Reklama

Češi loni nakoupili hudbu za 1,6 miliardy korun. Většinou za streamování, stoupl zájem o vinyly

Češi loni nakoupili hudbu za 1,6 miliardy korun. Většinou za streamování
Pixabay
 ČTK

Celkové příjmy hudebního průmyslu loni v Česku vzrostly meziročně o 13,7 procenta na 1,637 miliardy korun. Víc než polovinu z nich tvořily stejně jako předloni příjmy za digitální služby. Příjmy ze streamingu stouply o pětinu na 948 milionů korun, oznámila Česká národní skupina Mezinárodní federace hudebního průmyslu (ČNS IFPI).

Reklama

Prodej fyzických nosičů, tedy zejména kompaktních disků a vinylových desek, v loňském roce stagnoval. Příjmy za ně se zvýšily na 220 milionů z předloňských 219 milionů korun. Meziroční nárůst o 15 procent nicméně zaznamenal prodej vinylových desek, což podle české IFPI ukazuje jejich oblibu u určité části posluchačů.

Snadno dostupný streaming

Poměr digitálních prodejů a prodejů fyzických nosičů byl loni 82 ku 18. „Růst streamingu je stabilním organickým jevem, který je zapříčiněn snadnou dostupností předmětných služeb a jejich příznivou cenovou politikou," uvedla česká IFPI. Příjmy z provozovacích práv loni vzrostly o desetinu na 409 milionů korun.

Vinylové desky jsou opět u posluchačů v kurzu. A vydavatelství se tomu přizpůsobují.

Nový trend, vinylové desky poprvé po desetiletích předběhly v prodeji CD

Ve Spojených státech loni prodej vinylových desek překonal CD nosiče s hudbou. Stalo se tak poprvé od roku 1987. V roce 2022 se prodalo něco málo přes 41 milionů vinylových desek v hodnotě 1,2 miliardy dolarů (asi 26,6 miliardy korun), naproti tomu CD s hudbou pouze 33 milionů v hodnotě 483 milionů dolarů, píše BBC.

Přečíst článek

U streamingu jsou víc než dvě třetiny příjmů z placených uživatelských účtů, zbytek z přehrávání hudby spojeného s reklamou. „Předchozí překotný nárůst měl spojitost s pandemií covidu, nicméně i současný meziroční nárůst je navzdory problematické ekonomické situaci uspokojivý," uvedla česká IFPI.

Tržby hudebního průmyslu v ČR v letech 2018 až 2022 zdroj: IFPI

Poukázala na to, že v Česku jsou dostupné všechny „velké" streamingové služby, tedy Spotify, Apple Music, YouTube Music, Deezer a Amazon Music. Platících uživatelů streamingových služeb v Česku loni podle kvalifikovaného odhadu české IFPI přibylo o čtvrtinu na 1,7 milionu.

Přijmy hudebních vydavatelství ze stahování hudby klesají

V příjmech hudebních vydavatelství naopak klesá význam stahování hudby. Příjmy za něj loni v Česku představovaly pouze dvě procenta z celkového objemu digitálních prodejů.

Michael Jackson posbíral rekordní počet Grammy za album Thriller, nejprodávanější desku všech dob.

Práva k hudbě Michaela Jacksona jsou na prodej. Jejich hodnota jde do miliard

Od začátku pandemie práva ke svým skladbám prodala celá řada slovutných umělců včetně Boba Dylana (400 milionů dolarů), Bruce Springsteena (600 milionů dolarů) či Genesis (300 milionů dolarů). Nyní se však připravuje deal, který všechny dosavadní obří prodeje hravě strčí do kapsy. Společnost Sony totiž jedná o nákupu polovičního podílu v katalogu jednoho z nejprodávanějších interpretů všech dob – Michaela Jacksona.

Přečíst článek

Od konce loňska je do české legislativy převedená směrnice o autorském právu na jednotném digitálním trhu, která mimo jiné zavádí odpovědnost internetových úložišť za obsah chráněný autorským právem.

Jsme v naději, že dlouholeté bezpráví, které se dělo, bude napraveno a majitelé práv k nahrávkám se konečně budou moci svobodně rozhodnout o jejich užití v prostředí internetu," uvedla ředitelka české IFPI Petra Žikovská. Poukázala na soudní spory s provozovateli některých úložišť. Kvůli nové legislativě podle Žikovské ukončila činnost platforma HellShare/HellSpy.

Beyoncé vystoupením v Dubaji naštvala část fanoušků.

Beyoncé dostala za vystoupení v Dubaji miliony dolarů. Podle části fanoušků se zaprodala

Pět let fanoušci královny popu Beyoncé čekali na její další koncert. Jenže teď se na ní valí kritika – vystoupení na soukromé show v Dubaji u příležitosti otevření luxusního hotelu Atlantis The Royal si podle mnohých mohla odpustit.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Hudební legenda i výnosný byznys. The Rolling Stones vydávají nové album

Hudební legenda i výnosný byznys. The Rolling Stones vydávají nové album

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme