Reklama

Češi loni více jezdili po vlastech českých. Zato zahraničních turistů stále chybí třetina

V České republice se loni ubytovalo 19,5 milionu turistů. Proti předchozímu roku 2021, který byl ještě výrazně ovlivněn pandemií nákazy covid-19, je to nárůst o 71 procent.
Pixabay
 ČTK

V České republice se loni ubytovalo 19,5 milionu turistů. Proti předchozímu roku 2021, který byl ještě výrazně ovlivněn pandemií nákazy covid-19, je to nárůst o 71 procent. Stále je to ale o 2,5 milionu turistů méně než v předcovidovém roce 2019. Ve srovnání s ním loni scházeli zahraniční turisté. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Reklama

„I když se návštěvnost meziročně zvyšuje, stále je patrný vliv nízké datové základny z předchozích roků, které byly negativně ovlivněny koronavirem. V porovnání s 2019 byl loňský objem celkové návštěvnosti na 89 procentech," uvedli statistici. V hromadných ubytovacích zařízeních loni strávili turisté celkem 50,6 milionu nocí. Meziročně to bylo o 59 procent více. V roce 2019 bylo přenocování 57 milionů.

Lukáš Kovanda: Pro Rusy a Číňany přestalo Česko existovat. Už sem skoro nejezdí, trh přišel o milion turistů

Lukáš Kovanda: Pro Rusy a Číňany přestalo Česko existovat. Už sem skoro nejezdí, trh přišel o milion turistů

Tuzemský turistický ruch se loni z velké části zotavil ze dvou předchozích let těžce poznamenaných pandemií covidu a souvisejícím dramatickým útlumem turismu. Loni však již byl objem návštěvnosti na hodnotě 89 procent úrovně posledního předpandemického roku 2019. Pokles proti roku 2019 je dán výhradně snížením počtu zahraničních hostů, protože počet českých turistů byl už loni naopak vyšší než roku 2019, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Českých turistů se v tuzemsku ubytovalo zhruba 12,1 milionu, cizinců pak 7,3 milionu. „Návštěvnost domácích hostů už v příjezdech i přenocováních rok 2019 překonala o devět procent, ale stále chybí ubytovatelům třetina (32,5 procenta) zahraniční klientely," sdělil ČSÚ.

Předcovidový rok 2019 loni v počtu ubytovaných turistů překonaly kraje Liberecký, Královéhradecký, Pardubický a Kraj Vysočina. V Libereckém kraji se ubytovalo 1,1 milionu turistů, v Královéhradeckém kraji 1,47 milionu, v Pardubickém zhruba 506 tisíc a na Vysočině téměř 647 tisíc.

Apartmány ve Filipovicích navrhli architekti ze studia CL3.

Chaty a chalupy ještě zlevní. Ale ne všude. Krkonoše, Lipno a Dolní Morava jsou výjimkou

Rekreační nemovitosti v Česku zlevňují. Až na ty, které stojí v těch turisticky nejatraktivnějších regionech. Tam naopak ceny stále mírně stoupají.

Přečíst článek

Nejvíce cizinců přijíždí ze sousednich zemí

Stále nejvíce turistů jezdí do Česka ze sousedního Německa. Loni se jich v ČR ubytovalo 1,85 milionu. Slováků dorazilo do českých ubytovacích zařízení téměř 780.000 a Poláků bezmála 615.000. Následovali Američané, Britové a Ukrajinci.

Ukrajinců se loni v ČR ubytovalo přibližně 286 tisíc. Statistici upozornili, že do výsledků jsou započítány údaje týkající se ukrajinských občanů, kteří si ubytování hradili sami. „Vzhledem k válečnému konfliktu na Ukrajině však nebylo ve všech případech možné na straně provozovatelů ubytovacích zařízení rozlišit, zda jde o turistu, či uprchlíka. Do počtu návštěvníků tak mohly být započítány i osoby, které nelze objektivně považovat za účastníka cestovního ruchu dle mezinárodních doporučení," dodali.

Pytloun Hotels na Václavském náměstí v Praze

Do Prahy se vrací turisté, hotely jsou téměř plné. Jejich provozovatelé věští dobrou sezonu

Turistický ruch v Praze ožil a pomalu se vrací na předpandemickou úroveň. Lepší, než jsme čekali, komentují obsazenost hoteliéři.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

turisté v Praze

Tržby ve službách rostou. Dařilo se cestovkám, pohoršili si filmaři a hudebníci

Přečíst článek
Cestovní ruch se zotavuje. Turistů v Česku bylo v létě téměř stejně jako v době před covidem

Cestovní ruch se zotavuje. Turistů v Česku bylo v létě téměř stejně jako v době před covidem

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme