Reklama

Češi loni chtěli podvodem z pojišťoven vylákat přes miliardu. Nejvíce v Praze

Generali Česká pojišťovna
Jiří Matějíček / Creative Commons / CC BY-SA 3.0
 ČTK

Objem odhalených pojistných podvodů v roce 2022 přesáhl miliardu korun, proti předchozímu roku narostl. V některých pojišťovnách se dostal na dosud nejvyšší hodnotu. Vyplývá to z ankety mezi největšími tuzemskými pojišťovnami. Nejvíce se podle nich podvádí v majetkovém a v odpovědnostním pojištění vozidel. Nejvíce podvodů bylo tradičně v Praze.

Reklama

Detektivové Generali České pojišťovny loni odhalili pojistné podvody, jejichž uchráněná hodnota přesáhla půl miliardy korun. Meziročně se toto číslo zvýšilo o 2,5 procenta, jde tak opět o rekordní částku, uvedl šéf útvaru vyšetřování Generali České pojišťovny Petr Kafka.

V době krize lidé podvádějí více 

"V loňském roce jsme čelili velmi pestrým snahám o podvodné jednání, a to jak z řad jednotlivců, tak podnikatelských subjektů. Potvrdila se dlouhodobá zkušenost, že složitá ekonomická období přináší mnohým nutkání získat z pojišťovny pojistné plnění neoprávněně. To platí mnohdy i o snaze získat neopodstatněně vyšší částku,“ řekl.

Bývalý guvernér ČNB Jiří Rusnok

Exguvernér ČNB Rusnok bude radit představenstvu pojišťovny Allianz

Jiří Rusnok, který loni v červnu opustil funkci guvernéra České národní banky (ČNB), se s platností od 1. února 2023 stane poradcem představenstva Allianz pojišťovny. Oznámila pojišťovna Allianz.

Přečíst článek

Kooperativa prošetřovala přes 700 podezřelých pojistných událostí a v 500 případech prokázala podvodné jednání. Uchráněná hodnota dosáhla 104 milionů korun. V roce 2021 to bylo 400 podvodů za 58 milionů korun, což je v uchráněné hodnotě nárůst o téměř 100 procent.

Nejméně podvodů bylo na Karlovarsku a Vysočině 

Nejproblémovějším regionem v roce 2022 byla Praha a střední Čechy. "Nejméně podvodů jsme odhalili v Karlovarském kraji a v kraji Vysočina. Opět nejvíce případů jsme řešili v pojištění vozidel, následuje životní a úrazové pojištění," uvedl mluvčí pojišťovny Milan Káňa.

Obcí Hrušky se v červnu 2021 prohnalo tornádo

Příroda loni řádila na českém majetku častěji, zničila ho však méně

V roce 2022 mírně přibylo škod způsobených přírodními živly. Jejich objem proti roku 2021, kdy řádilo tornádo na jižní Moravě, klesl. Celkem jich pojišťovny řešily přes 100 tisíc za několik miliard korun. Nejvíce škod podle nich loni způsobily vichřice a krupobití, stejně jako předloni bylo méně povodní a záplav. Nejpostiženějšími regiony byly Středočeský, Jihomoravský a Moravskoslezský kraj.

Přečíst článek

Specialisté České podnikatelské pojišťovny loni šetřili 1100 případů s podezřením na podvodné jednání. Uchráněná hodnota z uzavřených případů činila téměř 90 milionů korun. Jde o téměř dvojnásobný počet případů proti roku 2021 a nárůst uchráněné částky o 30 milionů korun. "Počet pokusů o pojistné podvody v průběhu let narůstá, stejně tak i uhájená částka. Nejčastější jsou stále podvody spojené s pojištěním vozidel," řekla mluvčí ČPP Renata Čapková.

Rovněž Allianz zvýšila objem peněz, které každý rok ochrání před neoprávněným vyplacením podvodníkům. V roce 2022 šlo o 2470 případů za 368 milionů korun, překonala tak podle mluvčí Kateřiny Pavlíkové i rekordní předloňský výsledek 367 milionů.

Vede pojištění majetku a odpovědnost za újmu 

V roce 2022 prověřovali vyšetřovatelé ČSOB Pojišťovny téměř 2200 podezřelých pojistných událostí. Podvodné jednání se podařilo prokázat ve zhruba 900 případech a uchráněná hodnota dosáhla 153 milionů korun. V roce 2021 bylo vyšetřeno 649 případů za 92 milionů korun. Meziročně vzrostla uchráněná hodnota o dvě třetiny.

Banka roku 2022, vítězové

Bankou roku je Komerční banka, pojišťovnou opět Kooperativa

V hlavní kategorii 21. ročníku Mastercard Banka roku zvítězila Komerční banka, ocenění Pojišťovna roku získala Kooperativa. Ocenění Bankéř roku obhájil generální ředitel České spořitelny Tomáš Salomon. Pojišťovákem roku se stal generální ředitel finanční skupiny UNIQA v ČR a SR Martin Žáček.

Přečíst článek

Nejvíce případů vyšetřovali u pojištění majetku a odpovědnosti za újmu. Z hlediska počtu případu dominují občanská pojištění. V pojištění vozidel šlo především o fingované nehody a navyšování škod o poškození vzniklé za jiných okolností, dodal mluvčí pojišťovny Petr Milata.

Pojistný podvod je trestný čin, za který soudy v ČR každým rokem odsoudí stovky pachatelů. Výše trestu se odvíjí od výše škody, maximální je desetiletý trest odnětí svobody.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme