti minulému roku si podle ní naopak pohoršila výroba z vodních elektráren, kdy díky kvůli zimě v porovnání s tou minulou se vyrobilo jen 81 procent energie. „Sněhová pokrývka se příliš nevyskytovala v nižších a středních polohách a pokud tam sněžilo, tak v prosinci, kdy voda z následných oblev většinou odtekla velice rychle, namísto aby docházelo k postupnému rozpouštění a zvedání hladin toků během března. Proto i během dubna a května, pokud nepřijdou výraznější srážky, lze očekávat nižší meziroční výrobu. Přesto se z tohoto zdroje vyrobilo o 16 procent více elektřiny než v letech 2015 až 2019,“ sdělila firma.

Firma Amper Meteo dodává předpovědi počasí a z nich odvozené specializované produkty pro energetiku a zemědělství. Zaměřuje se na predikce výkonů solárních a větrných elektráren. Dále zpřesňuje předpovědi teploty vzduchu pro teplárenství a je schopná s ohledem na predikované meteorologické prvky předpovídat spotřebu energie. Pro zemědělství zajišťuje předpovědi počasí s hlavním důrazem na srážkové a teplotní poměry následujícího období.

Štěpán Křeček, ekonom BHS

Křeček: Putinova inflace lidem sníží životní úroveň

Ukrajinci budou tlačit na zvýšení cen nájmů i vybavení bytu.

Přečíst článek

>>>>>> Vše o energetice čtěte zde <<<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Düsseldorf

Lukáš Kovanda: Třetina německého průmyslu hrozí odchodem do zahraničí. Češi by zaplakali mezi prvními

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme