Reklama

Jízdenky na vlaky v prosinci zdraží o 15 procent

Průvodčí, České dráhy
ČTK
 ČTK

Jízdenky na železnici zdraží od 11. prosince o 15 procent. Takové zdražení chystají státní dopravce České dráhy u kilometrických tarifů i ministerstvo dopravy pro systém jednotného tarifu (SJT) One Ticket. Jednotné jízdenky lze využívat téměř ve všech vlacích v Česku bez ohledu na dopravce, oznámili mluvčí drah a ministerstva.

Reklama

„Dojde ke změně cen v tarifu SJT, který platí u všech spojů vedených v závazku veřejné služby a na většině komerčních spojů. Cestující v tomto tarifu zaplatí od 11. prosince v průměru o 15 procent více, přestože inflace je aktuálně 18 procent,“ sdělil mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

Také základní kilometrický ceník Českých drah pro vnitrostátní přepravu se zvýší v průměru o 15 procent. „Úprava cen v tomto rozsahu se promítne do všech nabídek, které jsou založeny na kilometrickém tarifu, například Flexi základních jízdenek, Traťových jízdenek, Traťových jízdenek region,“ doplnil mluvčí drah Petr Šťáhlavský.

Například u jízdenky Českých drah na vzdálenost deset kilometrů stoupne cena o čtyři koruny na 31 korun, u lístku na 45 kilometrů o 12 korun na 92 korun a jízdenka na vzdálenost 100 kilometrů podraží o 25 korun na 188 korun. U některých speciálních jízdenek nebo poplatků bude ale zdražení výraznější. „U nich se navíc promítá kumulovaná inflace za delší období, po kterou nebyly jejich ceny upravovány. V některých případech nebyly tyto částky valorizovány od roku 2010, tedy 12 let,“ zdůvodnil větší nárůst cen Šťáhlavský.

Martin Kupka

ČD příští rok zdraží jízdné, rozhodně ale ne o výši inflace, tvrdí ministr dopravy

České dráhy v příštím roce určitě nezdraží jízdné ve výši současné inflace, zvýšení cen bude nižší. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Průměrná míra inflace v Česku se nyní pohybuje kolem 17 procent. ČD se chystají zdražovat kvůli nárůstu nákladů na energie a materiál. Zdražení podle Kupky nepřesáhne 15 procent. Ministr chce hledat v dopravě úspory.

Přečíst článek

Jízdenky je možné pořídit levněji

Třeba ceny síťových jízdenek stoupnou o 12 až 29 procent, tedy od deseti korun u regionálních do 200 korun u celosíťových variant. Několikadenní prázdninové jízdenky podraží dokonce asi o polovinu. U sedmidenní Jízdenky na léto stoupne cena z 890 na 1390 korun a u čtrnáctidenní varianty z 1290 na 1990 korun. Cena zákaznických aplikací na In Kartě drah se zvýší o 60 korun za tříměsíční IN 25 a například u celoroční síťové IN 100 o 2000 korun. Nyní tříměsíční IN 25 stojí 190 korun a IN 100 celkem 19 990 korun.

Jízdenky za současné ceny si mohou lidé koupit do 10. prosince až na dva měsíce dopředu. I po zdražení tak mohou po nějakou dobu jezdit levněji. „V případě nákupu jízdenek v předprodeji tak bude možné cestovat ještě na začátku února za původní ceny a v případě nákupu například čtvrtletní jízdenky mohou cestující jezdit za současné ceny až do května příštího roku,“ sdělil Šťáhlavský.

„Musíme zachovat veřejnou dopravu dostupnou pro cestující a postupně obnovovat vozový park a zlepšovat železniční infrastrukturu i služby cestujícím,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Jemelka k nárůstu jednotného tarifu. „Snažíme se tedy udržet zvýšení cen jízdného pod inflací, i když náklady, které jsou pro dopravu klíčové, stouply mnohem více, než je průměrná inflace,“ doplnil. Růst cen v Česku podle posledních údajů Českého statistického úřadu v září znovu zrychlil, když meziroční inflace dosáhla 18 procent. Jedná se o nejvyšší hodnotu meziroční inflace od prosince 1993.

Inflace opět zrychlila, v září dosáhla tristních 18 procent

Inflace opět zrychlila, v září dosáhla tristních 18 procent

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v Česku v září o 18 procent, což bylo o 0,8 procentního bodu více než v srpnu. Uvedl to Český statistický úřad.

Přečíst článek

České dráhy, ilustrační foto

České dráhy zakončily pololetí ve ztrátě. S novým jízdním řádem přijde zdražení

Skupina Českých drah letos v první polovině roku hospodařila se ztrátou 931 milionů korun. Meziročně je to zhoršení o 714 milionů korun. Ke ztrátě přispěly hlavně rostoucí náklady na energie a materiál, které stouply o miliardy korun. V závěru roku je proto možné, že národní dopravce zdraží jízdné.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

České dráhy zdražily jízdné. Nejvíc to pocítí důchodci

Lukáš Kovanda: Z Prahy do Brna jezdili důchodci ještě nedávno za pár korun. Nyní se opět prohnou

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme