Reklama

Češi se v prostředí rekordní inflace přetahovali o umění. V aukcích utratili přes 1,6 miliardy

Obraz Bohumila Kubišty Staropražský motiv z roku 1911 se 29. května 2022 na aukci v Praze prodal za 123,6 miliou korun včetně dvacetiprocentní aukční přirážky.
Galerie Kodl
 ČTK

Sběratelé a investoři na tuzemských aukcích výtvarného umění utratili v končícím roce více než 1,6 miliardy korun. Obrat sálových aukcí v ČR se tak velmi pravděpodobně vyhoupne na nový rekord. Uvedl to Jan Stuchlík, šéfredaktor serveru Artplus.cz, který se specializuje na trh s uměním. Ve srovnání s loňským rokem, kdy obrat činil 1,46 miliardy korun, by tak měl být letošní obrat zhruba o deset procent vyšší.

Reklama

„Je vidět, že inflace, energetická krize a nejistota způsobená válkou na Ukrajině neutlumila chuť sběratelů kupovat umělecká díla. Zároveň se vlastníci uměleckých děl nebáli dát i velmi kvalitní díla do aukcí, protože viděli, že je letos mohou prodat za velmi dobré ceny,” uvedl Stuchlík.

Fakt, že aukční síně mají za sebou velmi dobrý rok, je vidět i z podílů prodaných a neprodaných položek v aukcích. Ve srovnání s rokem 2021 podíl prodaných položek vzrostl. „Podle předběžného odhadu se aukčním síním podařilo letos na sálových aukcích prodat polovinu nabízených děl. I to je dosud historicky nejvyšší hodnota,” doplnil.

Valérie Dvořáková a Anna Pulkertová z Art Servisu J&T Banky

Umění 2022: Rekordní prodej Bohumila Kubišty ukazuje ochotu sběratelů utrácet

Komplikovaný. Tak hodnotí končící rok odborníci ze všech sfér lidské činnosti. Umění nevyjímaje. Kvůli válce na Ukrajině a rostoucím obavám z ekonomické recese se na sběratelství a umění zdánlivě nedostávalo. Přesto i takto komplikovaný rok přinesl celou řadu výjimečných událostí. Ty nejdůležitější vybírají Anna Pulkertová a Valérie Dvořáková z Art Servisu J&T Banky.

Přečíst článek

Chuť sběratelů utrácet zesílila

Jako jeden z ukazatelů podoby aukčního trhu odborníci uvádějí také sumu, která by byla potřeba ke koupi deseti nejdražších děl roku. I ta byla letos rekordní, činí 391,7 milionu korun včetně aukční provize. Proti roku 2021 jde o nárůst o téměř 21 milionů korun.

Rekordní prodej obrazu Staropražský motiv od Bohumila Kubišty touto statistikou výrazně zahýbal. Prodal se za 123,6 milionu korun, což bylo o 43 milionů korun více než jednička z roku 2021, Cirkus od Toyen prodaný za 79,56 milionu korun.

Obraz Bohumila Kubišty Staropražský motiv z roku 1911 se 29. května 2022 na aukci v Praze prodal za 123,6 miliou korun včetně dvacetiprocentní aukční přirážky.

Český aukční rekord: Sto let starý obraz od Kubišty překonal v aukci Kupku

Obraz Bohumila Kubišty Staropražský motiv z roku 1911 se na aukci výtvarného umění Galerie Kodl v Praze prodal za 123,6 milionu korun včetně dvacetiprocentní aukční přirážky. Vytvořil tak nový tuzemský aukční rekord, který dosud držel obraz Divertimento II Františka Kupky, jenž se v roce 2020 prodal za 90,24 milionu korun.

Přečíst článek

Během letošního roku padlo na aukcích v Česku mnoho autorských rekordů. Na podzim se během jednoho měsíce přepisovalo dosavadní tuzemské aukční maximum u Zdeňka Sýkory. V říjnu se na aukci 1. Art Consulting prodaly jeho Linie č. 52 za 8,16 milionu korun. Na listopadové aukci Galerie Kodl se Linie č. 148 vyšplhaly na 10,8 milionu korun.

V případě Josefa Lady se sedm z jeho deseti nejdražších obrazů prodalo na aukcích letos. Rekordní Zima se vydražila na jaře u Galerie Kodl za 7,8 milionu korun, což je skoro dvojnásobek dosavadního rekordu za obraz Štědrý večer.

František Kupka: Bílý kůň

Nejočekávanější aukce roku je tu. Nabídne třicítku milionových obrazů

Podzimní aukce Galerie Kodl je tradičně nejočekávanější událostí českého aukčního roku. A letošní nabídka dražby, která se uskuteční již tuto neděli, to opět potvrzuje. Nabídne hned třicítku děl s vyvolávací cenou milion korun a víc. Největší očekávání přitom jsou spojena s obrazem Bílý kůň, který František Kupka vytvořil na základě svých zážitků z Bretagne.

Přečíst článek

Kubišta přeskočil Kupku

Emil Filla se poprvé v celkovém obratu za vydražené obrazy dostal přes 100 milionů korun s aukční provizí. Prodalo se 26 jeho děl. Úspěch je to i proto, že letošní nejdražší Fillovo dílo, Zátiší s černou kytarou a ovocem, prodané na prosincové aukci Arthouse Hejtmánek se zařadilo do autorova aukčního žebříčku až na šesté místo.

Poté, co loni prodaný obraz Cirkus přinesl nové aukční maximum malířky Toyen, letos se do desítky nejdražších obrazů roku 2022 dostala čtyři její díla. Nejdražší Samotáři se prodali za 54 milionů korun.

Kubištův Staropražský motiv z roku 1911 drží aktuálně rekord českých aukcí. Letos na jaře posunul na druhé místo žebříčku obraz Františka Kupky Divertimento II, jenž se v roce 2020 prodal za 90,24 milionu korun. Na třetím místě je Cirkus s cenou 79,56 milionu korun.

Banksyho obraz Flying cooper ve výloze Galerie Kodl

Strach z inflace. Češi se přetahovali v aukcích i o umění

Za umělecká díla loni sběratelé a investoři na tuzemských aukcích utratili rekordních 1,46 miliardy korun. Loňský obrat je nejvyšší v novodobé historii tuzemského aukčního trhu, komentuje výsledek šéfredaktor časopisu Artplus.cz Jan Stuchlík.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Obraz malířky Toyen Puis, plus tard (Potom, později) z roku 1950 se v květnu na aukci v Praze prodal za 37,44 milionu korun včetně aukční přirážky. Jde o nejdražší dílo malířky z jejího poválečného období.

Čeští sběratelé utratili do června za umění tři čtvrtě miliardy. Nejvíce za Toyen a Fillu

Přečíst článek
Obraz Dáma s vějířem od malíře Gustava Klimta

Poslední obraz Gustava Klimta míří do aukce. Konečná cenovka může být evropským rekordem

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme