Reklama

Češi mají stamiliony v ruských akciích. Nedostanou se k nim

rubl, akcie, ruské fondy
iStock

Nemožnost obchodovat s ruskými akciemi vedla k pozastavení obchodování s fondy, které do ruských cenných papírů investovaly. Čeští investoři se tak již měsíce nedostanou ke svým investicím za vyšší stovky milionů korun.

Reklama

Tuzemští investoři mohou od března jen doufat, že někdy ještě uvidí peníze „nalité“ do investičních podílových fondů, které za ně nakoupily cenné papíry v Rusku. Správci aktiv je po vypuknutí ruské krize museli de facto zmrazit. Podle zjištění serveru Newstream.cz mají Češi v těchto investičních fondech zablokované celkem stamiliony korun. ​

V Česku se investorům prodávaly zhruba dvě desítky fondů, se kterými nyní nelze obchodovat. Nejvíce čeští investoři vložili fondu ČSOB Akciový rozvíjející se Evropa, který je korunovou třídou fondu mateřské belgické ČSOB. „K 18. únoru, tedy čtyři dny před „zamčením“ to bylo 222 milionů korun,“ uvedl Patrik Madle, mluvčí ČSOB.  

Moskevská burza, ilustrační foto

Jak investovat za války? Do akcií německých zbrojařů, amerických bank nebo krvácejících ruských podniků

Válka na Ukrajině, stupňující se sankce Západu a ruská odvetná opatření přepisují všechna letošní doporučení, jak a do čeho investovat. Pohnutá doba navíc přináší docela nečekané věci. Pro ty, kdo mají dostatek odvahy.

Přečíst článek

Ve fondu Amundi Funds Emerging Europe and Mediterranean Equity, se kterým se rovněž přestalo obchodovat, byly investice za 150 milionů korun. „Ruská aktiva v době uzavření fondu tvořila méně než 20 procent celkových aktiv fondu. Pokles cen ruských aktiv na výkonnost fondu je tedy omezený,“ říká Václav Kinský ze společnosti Amundi.  

Erste Esset Management, která spravuje fondy pro Českou spořitelnu, má fond Erste Stock Russia. Podle jejího šéfa Martina Řezáče má fond zhruba tisícovku klientů, kteří měli zainvestováno zhruba 80 milionů korun, což představuje 0,2 procenta celkových aktiv spravovaných společností Erste Esset Management.

Z nabídky společnosti Conseq, která v Česku zprostředkovává podílové fondy velkých světových správců, se pozastavení obchodování dotklo patnácti
fondů. Celkem v nich bylo zainvestováno 50 milionů korun. Také zde byl podíl ruských aktiv na celkovém majetku mizivý. „Bylo to méně než 0,1 procenta celkových aktiv našich klientů ve fondech,“ uvádí šéf představenstva Conseq Investment Management Richard Siuda.  

Výhled pro investory zůstává značně mlhavý a rozhodně ne růžový. Naděje, že se obchodování s ruskými akciemi v dohledné době obnoví a že by jejich hodnota mohla být blízko cenám z února, jsou v tuto chvíli malé.

Jana Brodani, výkonná ředitelka Asociace pro kapitálový trh České republiky

Jana Brodani: V junk dluhopisech a kvazifondech může být až sto miliard

Většina nabídek pochybných investic cílí na vyšší střední třídu, na vzdělané lidi, lékaře, podnikatele, daňové poradce, vlastně specialisty, kteří si peníze vydělali tvrdou prací. „Problémem je, že když při nabídce člověk slyší ČNB, tak na to skočí. Ti lidé nejsou hamižní. Oni odevšad slyší, že čtyři procenta bude inflace, takže slibovaný výnos sedm procent je nezarazí,“ říká v rozhovoru pro server newstream.cz šéfka Asociace pro kapitálový trh ČR Jana Brodani. Největší smysl přitom podle ní mají tradiční, pravidelné a dlouhodobé investice.

Přečíst článek

„V celém Lucemburku s tisícovkami fondů došlo k pozastavení obchodování u cca třiceti fondy silně nebo výhradně orientovaných na Rusko,“ říká Jana Brodani, výkonná ředitelka Asociace pro kapitálový trh České republiky.

Správci fondů také opakují, že co se pozastavených fondů týče, jde o kapku v moři a marginálii a investoři se vlastně nemají čeho bát. „Tehdy se stalo, že většinu aktiv nešlo reálně ocenit, protože buď na moskevské burze ceny nebyly, neodpovídaly realitě popř. jsou pod sankcemi. Fond má právo odkupy a prodeje zastavit do doby, kdy se situace zklidní. Ten majetek v něm dál je, jen je třeba počkat do zklidnění a zreálnění situace,” vysvětlil Řezáč. 

Bez ruských akcií 

V reakci na ruskou invazi na Ukrajinu zažily ruské cenné papíry volný pád. Například index Dow Jones Russia GDR, který sledoval společnosti jako Gazprom a Sberbank, se za dva týdny po začátku války na Ukrajině propadl o 98 procent. Společnosti sestavující akciové indexy, jako MSCI, FTSE Russell či Stoxx vyřadily ruské tituly ze svých indexů již během března. Moskva na padající ceny reagovala uzavřením burzy. Ta se později sice znovu otevřela, ale s mnoha restrikcemi a západním investorům zůstala nedostupná úplně. 

Kvůli sankcím vůči Rusku musely ze západních burz zmizet duální kotace ruských společností. Minulý měsíc pak americký prezident Joe Biden vydal dekret, který vysloveně zakazuje komukoliv ve Spojených státech koupit akcie či dluhopisy vydané jakoukoliv entitou z Ruské federace.  

Martin Řezáč, Erste a AKAT ČR

Martin Řezáč: Inflace přestane růst. Bude to pro všechny úleva

Akciové trhy patrně na úplné dno ještě neklesly. Počkal bych s většími nákupy spíše až do podzimu, budeme už chytřejší, říká šéf Erste Asset Managementu v ČR a zároveň šéf Asociace pro kapitálový trh Martin Řezáč. Centrální banky by si podle něj měly dát pozor, aby přílišným růstem sazeb nezadusily ekonomiku na dlouho.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme