Reklama

Češi si příští rok připlatí za elektřinu v průměru 17 procent

energie
iStock
 ČTK

Ceny energií, tepla ale i vody příští rok podraží téměř v celé ČR. Naopak jízdné v městské veřejné dopravě většinou zůstane na letošní úrovni. Nejvíce si lidé připlatí za teplo, a to až o desítky procent. Standardní ceníky u elektřiny se zvýší v průměru o 17 procent, u plynu o 16 procent. Zdražování se nedotkne fixovaných smluv. Vyplývá to z informací firem v jednotlivých regionech.

Reklama

Pražská teplárenská zvýšila ceny již od 1. prosince. Průměrná pražská domácnost zaplatí za teplo měsíčně o 250 až 350 korun více. ČEZ zdraží od 1. ledna dodávky elektřiny zhruba o třetinu. Zdražení se netýká zákazníků, kteří mají cenu smluvně fixovanou. Domácnosti si tak připlatí v průměru 250 korun měsíčně. Naopak Pražská energetika (PRE) od Nového roku zdražovat neplánuje, poslední zvýšení cen se uskutečnilo k letošnímu 1. září, navýšení bylo o sedm procent,

Pražané si v příštím roce připlatí i za vodu, plyn a svoz odpadu. U vody se cena zvedne o šest procent a cena plynu se některým odběratelům zvýší o 7,3 procenta. V případě odpadu se mění celý systém platby, který svoz některým lidem zvýší až na dvojnásobek. Změnu cen neschválilo vedení města u nájmů v magistrátních bytech nebo u ročního kuponu MHD.

V regionech je to podobné

Plzeň zdraží o zhruba deset procent teplo a o téměř čtyři procenta pitnou i odpadní vodu. Nezvedne jízdné v MHD a zlevní odpady. V Rokycanech se zdraží pouze teplo, které ale město nemá ve své režii. V Klatovech, Domažlicích a Tachově vzroste cena vody i tepla o několik procent.

Lidé ve Zlínském kraji si příští rok připlatí zejména za teplo, například v krajském městě Zlíně teplo zdraží o 18 procent, ve Vsetíně o 40 procent. Zvýší se také cena vody, zhruba o čtyři až pět korun za metr krychlový. Větší města v kraji však neplánují zdražení poplatků za svoz odpadu či ze psů, avizováno není ani zdražení městské hromadné dopravy.

>>>>>Vše o inflaci čtěte zde<<<<<

Na Vysočině v Jihlavě stoupne cena tepla v průměru o 40 procent, ve Žďáru nad Sázavou budou jeho dodávky proti začátku letoška dražší asi o 32 procent. Cena pitné vody se stočným od velkých vodárenských firem převýší 100 korun za metr krychlový na Jihlavsku, Třebíčsku a Žďársku. Někde bude v novém roce vyšší poplatek za odpad.

potraviny

Inflace byla v srpnu nejvyšší od listopadu 2008, zrychlila na 4,1 procenta

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v srpnu o 4,1 procenta, což bylo o 0,7 procentního bodu více než v červenci a nejvíce od listopadu 2008. Rostou především ceny bydlení a potravin.

Přečíst článek

Lidem ve středních Čechách zdraží hlavně voda a teplo. Důvodem je růst nákladů. Poplatky za další služby se většinou nemění. V některých městech si lidé i polepší, například v Mladé Boleslavi budou některé skupiny obyvatel osvobozeny od poplatků za odpad. Kolín zase sníží věk pro cestování v MHD zdarma.

Obyvatelé Moravskoslezského kraje si od ledna připlatí za většinu služeb. Tradičně zdraží voda i teplo, v některých městech i poplatky za odpad. Cena vody na Frýdecko-Místecku, Karvinsku, Novojičínsku a Opavsku, kam dodávají vodu Severomoravské vodovody a kanalizace, stoupne od 1. ledna o 4,97 koruny na 95,37 koruny za metr krychlový.

V Ostravě, kde dodávají vodu Ostravské vodárny a kanalizace, cena vzroste o 3,80 Kč na 88,46 koruny. Důvodem nárůstu cen je podle vodohospodářů růst nákladů. Cena vody v kraji je dlouhodobě pod republikovým průměrem.

nákupy, ilustrační foto

Ceny potravin jsou vysoko. A výrobci v lednu ještě zdraží o deset procent

Průměrné ceny másla, eidamu či mouky v prosinci oproti listopadu mírně klesly, stále jsou však na několikaletých maximech. Vyplývá to z aktuálních výsledků šetření průměrných cen vybraných výrobků Českého statistického úřadu. Základní potraviny v Česku v posledních měsících až na výjimky zdražují – například čtvrtka másla se přehoupla přes 50 korun – a následují tak trend ze zahraničí. A bude tomu i v novém roce, neboť inflace by měla dosáhnout až sedmi procent.

Přečíst článek

Miloš Zeman při povánočním projevu

Zeman volal po odstoupení od evropské Zelené dohody, přidal i fabulaci

Česko by se podle prezidenta Miloše Zemana mělo vyvázat ze Zelené dohody pro Evropu (takzvaný Green Deal). Zeman ji ve svém vánočním poselství zařadil mezi trojici nebezpečí, kvůli kterým letošek nebyl dobrým rokem. Dohoda je podle něj výsledkem toho, že se z ekologie stalo náboženství. Považuje ji za hlavní příčinu růstu cen energií v Česku.

Přečíst článek

Plynovod Jamal

Plynovod Jamal v neděli takřka přestal dodávat ruský plyn do EU

Dodávky ruského plynu do EU plynovodem Jamal se dnes prakticky zastavily. Podle nejnovějších dat terminálu Bloomberg odpovídaly ve 13:00 našeho času 8,8 gigawatthodiny denně. Běžně přitom Rusko touto cestou dodávalo přes 850 gigawatthodin denně. Dodávky dramaticky poklesly již včera, dnes se však přes krátkodobý výkyv dále snížily.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Regulovaná část elektřiny pro domácnosti vzroste meziročně o 71 procent

Regulovaná část elektřiny pro domácnosti zřejmě zdraží o více než 1400 korun

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme